Zihniyet Değişmeli…

Elazığ Hakimiyet Gazetesi olarak ilimizin tarihini ve turizmini tanıtmak ve sahip çıkmak için el birliği ile çalışmak gerektiğini defalarca söylemiş ve gündeme getirmiştik.

Zihniyet Değişmeli…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kadim bir kültüre sahip olan ilimizin tarihi yapılarının korunması için mutlaka ilgili kurumların video ve tanıtım dışında çalışması ve sonuç odaklı  girişimlerde bulunmasını da ifade etmiştik. Ama ne yazık ki biz söyledik biz dinledik. 

İlimizde bir tarihi yapı daha  kendi kaderine terk edilmiş durumda. 

Geçtiğimiz gün yayınlanan bir haber de aynen şöyle ifade ediliyor; 

“Elazığ’da Karakaya Barajı'nı gören manzarası ile dikkat çeken Selçuklular döneminden kalma kümbet zamana direniyor. İçerisi zaman zaman defineciler tarafından kazılan tarihi yapı, restore edilerek turizme kazandırılmayı bekliyor.

Sivrice’nin Doğanbağı köyünde bulunan tarihi kümbet zamana karşı direniyor. Yaklaşık 800 yıllık olduğu tahmin edilen Selçuklular dönemine ait kümbet, manzarası ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Birçok büyük depremde ayakta kalmayı başaran kümbetin içi defineciler tarafından zaman zaman kazılıyor. Yöre sakinleri, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü tarafından sit alanı ilan edilen kümbetin restore edilerek turizme kazandırılmasını bekliyor.”

Okuduğunuz gibi tarihi kümbet tam 800 yıllık ve kendi kaderi ile baş başa kalmış. Sahipsizlik ve ilgisizliğe yenilmiş. 

Yıllardan beri müzesini açık tutamayan, şehir merkezindeki tescilli eski hükümet binasını “kent müzesi”  yapamayan, Harput’ta valilerin yazlık çalışma ofisi olarak inşa edildiği halde açılışından bugüne ancak 8-9 kez hatırlı misafirlerini ağırlamaktan başka halka açamayan, kanyonlarına yol yapamayan, Hazar Gölü çevresindeki tesis ve yazlıkların çöpünü toplayamayan  bir zihniyetten,  kümbetin kurtarılmasını istemek ve beklemek tam anlamıyla saflık  olur.

Ne desek  boş. Zihniyetin değişmesi lazım. Artık İlimizin ne kadar anlamlı ve kadim bir tarihi olduğunun farkına varmamız lazım…