Zilayaz: '2023 Kayısıda Kara Yıl Oldu'

Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz bu yıl kayısı ve badem üreticilerinin yaşadığı sorunlar nedeniyle gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Zilayaz: '2023 Kayısıda Kara Yıl Oldu'

Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz badem ithalatında gümrük vergisi indirim nedeniyle üreticilerin ciddi sorunlar yaşadığını söyledi.

“BADEMDE GÜMRÜK VERGİSİ İNDİRİM ÜRETİCİYİ BİTİRDİ”

Devletin son yıllarda badem ekimi yapılması konusunda üreticilere önemli destekler verdiğini vurgulayan Zilayaz “ Türkiye’de badem denince  Adıyaman Kahta’dan sonra Ağın ilçemiz ikinci sırada yer almaktadır. Baskil ilçemizde de ciddi bir badem üreticisi bulunmaktadır. Bademi çiftçiler eksinler diye devletimiz hazine arazilerini tahsis etti.  Üretim artsın diye badem fideleri başta olmak üzere birçok hibe desteğinde bulundu. Binlerce dekar arazi Elazığ’da badem ekildi. Çiftçimiz bu bademleri yetiştirdi hasatına etti  emeğinin karşılığını almaya başlayacakken ithalatinin önü açılarak çiftçiye büyük darbe vuruldu. Gümrük vergileri yüzde 30’lar seviyesinden % 2’ye düşürüldü. Bu da badem fiyatlarının düşmesine üreticinin zarar etmesine yol açtı. Bahçelerini kaldıranlar sökmeye başlayanlar bile oldu. Üreticilerin talepleri bari hasat döneminde bu vergi indirimi uygulanmasın ” diye konuştu.

BU YIL KAYISI ÜRETİCİSİNİN YÜZÜ GÜLMEDİ

Zilayaz “Kayısı geçen yıla göre don hadisesiyle başladı. Büyük oranda bir don vardı.  Bir de çiçeklenme döneminde aşırı yağış oldu.  Bu da döllenme ve tozlanmayı etkiledi. Bundan dolayı  Baskil’de verim çok düşüktü. Buna rağmen fiyatlarda iyi değildi. Bugün itibariyle 140 -150 lira bandında  kilogramı satılıyor.  Fiyata bakınca iyi para olarak değerlendirebilir ama diğer ürünlere baktığımızda kayısının fiyat olarak hiç ilerlemediğini söyleyebiliriz. TMO müjde verdi ama kayısı satın almadı Fiyatların düşük seyretmesinin bir nedeni de bu oldu.  Gübre ve ilaç gibi girdi maliyetlerine bakarsak onların 4-5 kat artığını görüyoruz.  Kayısı ise  geçen yıl 90 liradan 140 liraya gelmiş.  En basit örnekle geçen yıl kayısıda çalışan işçi ücretleri 215 liraydı bu yıl ise 450 liraya yükseldi” diye aktardı.

DEPREM KAYISI ÜRETİCİSİNİ  DE VURDU

Kayısı üreticisinin Kahramanmaraş merkezli depremlerden çok etkilendiğini dile getiren  başkan Zilayaz “ Malatya’da kayısı borsasının olduğu Şıra Pazarı  tamamen yıkıldı.  Malatya’da yaşayan üreticiler Baskil’e geldi. İlçenin nüfusu birkaç kat arttı. Ellerinde kayısıları olan pazar olmadığı için ürünlerini satamadı. Kayısı borsasının Elazığ’da kurulması için taleplerimiz oldu ama onu da sonuçlandıramadık. Kayısının çapalama, ilaçlamasının yapıldığı yani bakıma en muhtaç olduğu mart nisan aylarında çiftçi gerekli bakımını yapamadı. Evi, işyeri yıkılmış elindeki mahsülünüde satamadığı için parası da yoktu” diyerek açıklamasını sonlandırdı.