Ziyaretçi Karşılama Merkezi Kimi Karşılayacak?

Geçtiğimiz yıl Elazığ Valisi Ömer Toraman'ın sosyal medya hesabından 'Saklıkapı kanyonunun başlangıç noktasına giden yol onarıldı ve asfaltlandı' şeklinde duyurduğu ve kamuoyunda kanyonların ulaşım ihtiyacının karşılandığı şeklinde anlaşılan çalışmanın detaylarına Hakimiyet Gazetesi ulaşmış ve yapılan çalışmaların yalnızca trekking sporcularına fayda sağlayacak bir çalışma olduğu öğrenilmişti. Geçtiğimiz yıl yaşanan bu durumun ardından bu yıl da Elazığ Valiliği'nin paylaştığı bir görselde geçen yıl yapılan otoparkın bu yıl yeniden yapımına başlandığı ve 'kanyonlara giriş-çıkış kontrol noktası' olarak ihaleye çıkılan yapının ise ziyaretçi karşılama merkezi olduğu bilgisi yer aldı.

Ziyaretçi Karşılama Merkezi Kimi Karşılayacak?

Keşfiyle Elazığ'da mutluluk yaratan, şehrin turizm geleceği için umut veren Kanyonların keşfinin üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen halen daha altyapı, ulaşım ve insanı ihtiyaçların karşılanabileceği alanların yapımı tamamlanamadı. Beklenen çalışmaların yapılmamasının yanında Elazığ İl Özel İdaresi tarafından her turizm sezonunun başında vatandaşları umutlandıran bir çalışma bilgisi paylaşılıyor ancak çalışmaların yalnızca her sezon olduğu gibi trekking sporcularıyla ilgili olduğu ortaya çıkıyor.

Ziyaretçi Karşılama Merkezi Kimi Karşılayacak?

GEÇEN YIL YAPILAN OTOPARKIN BU YIL YAPIMINA BAŞLANIYOR!

Hakimiyet’in geçtiğimiz yıl Ekim ayında “200 Metrelik Dev (!) Hizmet” başlığıyla duyurduğu haberde kanyonlara ulaşmak isteyen vatandaşların kullanacağı yolun değil yalnızca bu kanyonlara ulaşım sağlayacak yol ayrımına kadarki alanın asfaltlandığı ve 200 metrekarelik bir alanın kepçe ile düzeltilerek otopark alanı haline getirildiği, bu çalışmaların yalnızca trekking sporcularını ilgilendirdiği bilgileri yer almıştı. Bu yıl ise Elazığ Valiliği tarafından paylaşılan bir görselde “Saklıkapı Kanyonunda ziyaretçi karşılama merkezi ve otopark alanı ihale edilerek yapımına başlandı” ifadeleri yer alırken ihalenin “kanyonlara giriş-çıkış kontrol noktası yapım işi” başlığıyla yayımlandığı ve otopark yapım işine dair herhangi bir bilginin yer almamasına rağmen görselde “otopark yapımına başlandı” ibaresinin yer alması; otopark “geçtiğimiz yıl yapıldıysa bul neden yeniden yapılıyor” sorusuyla kafa karışıklığına neden oldu.

NEDİR BU TREKKİNG ISRARI?

Elazığ İl Özel İdaresi’nin doğa harikası olan kanyonlarla ilgili yalnızca trekking amacıyla çalışma yürütmesi ve “Elazığlıların kanyonlara ilgi göstermeyeceği” iddiasında ısrarlı olması durumuna bir anlam veremeyen vatandaşlar, geçtiğimiz yıl yapılan yatırım ve masraflar doğrultusunda 1 yılda kaç trekking sporcusunun kanyon bölgesini ziyaret ettiğinin açıklanmasını istiyor.

STK BAŞKANLARI KAMUOYU OLUŞTURAMIYOR

Kanyonlar konusunda özellikle Baskil’deki STK’ların yeterince kamuoyu oluşturamadığı bunun karşısında 3 yılda sadece 200 metrekarelik bir alanın düzeltme çalışmasının yapılmasını, ziyaretçi karşılama merkezinin bile ihalesinin henüz tamamlanmasına rağmen bunu bir başarı saymasına ise anlam verilemiyor.

Ziyaretçi Karşılama Merkezi Kimi Karşılayacak?

ZİYARETÇİ KARŞILAMA MERKEZİ KİMİ KARŞILAYACAK?

Yaklaşık 800 bin liraya mal olacak ziyaretçi karşılama merkezi işinin de yine kanyonlara 5 km (normal bir insanın yürümesinin mümkün olmadığı) mesafede olan otopark alanına yapılacağı ve bu merkezin sayısı kamuoyuyla bir türlü açıklanmayan trekking sporcuları haricinde kimi karşılayacağı ise merak konusu.

ELAZIĞLILAR NİYE GİTMESİN?

Bir turizm noktasının değerine kavuşabilmesi için kendi yöre halkına değil ulusal ve uluslarası ziyaretçilere hitap etmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar Elazığlı vatandaşların bugün bile kanyon görmek için Kemaliye gibi uzak yerlere günübirlik turlarla gittiğini Elazığlıların kanyonlara ilgi göstermeyeceği iddiasının kabul edilebilir olmadığını belirtiyor.

SİYASET DEVREYE GİRMİYOR?

Son 3-4 yılda doğa harikası olduğu halde kaderine terk edilen kanyonlarla ilgili Elazığ siyasetçilerinin devreye girememesi ise vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılanıyor.

SON ÇALIŞMALARI BASKİLLİLER ANLATTI

Kanyonlara giriş-çıkış kontrol noktası olarak ihaleye çıkılan ve daha sonra ziyaretçi karşılama merkezi olduğu açıklanan yapıyla ilgili görüşlerini aldığımız ve süreci ilk günden bugüne kadar yakından takip eden Baskilli bir vatandaş ise şu bilgileri verdi:

“DEVLETİN PARASINA YAZIK”

“Bilindiği üzere geçen yıl yapılan şeylerin aynısı bu yıl da yapılıyor. Şuan konaklama yeri olarak düşünülen konum, Kanyonun başlangıç yeri. Bahsedilen yer kanyona 5 km uzaklıkta olan bir yer. Dışarıdan gelen misafirlerimize bakıldığı zaman çok çirkin bir durum. Gelen misafirlerin yüzde 5'ini bile teşvik etmeyecek. 5 kilometre kanyon boyu yürüyüp de gidilebilir, fakat ziyaretçilerimizin yüzde 95'i ailesiyle, çocuklarıyla birlikte geliyor. Gelip de orada kanyon girişinden başlayıp ağustos sıcağında yürüyecek ki kanyona varabilsin. Devletin parasına yazık, günah. Benim şahsi görüşüm bir önceki vali yanlış bilgilendirildi aynı şeyi yine tekrar ediliyor.”

“YANLIŞTAN DÖNÜLMESİ LAZIM”

“Ortada herhangi bir çalışma yok, sadece ihaleye çıkarılmış. Vali Bey’in bu yanlıştan dönmesi lazım. Yazıktır yani o kulübenin ya da o yapının oraya yapılmaması lazım. Çünkü dediğim gibi amacına hizmet eden bir çalışma değil. Hiç kimse gidip orayı görmeyecek, Elazığ'da gidip sorun kaç kişi o güzergahı kullandı, kaç kişi bu çalışmadan sonra kullanır?”

“STK’LAR BÜROKRASİNİN ENGELİNE TAKILIYOR”

“Hem STK’lar hem Baskilliler işin başından beri içinde. Her şeyi biliyorlar. STK'lar da bürokrasinin engeline takılıyor. Kemaliye'de kanyonlar çok mu cazibeli, çok mu güzel yerler? Bizim vatandaşımız kalkıp oraya gidiyor. Biz bölge insanı olarak üzerimize düşün yaptık. Böyle olacaksa vatandaşlar gelmesinler. Gelip de perişan olmanın bir anlamı yok.”