DİŞ KLİNİKLERİNDE NORMALLEŞME SÜRECİ NASIL OLACAK?

Başak MERAL GÜNDÜZ/Koronavirüsün sebep olduğu Covid-19  küresel salgını döneminde biraz daha sabredersek mutlu son yakın gibi görünüyor.Haziran ayında her şey biraz daha normalleşecek,'Yeni Normal'düzen bizleri bekliyor olacak.

DİŞ KLİNİKLERİNDE NORMALLEŞME SÜRECİ NASIL OLACAK?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Covid-19 pandemi döneminden sonra diş kliniklerinde yeni normalimizin nasıl olacağını Diş Hekimi Pınar ARDIÇOĞLU anlattı;

EN ÇOK RİSKLİ MESLEK GRUPLARINDAN BİRİ DİŞ HEKİMLİĞİ

Pınar Ardıçoğlu,”Tüm dünyada kapsamlı önlemlere sebep olan Covid-19 pandemisi konusunda en çok risk altında olan meslek gruplarından biri diş hekimliği.Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü ve Türk Diş Hekimleri Birliği bu süreçte biz diş hekimleri ve diş hekimi personelleri için sık sık bilgilendirme yaparak alınması gereken önlemler hakkında ve  hassasiyet konusunda uyarılarda bulunuyor.

Geçtiğimiz haftalarda Covid-19 pandemisi nedeniyle acil vakalar dışında hasta randevularının büyük kısmını ertelediğimiz süreçten geçtik.Bu süreçte hastadan-hekime hastadan diş hekimliği personeline ve de diş kliniğimizi ziyaret eden hastalarımızın birbirlerine bulaştırma riskine karşı hasta kabullerimizi ciddi sınırlarda ve belirli şartlara bağlayarak yaptık” dedi.

PANDEMİ ÖNLEMLERİMİZ ÜST DÜZEYDE

Pınar Ardıçoğlu, "Normalleşme sürecinde artık rutin hasta kabulüne başlarken pandemi önlemlerini üst düzeyde uygulamaya devam ediyoruz.Ben kliniğimde pandemi süreci için önerilen ekstra önlemlerin bir çoğunu uyguluyordum.

Söz konusu pandemi dışında herhangi bir bulaşıcı hastalığa karşı hijyen kurallarının uygulanması çok önemli.

Normalleşme sürecinde kliniğime önceki gibi hastalarımızın randevusunu kabul ediyor olacağız. Böylece bekleme alanında kişi sayısını kontrol altında tutmuş olacağız”dedi.

RANDEVUNUZA TEK GİTMEYE DİKKAT EDİN

Ardıçoğlu, ”Diş kliniklerinde normalleşme sürecinde tedavi için giden tüm hastalarımızın maskeli olarak ve klinik girişinde galoş giymeleri gerekiyor.Yine klinik girişinde el dezenfektanı kullanımına özen gösteriyoruz.Hastalar randevularına refakatsiz gitmeli ve yanlarında gereksiz poşet vb.bulundurmamalıdırlar.Kliniklerde ortak kullanılabilecek dergi gazete olmamalı.Ortam sık sık havalandırılmalı.Bekleme odası ve hasta odası her hasta çıkışında havalandırılmalı.Hastaların muayene  edildiği odada tek koltuk olmalı.Böylece havadan bulaşabilen Covid-19’un yanyana tedavi gören iki hastadan birbirine bulaşma riskini ortadan kaldırmış oluruz.” dedi.

DİŞ HEKİMLİĞİ ALET VE MALZEMELER TEK KULLANIMLIKTIR

Ardıçoğlu, ”Diş hekimliği alet ve malzemelerinin bir çoğu tek kullanımlıktır her hastada değiştirilir.Hasta ağzında kullanılacak aletler steril ve paketlenmiş olmalıdır.

Kapı kolları,çekmeceler,tezgah üstleri,lavabo ve tuvaletler sürekli dezenfektanlarla temizlenmelidir.

Klinikteki tıbbi atıkların da hijyen kurallarına uygun olarak yetkililere teslim edilmesi gerekiyor.”dedi.