Zarflar Açıldı

İlimiz Maden ilçesinde bulunan maden yataklarının işletilmesine yönelik ihale sürecinde tartışmaların yaşandığı günlerde CHP Elazığ Milletvekili Erol, TBMM'de yaptığı konuşmada, ihalenin adrese teslim yapılacağını iddia ederek firmanın ismini noterde yazarak bir zarfa koyacağını, zarflardan birini Ak Parti Grup Başkanvekiline, diğerini de CHP Grup Başkanvekiline teslim edeceğini, süreç sonunda haklı çıkacağını söylemişti. Zarflar açıldı ve içinden Cengiz Holding çıktı.

Zarflar Açıldı

Ömer Enes Yılar-Kübra Kabukçu/Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel ve Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Elazığ’daki maden rezervleriyle ilgili basın açıklamasında bulundu. 

Zarflar Açıldı

ÖZEL: “CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK YOLSUZLUĞU”

Geçtiğimiz aylarda Cumhuriyet tarihinin en büyük rezervinin Elazığ’da bulunduğu açıklanmış, bu açıklamanın üzerinden sondajlar tamamlanmadan ihaleye çıkılmış ve 2 firmanın katıldığı ihaleyi de Port Madencilik A.Ş. kazanmıştı. Daha sonra Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği tarafından ihale mahkemeye taşınmış mahkeme ise ihaleyi durdurma kararı vermişti.

Zarflar Açıldı

EROL, İKİ ZARF HAZIRLAMIŞTI

Maden meselesiyle ilgili tartışmaların yaşandığı o günlerde CHP Elazığ Milletvekili Erol, TBMM’de yaptığı konuşmada, ihalenin adrese teslim yapılacağını iddia ederek firmanın ismini noterde yazarak bir zarfa koyacağını, zarflardan birini Ak Parti Grup Başkanvekiline, diğerini de CHP Başkanvekiline teslim edeceğini, süreç sonunda haklı çıkacağını söylemişti. 

Erol’un teslim ettiği zarflar açıldı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel ve Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, TBMM’de konuyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. İşte Özel ve Erol’un o açıklamaları:

Zarflar Açıldı

ÖZGÜR ÖZEL: “ZARFTAN CENGİZ HOLDİNG ÇIKTI”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: “Meselenin kendisi şudur; Elazığ Milletvekilimiz Sn. Gürsel Erol, Mart ayında yapılacak olan ihaleyle ilgili bizzat zarfı kapalı olarak bir tanesini bana bir tanesini de Ak Parti Grup Başkanvekiline emanet etti. Dedi ki “Elazığ’da bir bakır madeni ihalesi var. Bunun içinde o ihaleyi alacak firma yazıyor. Bunu size emanet ediyorum günü gelince açarsınız.” dün ben onu canlı yayında tutanak alınarak  bütün Türkiye’nin gözünün önünde Meclis’te açtım. İçinden “Bu ihaleyi Cengiz Holding alacaktır” yazısı çıktı. Hatta Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği’nin yapmış olduğu yasal başvuruda da aynı şey geçiyor.”

“İHALEDEN 3 GÜN ÖNCE ŞİRKETİN YARISI SATIN ALINMIŞ” 

Özgür Özel: “İhalenin kime verildiğine de baktık. İhaleyi kim almış? Port Madencilik almış. Kimdir Port Madencilik? Halil İbrahim Paçacı’nın yani Bilal Erdoğan’ın yakın arkadaşının ve son zamanlarda birçok ihalede, şirket satın almada adını duyduğumuz kişinin şirketidir. Bu ihaleden sadece 3 gün önce şirketin yarısını Şeref Cengiz’e satmıştır. Zarfı Ak Parti’ye emanet etti ya, mahkemeye de başvuruldu ya o zaman Cengiz Holding’e veriyorlar. Port Madenciliğin yarısını 3 gün önce satın almışlar. Bu işin şüpheleri haklı çıkaran tarafı.” 

Zarflar Açıldı

“REZERVLER 70 MİLYON TON OLARAK GÜNCELLENDİ”
Özgür Özel: “İhaleye girmek için bir teminat yatacak. Kaç para? 2 milyar… Kim bulacak, kim verecek 2 milyarlık teminat mektubunu? 2 şirket bulabilmiş ve bu şirketlere maden veriyorsunuz. Maden çıkarmak için ihaleye giriyorsunuz ve diyorsunuz ki “30 milyon ton rezerv var. O ana kadar sondajların yüzde 35’i bitmiş. İhale yapılıyor, şirket o günkü parayla 150 milyon dolara bugünkü kurdan dolayı 119 milyon dolara alıyor. 30 milyon ton rezerv var diye düşündüğünüz o günden bugüne sondajlar sürüyor ya düzelmişler şimdi 70 milyon ton rezerv var.” 

“ADAMLARA PİYANGO VURDU”

Özgür Özel: “Adam yeraltında 40 milyon ton bakır piyangosu vurmuş. Kim buluyor? Bilal Erdoğan’ın yakın arkadaşıyla onunla zorunlu ortak Şeref Cengiz. İddia o ki bütün sondajlar tamamlandığında 70 milyon ton rezervin 100 milyon tonu da aşacak. Ya babanın malı olsa böyle satar mısın? İnsanda biraz utanma olmaz mı? Türkiye Cumhuriyeti tarihinin bir ihaleyle yapılan en büyük yolsuzluğuyla karşı karşıyayız. Hepimizin olan 100 milyon ton bakır rezervinin 30 milyon tona göre fiyat verdiğiniz 2 milyarlık da teminat isteyerek herkesi uzak tuttuğunuz bir ihalede yandaş Cengiz Holding’e vermişler. Bu kadar ballı börek bir iş olamaz. Şimdi 119 milyon dolara dünyanın en ucuzundan da 5 kat ucuz bakırı  çıkacak, satacak.”

GÜRSEL EROL’A TEŞEKKÜR 
Özgür Özel: “Gürsel Erol Sayın Milletvekilimiz konuyu ilk günden beri titizlikle takip ediyor. Çünkü Elazığ’ın hakkıdır, Türkiye’nin hakkıdır, hepimizin hakkıdır. Burada bedavaya verilen bakır madeni Ak Partilinin de MHP’linin de hatta onların doğmamış çocuklarının da hakkıdır. Bu yolsuzluğu adım adım, günü gününe takip edeceğiz. Milletin bu varlığını bu yamyamlara yedirmeyeceğiz. Bundan herkes emin olabilir. Konuyla ilgili kararlılığından dolayı Sn. Milletvekilimize teşekkür ediyorum.” 

MİLLETVEKİLİ EROL: “İNANILMAZ BİR KAMU ZARARI VAR”
Milletvekili Erol: “Cumhuriyet tarihimizin en yüksek bedelle ihale edilen maden alanı. Yaklaşık rezerv stoğu 30 milyar dolar. Daha neler çıkabileceği arkadaşlarımızın tetkiklerinde belli olacak. Madencilik mevzuatına göre ihale edilmiş bir yer değil. Şartlar, koşullar 3 defa değişti, ihale iptal de edildi. Sürekli bu firmanın almasına yönelik şartlar iyileştirildi. Bu işe 2 firmadan fazlasının girmesi yitirildi. Herkesin girebileceği bir ihale yapılmadı. Ülkenin ekonomik sıkıntı içerisinde olduğu bu dönemde, 41 madencimizin hayatlarını ortaya koyduğu bir dönemde ülke ekonomisine 30 milyon dolar değer katacak bir maden ocağının bu şekilde peşkeş çekilmesi, kamu zararının yok sayılması ilin milletvekili olarak bizim duyarlılığımızı daha da farklılaştırdı. İlana çıktığı günden bugüne kadar takip ediyoruz. Burada şu anda kamu zararı oluşmuş durumda. Çünkü işi yerel mahkeme iptal etti. Danıştay yerel mahkemenin kararını iptal etti. Danıştay’a bakanlıktan giden bilgiler, Danıştay’ı yanlış bilgilendirici bilgiler. Onunla ilgili de suç duyurusunda bulunacağız. Nisan ile ekim arasında geçen zamanla ilgili, paranın değer kaybetmesinden dolayı inanılmaz bir kamu zararı oluştu. O zamanki bedelle 150 milyon dolara vermişler. Bugün 119 milyon dolara düşmüş. Burada yapılacak en önemli şey Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı bu ihaleyi iptal ederek, rezervle ilgili bütün katılımcılara doğru bilgi vererek, gerçek değerler üzerinden bir ihalenin yeniden yapılmasıyla ilgili sürecin başlatılması lazım.”