BİLİMDE KADIN PANELİ DÜZENLENDİ

Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilmiş olan 11 Şubat 'Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü' münasebetiyle düzenlenen 'Bilimde Kadın' paneli yoğun bir katılımla yapıldı.

BİLİMDE KADIN PANELİ DÜZENLENDİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Prof. Dr. Mustafa Temizer Konferans Salonunda yapılan panele, öğretim üyeleri, öğrenciler ve davetliler katıldı.

 

Panelin açılış konuşmasını yapan Fırat Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bahar Demirel, tarihte kadınlarında en az erkekler kadar bilime ilgi duymuş, ancak cinsiyetçi bakış açılarının koyduğu engellerden dolayı gerek eğitim de gerek ise bilimsel üretimde hak ettiği noktaya ulaşamadıklarını belirtti.

 

Her şeye rağmen kadınların bilginin ve bilimin yolunda ilerlemekten asla vazgeçmediklerini dile getiren Doç. Dr. Demirel, “Erkek egemenliğinin hüküm sürdüğü bir alan olan bilim dünyası, insanlığın bugün geldiği noktada cinsiyet üstü bir üretim alanı haline nihayet dönüşmektedir. Kadınlar her alanda olduğu gibi bilim alanında da ancak büyük mücadeleler sonucunda yer alabilmişlerdir. Kendisine biçilen sosyal roller arasında bilim insanlığı hiçbir şekilde yer almasa da güçlü ve zeki Türk kadını çağdaş Türkiye’nin sunduğu imkânlarla tıptan kimyaya, mühendislikten arkeolojiye kadar bilimin her alanında sayısız başarılara imza atmıştır” dedi.

 

Panele konuşmacı olarak katılan Fırat Üniversitesi öğretim üyeleri, Prof. Dr. Adile Muz, Yrd. Doç. Dr. Burcu Gezer Şen, Yrd. Doç. Dr. Onur Yerlikaya Şaşmaz ve Yrd. Doç. Dr. Hasan Uzun Bilimde Kadının yeri konusunda panele katılanlara çeşitli bilgiler verdiler.