Aytar vefatının 27. yılında anıldı!

Vefatının 27. seneyi devriyesinde merhum sporcu Ahmet Aytar kabri başında anıldı

Aytar vefatının 27. yılında anıldı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Haber: Hüseyin Kabukçu

İlk Akdeniz Oyunları Şampiyonası'nda Türkiye'yi maraton dalında temsil eden ve altın madalya kazanan merhum Ahmet Aytar, kabri başında anıldı. Mısır'ın İskenderiye kentinde 1951 yılında düzenlenen ilk Akdeniz Oyunları Şampiyonası'nda Türk Milli Takımı adına Maraton dalında koşan ve şampiyon olarak altın madalya kazanan merhum Ahmet Aytar ölümünün 27. yılında da unutulmadı. Sabah saatlerinde Asri Mezarlığı’nda gerçekleştirilen anma törenine Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürü Suphi Döner, Gençlik Spor Şube Müdürleri Levent Aytar (merhumun oğlu), Akif Sıtkı Esen ve Şefik Bilen, Atletizm İl Temsilcisi Mustafa Cihan ile genç sporcular katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan anma programının ardından katılımcılar merhumun kabrine karanfil bıraktılar.

DÖNER: “İNSANLARIMIZ AYTAR’I ÖRNEK ALMIŞTIR”

Anma programında ilk olarak konuşan Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürü Suphi Döner, “Öncelikle kendilerine yüce Allah'tan rahmet diliyorum. Mekânı cennet olsun. İnançlı insanlarız. Her nefis ölümü tadacaktır. Bizde bir gün öleceğiz. Onun vefatında şuandaki ziyaretinden bizlere de gençlik başta olmak üzere Rabbim hepimize ibret almayı nasip etsin. Tabiki Elazığ'ın bağrından çıkmış, İlk defa atletizmde Elazığ adına ülkemiz adına şampiyonluklar getirmiş bir sporcumuz. İlimizde ona vefasını göstererek yıllarca ikimize tesis olarak Ahmet Aytar kapalı spor salonu kendi ismi verilmişti. An itibariyle meydan yine onun anısına yaşatılıyor. Yani bu bizim insanımızın toplumumuzun, yöneticilerimizin kendi içinden çıkan seçkin insanlara gösterdikleri vefanın belgesidir. Bizlerde bugün il müdürlüğümüzde çalışma arkadaşlarımızla birlikte, sporcu kardeşlerimizle birlikte bir vefa olarak buradayız. Geldik kabrini ziyaret ettik. Yasin-i Şerif okuduk. Fatiha'lar okuduk. Biz kendisine Yüce Allah'tan rahmet diliyoruz. Yakınlarına da sabır cemil ihsan ediyoruz. İnşallah Ahmet Aytar'ları ilimiz hem spor etiği acısından hem sporcu kimliğiyle hem kişiliğiyle hem kimliğiyle kendisine örnek almıştır almaya da devam edecektir. 27 yıl aradan sonra tekrar hatırlanması, buraya gelinmesi bununda en güzel göstergesidir. Biz kendilerine Yüce Allah'tan rahmet diliyoruz” dedi.

AYTAR: “ANILAR HÂLÂ BİZİM İÇİN TAZE”

Merhumun oğlu ve Gençlik Spor Şube Müdürü Levent Aytar, “27 yıl geçmiş ama anıları hâlâ bizler için taze. Biz onun sporcu kişiliğini, şahsiyetini değerlerini bize verdiği mirası taşımanın gururunu yaşıyoruz. Teşkilatıma, sporcu arkadaşlarıma, personel arkadaşlarıma, sizlere teşekkür ediyorum. Bu vefa hadisesini 27 yıldır gerçekleştiriyoruz. Kısa bir anı söylemek istiyorum. İlk Akdeniz oyunları 1951'de 1. olduğu zaman dün bir gazete taraması yaptım. 3 kilometre fazla koşmuş. Bu derecenin daha anlamlı olduğunu o günkü gazeteci yazarlar yazmışlardı. Bu da bir anekdot olarak kalsın diyorum” ifadelerini kullandı.

CİHAN: “ONUN SPORCUSU OLMAK GURUR VERİCİ”

Merhumun yetiştirdiği son sporcular arasında yer alan Atletizm İl Temsilcisi Mustafa Cihan ise, “Ahmet ağabeyin 27 yıl sonraki anısı bizim için taptaze duruyor. Benim için Ahmet abi çok önemli bir insan. Çünkü ben onun son sporcusuyum. Beni yetiştirdi. Beni çıkardı, atletizm dünyasına kazandırdı. Bundan tabiki hem gurur duyuyorum. Öyle bir insanı örnek aldım. Onun elinde antrenman yaptım. Onla birlikte atletizm başarıları elde ettim. Bu benim için ayrıca bir gurur meselesi. Onun son sporcusu olmak da ayrıca beni gururlandırıyor. 27 yıl sonrada taptaze acısı bizim içimizde. Sporcularımıza örnek oluyor. Her zamanda örnek olacak. Kişiliğiyle, spordaki başarılarıyla.” şeklinde konuştu.

AHMET AYTAR KİMDİR?                                                                

1922 Yılı’nda Elazığ’da dünyaya gelen Merhum Ahmet Aytar, ilimizi temsilen katıldığı; 1944, 1948, 1949, 1951, 1952, 1954, 1956 ve 1960 Yılları’nda yapılan Türkiye Maraton Şampiyonaları’nda Birincilik elde ederek, 8 defa Türkiye Maraton Şampiyonu oldu. 1951 Yılı’nda Mısır’ın İskenderiye Şehri’nde yapılan İlk Akdeniz Oyunları’na iştirâk eden Elazığlı Millî Sporcumuz Aytar, Türkiye’ye Atletizm’de İlk Altın Madalya’yı kazandırırken, Akdeniz Oyunları ve Türk Atletizm Tarihi’ne ismini altın harflerle yazdırdı. Evli ve 2 çocuk babası olan Millî Atletimiz Merhum Ahmet Aytar, 1 Mayıs 1992 Tarihi’nde Elazığ’da vefat etmişti.