ÇOK DEĞİL, BİR DEĞİŞİKLİK

ÇOK DEĞİL, BİR DEĞİŞİKLİK
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ekonomideki başarısızlığın sonucu bir türlü durdurulamayan döviz ve altının yükselişinin faturası yine Merkez Bankası Başkanına kesildi.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevinden alınarak, yerine eski bakanlardan ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal atandı.

Murat Uysal yerine gelen Naci Ağbal ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası üst yönetiminde son 16 ay içinde ikinci kez kararnameyle değişikliğe gidilmiş oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uysal'ın selefi Murat Çetinkaya'yı da görevden almış ve konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Önceki Merkez Bankası Başkanı'nı görevden aldık, çünkü laf dinlemiyordu" diyerek yerine Murat Uysal'ı getirmişti.

Erdoğan’ın büyük umutlarla getirdiği Murat Uysal da sadra şifa olacak sihirli değneğini kullanamamış olacak ki, bu sefer çok polemiğe girilmeden değişim yaşandı ve yeni merkezin yeni patronu Naci Ağbal oldu.

Aslında bu kadar değişim ya da Merkez Bankası’na yapılan eleştiriler yerine piyasayı rahatlatacak ve normale bindirecek formülü herkes çok iyi biliyor ama bir türlü ifade edemiyor.

Evet, ekonomimiz gerçekten çok kötü. Bunda dünya ekonomisini hatta ekonomisi çok güçlü ülkeleri bile ciddi oranda sarsan pandeminin rolü büyük ama para biraz da algı işi.

Piyasalarla inatlaşılmaz ve ona rağmen icraat yapılmaz. Ülke ekonomisinin rahatlaması için ortaya koyan çevrelerin ve başta Ak Parti tabanının büyük bir bölümünün önerisi ve teklifi şudur ki Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda bir değişikliğe gidilsin.

Belki Bakan Albayrak başarılıdır ve belki o makamdaki varlığıyla daha kötü şartların gelmesini engelliyordur. Bu konuda ısrarcı değiliz ve haksızlık da etmeyelim. Ancak ne var ki ekonomik parametrelerin verdiği olumsuz tepkilerin odağı konumunda da yine Bakan Albayrak sıklıkla ifade ediliyor.

Dedik ya piyasa ve ekonomik parametrelerin refleks verdiği kriterler farklı işliyor. Hani iki de bir Merkez ile uğraşılıp başkan değiştirileceğine, hem ekonominin hem de vatandaşın beklentilerine karşılık gelecek küçük bir değişim yapsak nasıl olur?

Hem bu işi yönetecek başka isim mi yok Allah aşkına? Biz bile bu işi yapacak ve en az Albayrak kadar donanımlı isimleri tanıyorsak ve biliyorsak eminiz ki yetkililerimizin de bu değerlerden haberleri vardır.