CUMA TELÇEKEN: ''İŞLETME'NİN HAFRİYATLARI HEYELANI TETİKLİYOR''

Nisa Yılmaz/Maden ilçesinde heyelan riski nedeniyle tahliye kararının alınmasının ardından Maden İlçesi Bağımsız İl Genel Meclis Üyesi Cuma Telçeken,Hakimiyet Gazetesi'ne açıklamalarda bulundu.

CUMA TELÇEKEN: ''İŞLETME'NİN HAFRİYATLARI HEYELANI TETİKLİYOR''
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Maden İlçesi Bağımsız İl Genel Meclis Üyesi Cuma Telçeken, yaptığı açıklamada, "2015 yılından itibaren bizler,STK’lar ve Madenli vatandaşlarımız bu mevcut olan işletme hakkında bir sürü yazışmalar yapıldı. Kaymakam,Valilik ve Bakanlık aracılığıyla ve bu hafriyatın bir an önce kaldırılması için mahkeme kararlarının var olduğunu bildirdik.Ama bu işletme bu hafriyatı kaldırmadı.’’ diye ifade etti.

TOPRAK KAYMASINI HAFRİYAT TETİKLİYOR

Telçeken, ’’Bir toprağın özgül ağırlığını düşünün.Bir de Maden’de çıkan çevherin ardından toprağın özgül ağırlığını düşünün.Yağmur yediği zaman özgül ağırlık bunun 2-3 katına çıkıyor.Bu hafriyat bunu tetikledi ve yer yerinden oynayınca heyelan meydana geldi.Devletimiz diyorki Camiikebir mahallesinin komplesi tahliye edilecek.Burda jeoloji mühendileri ve AFAD bir sondaj çalışması yapmıştır.En üst tepede 50 metre derinlikte,ortalarda 25 metre derinlikte, en altta ise yanılmıyorsam 16 metre derinlikte kaymanın oluştuğu belirlendi.Bu kaymayı da bu hafriyatın tetiklediği belirlendi’’ diye ifade etti.

İNSANLARIMIZ EVLERİNDEN ÇIKMAK İSTEMİYORLAR

Cuma Telçeken, ’’Bu tetikleme köprü’den bizim garaj dediğimiz yere kadar.Ondan yukarısında hiçbir şey yok.Bir çatlak yok,bir kayma yok.Şimdi Camiikebir Mahallesi komple taşınacak. Bu insanlar nereye gidecek? Çadır kent mi? Bu insanlar kendi ülkesinde mülteci durumuna mı düşsün? AFAD müdürümüz her türlü kolaylıkları bize sağlıyor. Görüşmelerimizi yapıyoruz. Bütün hemşerilerimizin kira bedeli karşılanmak üzere,başka yerlere taşıyabiliriz diyorlar. Ama bu insanlar evlerinden çıkmak istemiyorlar.’’ dedi.

VALİLİĞİMİZ VE KAYMAKAMLIĞIMIZ İNSANLARIMIZIN MAĞDUR OLMAMASI İÇİN ÇALIŞMA YAPTI

Telçeken, ’’Valiliğimiz ve kaymakamlığımız insanlarımızın mağdur olmaması için çalışma yapmışlardır.Her türlü adımı atmışlardır. Burdan bütün yetkililere seslenmek istiyorum. Maden’de meydana gelen heyelan riskinin nedeni firmanın hafriyatlarıdır. Bunu 4 yıldır söylüyoruz. Net bilgi sahibi değilim ama Enerji Bakanlığının, mahkeme kararlarının acilen bu hafriyatın buradan kaldırılsın denilmesine rağmen kaldırılmamıştır.’’ dedi.