DEPREM BİZE RANT KİME?

DEPREMLE FİZİKİ VE RUHSAL OLARAK YIKILAN ELAZIĞ'IN YENİDEN AYAĞA KALKMASI İÇİN EKONOMİK HAYATIN CANLANMASI VE ŞEHRİN TÜM SEKTÖRLERİNİN ÜRETMESİ GEREKTİĞİNİ BELİRTEN UZMANLAR BUNUN DA ANCAK YERLİ FİRMALARIMIZA SAĞLANACAK İMKÂNLARLA MÜMKÜN OLABİLECEĞİNİ İFADE EDİYORLAR.

DEPREM BİZE RANT KİME?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ANCAK BU KONUDA CİDDİ BİR ÇALIŞMA YAPILMADIĞI, İHALELERİN İL DIŞINDAN DAVET EDİLECEK BİRKAÇ FİRMA ARASINDA PAY EDİLECEĞİ BİLGİLERİ, YEREL ESNAFLARIMIZ KADAR EKONOMİK SIKINTISI DAHA DA BÜYÜYECEK VATANDAŞLARIMIZ TARAFINDAN DA KAYGI İLE İZLENİYOR.

 

    24 Ocak depreminin ardından şehrimizin özellikle eski yönetmeliklere göre inşa edilmiş ve 35-40 yıllık olmasının da getirdiği yorgunlukla yıkılan ya da hasar gören binaların yıkılarak yeniden yapılması ile ilgili süreç birtakım netleşmemiş konular ve kafalardaki sorulara rağmen hızlı bir şekilde ilerliyor.

Deprem sonrasında şehrin yeni yüzü ve kimliği ile birtakım öngörüler ve projeler ortaya konmuş ve bu da TOKİ’nin  projelerinin gündeme gelmesi ve tartışılmadan hayata geçirilmesi şeklinde tezahür etti.

YEREL YOK MU SAYILDI?

Depremin ilk saatlerinden itibaren ilimize gelen yetkililerin Afet Koordinasyon Merkezi çalışmalarını bu konuda uzman kurumlara bırakmalarının çok isabetli ve doğru bir karar olduğuna vurgu yapan uzmanlar, başta AFAD olmak üzere Kızılay, UMKE, JAK ve diğer kurumların başarılı çalışmalar yaptığını ifade ettiler.

Arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarının ardından olayın sıcaklığı ve mağdur vatandaşa biran önce ev yapmak amacıyla taraflarca ve özelliklede vatandaşlarla ve yereldeki kurumlarla istişare edilmeden hayata geçirilen TOKİ projelerinin uygulama yöntemi, eski yapı ve arsa değerinin hesaplanması, verilen kredi yanında vatandaştan talep edilecek fiyat farkı gibi konular şimdiden tartışılmaya başlandı.

TOKİ ve ilgili kurumların hayata geçirecekleri projelerle ilgili yerel aktörlerle ve vatandaşlarla teknik düzlemde görüşmediklerini özellikle yerel yönetimlerin bu konudaki taleplerinin yeterince dikkate alınmadığını ifade eden uzmanlar, bu bakış açısının şehri geriye götüreceği ifade ettiler.

TÜM YÜK BELEDİYEDE

Deprem sonrası oluşan tüm yıkım, yeniden yapılaşma, altyapı, yollar ve üst yapıların yeniden yapılması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar ancak bu konuda Elazığ Belediyesi’ne gerekli kaynakların aktarılmadığını, gelirleri düşen ancak deprem dolayısıyla giderleri oldukça artan Elazığ Belediyesi’nin özel fonlarla desteklenmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

KAMU BORÇLARI SİLİNSİN

Halkımızın içinde bulunduğu durumun bir an  önce son bulması ve normal hayata dönülmesi için Elazığ Belediyesi’ne değişik bakanlıklar ve fonlardan destekler sağlanmakla birlikte, başta SGK ve İller Bankası olmak üzere diğer kurumlara ait kamuya olan borçlarının da silinmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, bu konuda milletvekillerimizin Cumhurbaşkanı Erdoğan nezdinde görüşmeler yapmasının gerekliliğine vurgu yapıyorlar.

İMAR ACELEYE GETİRİLMEMELİ

Elazığ’daki 6,8 şiddetli depremde son yıllarda yapılan ve deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilen yüksek binaların hiç birinde en küçük bir hasar olmadığını ifade eden uzmanlar, TOKİ’nin yapacağı konutlarda, zemin artı 4 ya da 5 kat uygulamasının da özellikle merkezi mahallelerde kentsel dönüşümü büyük bir çıkmaza sokacağını belirtiyorlar.

İHALELER KİME GİDİYOR?

TOKİ başta olmak üzere AFAD ve diğer kamu kurumlarının Elazığ depreminin yaralarını sarmak amaçlı yapacakları mal ve hizmet alımlarında hassas olması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, bu konuda şehrin ekonomisinin yeniden canlanması için yerel firmalarla da görüşülmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

Yerel firmalardan ziyade özellikle Karadeniz firmalarının şehre davet edildiği ve pazarlık usulü ile ihalelerin verileceğine dair kamuoyunda bazı iddiaların  olduğunu belirten uzmanlar, bu konuda milletvekillerimizin devreye girmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Yerel firmaların normal şartlarda diğer firmalarla rekabet ederek ihalede yarışması sonucunu ihalelerin adil ve şeffaf yapılması gerektiğine dikkate çeken uzmanlar,  bu meselenin şehrin geleceği ve kaderiyle yakından ilgili olduğuna vurgu yapıyorlar.

Ticareti canlanmayan, ekonomik hayatı büyümeyen bir şehirde ciddi anlamda göçlerin yaşanacağını belirten uzmanlar, bu konuda hassas olunup da ciddi adımlar atılmazsa Elazığ’ın kalkınma yerine daha da geriye gideceğine vurgu yapıyorlar.

YEREL DİNAMİKLER AKTİF VE BELİRLEYİCİ OLMALI

Şehrin enkazının kaldırılması ve bugüne kadar birçok olumsuzlukların ve mağduriyetlerin giderilmesi konusunda önemli roller üstlenen yerel siyasetçilerimiz ile yerel idarecilerimizin, şehrin ekonomisinin de ayağa kaldırılması etrafında birleşerek aynı hedeflere ve amaçlara yoğunlaşmaları gerektiğine vurgu yapan uzmanlar, bu dönemde siyasilerimize daha çok iş düştüğünü, yaşanan depremle birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “ Elazığlı kardeşlerim için ne gerekiyorsa yapın” talimatlarını tüm bakan ve üst düzey bürokratların duyduğunu ve sebeple her türlü talep konusunda Ankara’nın da bu konuda duyarlı davrandığını dolayısıyla milletvekillerimizin talep ettiklerini daha kolay alacaklarını belirtiyorlar.

Milletvekillerinin ve yerel idarecilerimizin bu aşamadan sonra üç günde bir toplantı yaparak hem aksaklıkları hem de yapılacak olanları planlayıp gerekli adımları ilimiz ve vatandaşlarımız lehine atmalarının şehrimizi kısa sürede ayağa kaldıracağını ifade eden uzmanlar, gerekirse milletvekillerinin her konunun uzmanlarından oluşan mikro komisyonlar kurabileceklerini, şehrin ekonomik dinamikleri ile istişareler yaparak yeni projeler geliştirebileceklerini ifade ediyorlar.