Prof. Akbulut 'Kalp Damar Hastalıkları Kader Değil Bir Tercihtir'

Fırat Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet AKBULUT, Kalp Sağlığı Haftası dolayısı ile önemli uyarılarda bulundu.

Prof. Akbulut 'Kalp Damar Hastalıkları Kader Değil Bir Tercihtir'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Prof. Dr. Mehmet AKBULUT, özellikle kalp damar hastalıklarının dünyada ve ülkemizde ölüme, sakatlığa, yaşam kalitesinin bozulmasına ve büyük ekonomik harcamalara yol açan hastalıkların başında yer aldığını, dünyada her yıl yaklaşık on sekiz milyon insanın kalp damar hastalığından hayatını kaybettiğini ifade etti.

Dr. Mehmet AKBULUT, 2030’lu yıllara geldiğimizde kalp damar hastalıklarına bağlı meydana gelecek ölümlerin sayısının katlanarak 30 milyona yaklaşacağının tahmin edildiğini, yani Türkiye’nin yaklaşık üç te birine tekabül eden bir nüfusun her yıl bu hastalıktan dolayı hayattan kopacağının tahmin edildiğini, maalesef bu ölümlerin yüzde yetmiş beşinin gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelerde meydana geleceğini söyledi.

ÜLKEMİZDEKİ ÖLÜMLERİN YAKLAŞIK YÜZDE OTUZ YEDİSİ KALP DAMAR HASTALIKLARINDAN KAYNAKLANIYOR…

Prof. Dr. Mehmet AKBULUT, ülkemizde her yıl 460 bin civarı ölüm gerçekleştiğini bu ölümlerin yaklaşık yüzde otuz yedisinin kalp damar hastalıklarından kaynaklandığını ve bu konuya ulusal çapta değinilmesi ve bu konu ile ilgili tedbirler alınması gerektiğinin önem arz ettiğini vurguladı.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet AKBULUT, kalp damar hastalıklarının en büyük formlarından birinin kalp krizi olduğunu, kalp krizinin kalbin oksijen ihtiyacını taşıyan damarların tıkanması ile meydana geldiğini ve bu damar tıkanıklıklarının sebebinin de özellikle kolesterol denilen bazı yağ birikimlerinin damar civarında birikmesi ve zamanla darlık ve tıkanıklığa sebep olması ile ortaya çıktığını, bunun en büyük sebebinin ise özellikle sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, kötü alışkanlıklar ve bazı metebolik hastalıklar olan diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkların sebebini oluşturduğunu söyledi.

Prof. Dr. Mehmet AKBULUT, bu hastalıklar ile mücadele etmenin özellikle kalp damar hastalıklarına bağlı meydana gelecek ölümlerin önüne geçeceğini, insanın en önemli ve verimli çağında yaşama tutunacağını dile getirdi.

ALINAN TEDBİRLER SAYESİNDE YÜZDE SEKSEN ORANINDA ÖLÜMLER AZALTACAKTIR…

Dr. Mehmet AKBULUT, kalp damar hastalıklarına yönelik yapılacak olan tedbirlerin alınması durumunda yüzde seksen oranında ölümlerin azalacağını vurguladı.

Prof. Dr. Mehmet AKBULUT, endüstriyel beslenme alışkanlıklarından bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini ve doğal beslenmeye geri dönülmesinin önemli olduğunu, özellikle işlenmiş yağdan fakir, sebze ve meyveden zengin daha çok lif içeriği yüksek olan gıdaların tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi.

HASTA OLALIM VEYA OLMAYALIM GÜNLÜK EN AZ OTUZ DAKİKALIK YÜRÜYÜŞ…

Dr. Mehmet AKBULUT, dünyada her on ölümden dördünün sağlıksız beslenmeden kaynaklandığını bununla birlikte her bireyin kalp damar hastası olsun veya olmasın günlük en az otuz dakikalık yürüyüş veya benzeri faaliyette bulunması gerektiğini söyledi.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet AKBULUT, özellikle ölümlerin yine önemli bir kısmının hareketsiz yaşamdan kaynaklandığını, sigara, alkol ve diğer keyif verici maddelerden uzak durulması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Mehmet AKBULUT, işlenmiş yağdan fakir, sebze ve meyveden zengin daha çok lif içeriği yüksek olan gıdaların tercih edilmesi, yürüyüş ve ya benzeri faaliyetlerin hipertansiyon, diyabet, kolesterol yüksekliği gibi hastalıkların gelişme ihtimalinin çok az olacağını dile getirdi.

Prof. Dr. Mehmet AKBULUT, şayet bu hastalıkların gelişmesi durumunda dahi günümüzde özellikle bunlarla ilgili bazı tedbirlerin alınabileceğini ya da gerektiği hallerde ilaç tedavilerinin uygulanabileceğini söyledi.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet AKBULUT, kalp damar sağlığı açısından toplum olarak bu konuda farkındalık oluşturmamız ve bireysel olarak da çaba harcamamızın gerekli olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Mehmet AKBULUT; ‘kalp damar hastalıkları hiçbir zaman kader değil bir tercihtir, tercihimizi sağlığımız yönünde kullanalım.’