DEPREME HAZIRLIKLI OLMALIYIZ

Fırat Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Hakimiyet Gazetesi'ne yaptığı açıklama da, 'Elazığ için büyük bir deprem bekleniyor. Fakat bu depremin ne zaman olacağı belli değil. Bizler de tahmin edemiyoruz' diye ifade etti.

DEPREME HAZIRLIKLI OLMALIYIZ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Nisa Yılmaz/ Fırat Üniversitesi eski Rektörü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Hakimiyet Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, ’’Elazığ, maalesef olası bir depreme hazır değil. Son yıllarda ilimizde yapılan yüksek binalara karşılık yollarımız dar. Özellikle  yerel yönetimlerin bu konuda daha fazla duyarlı olması gerekiyor.’’ diye ifade etti.

 

ELAZIĞ’IN ALT YAPISI YENİLENMELİ

Prof. Dr. Bingöl, “1999 yılından sonra Türkiye ve Elazığ deprem konusunda daha bilinçlendi. Özellikle belediyelerde ekipler kuruldu.1999  yılında sonra yapılan binalar da depreme dayanıklılık aranıyor. Bu anlamda 1999 yılında sonra yapılan binalar depreme daha dayanıklı olabilir ama 1999 yılından önce yapılan binalar tehlike arz ediyor. Bu nedenle kentsel dönüşüm çok önemli. Eski binaların yıkılarak yerlerine yeni ve sağlam binaların yapılması gerekiyor. Ama her şey devletten beklenmemeli, vatandaşlar da bu konuda hassas olmalıdır.’’ şeklinde konuştu.

ELAZIĞ 1’İNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİ

Doğu Anadolu Bölgesindeki fay hattında enerji birikiminin devam ettiğini ifade eden Prof. Dr. Feyzi Bingöl, ’’Elazığ 1’inci derece deprem bölgesidir. Bu nedenle aktif bir fay hattına sahip.Fay sistemin de sıkışmalar devam ettiği için bölge de küçük depremler meydana geliyor.’’ dedi.

 

ELAZIĞ’DA 6’DAN BÜYÜK DEPREM BEKLENİYOR AMA ZAMANI BELLİ DEĞİL

Prof. Dr. Bingöl, ’’Elazığ’da enerji birikimi sonrası büyük bir deprem bekleniyor. Fakat bu depremin ne zaman olacağı belli değil. Bizler de tahmin edemiyoruz. Fakat depremin büyüklüğü olarak 6’dan büyük olacağını söyleyebiliriz. Doğu Anadolu fay hattı Karlıova’dan Kahramanmaraş Türkoğlu’na kadar büyük bir aktif fay hattı oluşturuyor.’’ diye ifade etti.

 

GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMASI GEREKİYOR

Depremlere karşı gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Bingöl, “Bazı bölgelerde enerji birikimi önemli bir seviyeye ulaşmıştır. Önemli olan burada bir depremin meydana geleceğini bilerek, yerel yönetimler veya merkezi yönetimlerin şehirlerde veya köylerde tedbir alması, şehirlerin veya köylerin depreme dayanıklı olarak yapılmasını sağlamalıdır. Özellikle alt yapıya büyük önem verilmelidir. Elazığ’ın alt yapısı yenilenmelidir. Çünkü olası bir depremde Elazığ’ın  birçok konuda sıkıntı yaşamasına neden olabilir.’’ dedi.

YATAY BİNALARA GEÇİŞ YAPILMASI GEREKİYOR

Prof. Dr. Feyzi Bingöl, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dikey binalardan yatay binalara geçiş yapılması talebi doğru bir karardır. Bu binaların yapıldığı bölgelerde maalesef kaldırımlar da kalmadı. Olası bir depremde yollar kapanacağından kurtarma çalışmalarının yapılması da oldukça zorlu olacak. Yüksek bina yapımına izin verenler buna göre yol genişliği ve kaldırım genişliğini de hesaplamalı ve buna göre izin vermeli. Maalesef bu konuda Elazığ olumsuzluk yaşıyor.” diye ifade etti.