Zordur Başarıyı Takdir Etmek

Seçim sürecinin tamamlanmasının ardından TBMM  ilk kez toplandı. Meclis'i 'en yaşlı üye' sıfatıyla MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli açarken, CHP, İYİ Parti ve HDP gruplarının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Genel Kurulu selamlaması sırasında ayağa kalkmayarak protesto ettiği görüldü. TBMM açılışları geçtiğimiz dönemlerde de benzer görüntülere sahne olmuştu.

Zordur Başarıyı Takdir Etmek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu sahne yeni değil elbet. Erdoğan’ın her seçim kazanması sonrasında meclis bu tür görüntülere sahne oluyor.  Yenilen tarafın, yenen tarafı ayakta karşılaması ve alkışlamasını beklemek, Türkiye demokrasisinde şimdilik pek mümkün değil. Gurura yedirilemez bu tür demokratik nezaket örnekleri ortaya koymak.

Yenilginin sebeplerini kendilerinde değil de rakipleriyle eşit şartlarda yarışmama gerekçesine bağlayan ve rakip tarafa oy veren insanları cahil gören bir muhalefetten, seçimin galibi Erdoğan’ı alkışlamasını beklemek saflık olurdu.

Kaldı ki tersi bir durum olsaydı, seçimi Kılıçdaroğlu kazansaydı, cumhur ittifakından da farklı bir tutum beklenemezdi. Dedik ya  bu mesele siyasi partilerin değil Türk demokrasisinin tekamül evresini tamamlayamaması ve tahammül dersinden sınıfı geçememesiyle alakalı bir durum.

Dolayısıyla Millet ittifakı bileşenleri ile Yeşil Sol milletvekillerinin bu değişmez tavrını değiştirmek ve bunu bizlerin görmesi için epey yüzyıl geçmesi lazım.