257 YILLIK TARİHİ HÜKÜMET KONAĞI YARDIM BEKLİYOR

Elazığ'ın Maden ilçesinde bulunan ve III. Mustafa döneminde yapılan 257 yıllık tarihi hükümet konağı perişan bir halde hak ettiği değeri görmeyi bekliyor.

257 YILLIK TARİHİ HÜKÜMET KONAĞI YARDIM BEKLİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TÜRKİYE’NİN EN ESKİ MÜLKİ İDARE BİNASI

Türkiye'nin en eski mülki idare binalarından biri olduğu tahmin edilen tarihi hükümet konağı 1924’e kadar mutasarrıflık, 1924-1926 arası valilik ve 1926’dan 1987’ye kadar da kaymakamlık olarak hizmet veriyordu. Uzun yıllar boyunca kullanılmayan ve atıl durumda bırakılan tarihi bina ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle perişan bir halde yetkililerden yardım bekliyor.

 

17 YILDIR ÖDENEK Mİ BEKLİYOR?

Elazığ’ın Maden ilçesinde bulunan 257 yıllık hükümet konağı, uzun yıllar restorasyon için beklerken, 17 yıldır ödenek verilmediği için her hangi bir işlem yapılmadığı iddia edildi. Durum böyle olunca tarihi hükümet konağının içi sokak hayvanlarının barındığı yer haline geldi.

ULUSLARARASI ANITLAR VE SİTLER KONSEYİ (ICOMOS) TÜRKİYE MİLLİ KOMİTESİ TALEP ETTİ

Elazığ’ın Maden ilçesinde bulunan tarihi hükümet konağının 17 yıldır ödenek beklemesinden dolayı perişan bir halde bulunmasından dolayı Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) Türkiye Milli Komitesi, harekete geçti. ICOMOS Türkiye Milli Komitesi, Elazığ Valilği’ne gönderdiği yazıda tarihi yapının korunması, onarım projesinin hazırlanması için gerekil bütçenin acilen sağlanmasını talep etti.

 

2002 YILINDA “I. GRUP KORUNMASI GEREKLİ KÜLTÜR VARLIĞI” OLARAK TESCİLLENMİŞTİ

İnşa edildiği  1762 yılından 1876 arasında 114 yıl “Maden Hümayun Emanet Emin Sarayı” olarak kullanılan daha sonra da yapılan tadilatla mutasarrıflık binası olan konak, 1924 - 1926 yılları arası valilik ve 1926’dan 1987’ye kadar da kaymakamlık makamı olarak hizmet vermesinden dolayı Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü tarafından 2002 yılında “I. Grup Korunması Gerekli Kültür Varlığı” olarak tescillenmişti.

 

2020’DE YATIRIM PLANINA ALINMASI BEKLENİYOR

Diyarbakır Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü 2013’te proje hazırladı.  Ardından Bakanlık ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne başvurular yapılmış olsa da henüz bir girişimde bulunulmadı.  Elazığlı vatandaşlar tarihi hükümet konağının en kısa zaman da hak ettiği değeri görmesi için yetkililerin harekete geçmesini istiyor.

 

ELAZIĞ VALİSİ KALDIRIM’A GÜVENİYORUZ

Elazığ’ın Maden ilçesinde bulunan 257 yıllık tarihi hükümet konağının restorasyonu yapılarak, müze olarak kullanılmasını isteyen vatandaşlar,“ Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın gerek turizm gerekse tarihi yapılara olan ilgisini biliyoruz. Son yıllar da Elazığ’da turizm konusunda güzel gelişmeler meydana geliyor. Maden ilçemizde bulunan bu tarihi yapının da ödenek çıkartıldıktan sonra yenilenmesini istiyoruz.” diye ifade etti.