Zirveye İlgisiz Kaldık

MÜSİAD Elazığ Şubesinin büyük gayret göstererek düzenlediği Bölgesel Tarım Zirvesi gerçekleşti. İlimiz, bölgemiz ve ülkemizin tarımı için önem taşıyan böyle bir toplantıya katılımın çok az olması, protokol konuşmalarının ardından salonun boşalması, tarım gibi stratejik bir konuma yükselen alana ilgisizliğimizi ortaya koydu.

Zirveye İlgisiz Kaldık
TAKİP ET Google News ile Takip Et

MÜSİAD Elazığ Şubesi ev sahipliğinde Bölgesel Tarım Zirvesi gerçekleşti. Tarım zirvesinde Elazığ’ın tarım ve hayvancılık sektöründe üretimin artırılması konusu ve tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunlar ele alındı. Tarım Zirvesi’ne İl Protokolü, Ak Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, MÜSAİD şube başkanları ve üyeleri, STK temsilcileri, iş insanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Zirveye İlgisiz Kaldık

GÜRKAN: “ŞEHRİN KALKINMASINA VE GELİŞMESİNE ÖNEM VERİYORUZ”

MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Tekin Gürkan, MÜSAİD olarak şehrin kalkınmasına ve gelişmesine önem verdiklerini belirterek Elazığ’da üretimi arttıracak imkânların olduğunu söyledi. 

Tekin, “MÜSİAD olarak şehrimizin her alanda gelişmesine kalkınmasına çok büyük önem vermekteyiz. Bu düşünceyle Elazığ’ın ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlayacak projeleri hayat geçirmeyi gayret ediyoruz. Üretimimizi daha da artıracak imkânlarımızın olduğunu biliyoruz. Bunun için mevcut üretim tesislerinde üretim kapasitesini artıracak iyileştirmelere ve yeni yatırımcıların yatırım yapmasını sağlayacak girişimlere ihtiyacımız vardır. Elazığ olarak potansiyelimiz, alt yapımız, birikimimiz var. Hep birlikte daha fazla üretim yapabilecek yeni bir motivasyonu da taşıdığımıza inanıyorum. İnşallah önümüzdeki süreçte daha çok yatırım, daha çok üretim hedefiyle daha iyi bir seviyeye geleceğimize inanıyorum” dedi.

KILIÇ: “GELECEĞİN TARIMINI İNŞA  ETMEK ZORUNDAYIZ”

İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç ise  tarımın önemine dikkat çekti.

Kılıç, “Tarımsal üretim ve tarımsal üretimle beraber endüstriyel talebin fazlalığı beraberinde getirmiş olduğu arz ve talep dengesiyle birlikte ve bunu da tetikleyen pandemi ve iklim değişikliği gibi olumsuzluklar tarımın, suyun ve gıdanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Tarımın geleceğini konuştuğumuz bugünde aklın ve bilimin öncülüğünde deneyim ve tecrübeye önem veren tarım sektöründe iş yapacak gençleri yetiştirecek geleceğin tarımını inşa etmek zorundayız çünkü gelecek tarım ve sudur” dedi.

ŞERİFOĞULLARI: “ELAZIĞ, İKLİMİYLE ÖNDE OLAN ŞEHİRLERİN BAŞINDA”

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, tarımın insan yaşamında stratejik öneme sahip olduğunu ifade ederek, “Tarımsal üretim merkezlerinden bir tanesiyiz.özellikle boğazkere ve öküzgözü üzümüyle dünyada ün sahibi yapmış illerden bir tanesiyiz. Bizler arazilerimizi verimli bir şekilde kullanıp, tarımsal potansiyeli olan ürünleri nitelikli ürün haline dönüştürmemiz ve bizim ilkelerimiz olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

BULUT: “ELAZIĞ TARIM VE HAYVANCILIK KENTİ”

AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut, pandemi ile birlikte tarım ve hayvancılığın öneminin anlaşıldığını anımsatarak tarım desteklerinden bahsetti. 

VALİ TORAMAN: “ULUOVA YILLAR SONRA SULU TARIM YAPILABİLİR HALE GELECEK”

Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, Kuzova ve Uluova projelerine değindi. Toraman, önümüzdeki yıllarda Uluova’yı tamamen kapalı bir şebekeye dönüştürüleceklerini aktardı.

Vali  Toraman, “Kuzova kapalı sisteme geçmiş büyük bir ova.Sulama  sistemi ancak pompaj sulama maliyeti nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bunu aşabilmek için güneş enerjisi santrali modeliyle çiftçimize destek olabilmek için DSİ Genel Müdürlüğümüz 2 megavatlık bir santral ihalesiyle çıktı. Maalesef fiyat oynaklığından ötürü ihaleyi neticelendiremedik ama şuanda ikinci ihalemize de çıkmak üzereyiz bunu muhakkak yapacağız.Bu GES santralini yapmadığımız taktirde pompa ve yüksek enerji maliyetleriyle sulu tarımda avantaj elde edemeyiz. Sulu  tarım malum katma değerli yüksek bir tarım. Öte yandan Elazığ’ın müzmin probleminden biri olan Uluova problemi. Burası zamanla inşa edilmişi ve hizmet vermiş ama gelinen noktada yüzde 30 buharlaşma var, su kaybı var. Suyun bu kadar kıymetli olduğunu bu zaman diliminde bir damla su bile çok kıymetli. Dolayısıyla bunun kapalı sisteme geçirilmesi için bakanlığımız, DSİ’miz gerekli çalışmalarını yaptı onaylarını aldı ama Mayıs ayında yayınlamış olduğu Cumhurbaşkanlığı kararıyla uluova ve benzeri büyük tarımsal projelerine ek kaynak aktardı, tahsis yaptı bu konuda müteşekkiriz. Elazığ uluova projesine de Sayın Cumhurbaşkanımız da yaklaşık 550 milyonluk bir kaynak tesisine imza attı. Bu çok yüksek bir rakam. Bu rakamla biz 2022-2023 yıllarında uluova’yı tamamen kapalı şebekeye dönüştüreceğiz demek ve uluova yıllar sonra sulu tarım yapılabilir hale gelecek demek” dedi.

Zirveye İlgisiz Kaldık

KATILIM DÜŞÜK SEVİYEDE KALDI

 MÜSİAD Elazığ Şubesi ev sahipliğinde Bölgesel Tarım Zirvesi’ne ise katılım istenilen derecede olmadı. MÜSİAD’ın büyük bir ilgi ve gayret gösterdiği böyle bir önemli tarım zirvesine katılımın  fazla olmaması, ilimizin tarım konusuna bakış açısının da bir göstergesi oldu. 

PROTOKOL KONUŞMALARININ  ARDINDAN SALON BOŞALDI 

MÜSİAD Elazığ Şubesi ev sahipliğinde Bölgesel Tarım Zirvesi’ne katılan katılımcıların konuşmalarını yapmasının ardından ise salonda çok az kişi kaldı. İlgili kurumların temsilcileri dışında çok fazla kişinin kalmaması ve tarım gibi stratejik bir konuya ilginin az olması ise tepki çekti. 

SEKTÖRÜN İLGİSİZLİĞİ 

Ülkemizin kalkınması ve şehirlerimizin marka değerler oluşturması adına önemli çalışmalar yapan MÜSİAD Elazığ Şubesi’nin tarım ve hayvancılık sektöründe üretimin artırılması ve yaşanan sorunların konuşulması için  'Bölgesel Tarım Zirvesi' gibi önemli bir toplantıyı yapmasına rağmen, gerekli ilginin gösterilmemesi de ilimizin birçok konuda olduğu gibi tarım konusunda da sınıfta kaldığını gösterdi.

İlimizde çok sayıda sulama birliği tarım kooperatifleri, ziraat odası, tarım yapan üreticiler ve tarımsal ürünleri işleyen sayısız  işletme olmasına rağmen, zirveye katılımın çok düşük seviyede kalması, tarımın önemini hala kavrayamadığımızı ortaya koydu.