ZAM İÇİN HAKLI GEREKÇELERİMİZ VAR

Gülşah ALTAŞ / Elazığ Fırıncılar Odası Başkan Vekili İlhami Karakoç, ekmeğe yapılan zamla ilgili yaptığı değerlendirmede fırıncı esnafının muhtelif giderlerinin artması nedeniyle bu kar

ZAM İÇİN HAKLI GEREKÇELERİMİZ VAR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gülşah ALTAŞ / Elazığ Fırıncılar Odası Başkan Vekili İlhami Karakoç, ekmeğe yapılan zamla ilgili yaptığı değerlendirmede fırıncı esnafının muhtelif giderlerinin artması nedeniyle bu kararın alındığını söyledi.

Elazığ’da 250 gram ekmeğin fiyatının 1 Lira 25 Kuruş’a yükseltilmesi ile ilgili alınan kararın gerekçelerini açıklayan Fırıncılar Odası Başkan Vekili Karakoç, son 3 yıldır ekmek fiyatlarına zam yapılmadığını ancak giderlerin artmasıyla fırıncı esnafının yaşadığı mağduriyeti gidermek adına zam uygulamasına gidildiğini kaydetti.

Karakoç, Malatya’da 5 aydır 200 gram ekmeğin 1 Lira’dan satıldığını, Elazığ’da ise 250 gram ekmeğin 1 Lira olduğunu belirterek, “Yeni rayiç bedeliyle 1 Lira 25 Kuruş olacak ve kilo hesabı yaptığımız zaman Malatya’daki gibi 1 kilo ekmek 5 Lira olacak” dedi.

2016 yılının Ocak ayında 1 Lira 20 Kuruş rayiç kararı alındığını ancak bunun bir yıl boyunca uygulanmadığını ve ekmeğin 1 Lira’dan satışının devam ettiğini hatırlatan Karakoç, “Geçen süreçte giderler haddinden fazla artış gösterdi. Mesela 2014 yılında bir torba un 52-55 TL’ydi ancak şu an 71-73 TL. Odun fiyatları 2014 yılında bir tonu 350 TL iken şu anda odunun tonu 600 TL civarında. Somun ekmeklerde kullanılan katkı 45 TL’ydi şu an 75 TL. Maya o zamanlar 25 TL iken şu an 48 TL’den satılıyor. Yine 25 kilo kaya tuzu o zamanlar 8 TL’ydi, şimdi 15-20 TL. Bunun yanında Bağ-Kur, sigorta giderlerinde de 2014 yılından bu yana artış yaşandı. Zaten 2016 yılında alınan ve uygulanmayan 1 Lira 20 Kuruş rayiç bedeline 5 kuruşluk bir ek yaptık ancak kamuoyunda 25 Kuruş zam yapıldığı algısı oluştu” dedi.

FIRINCININ ZARAR ETME LÜKSÜ KALMADI

Karakoç, 6 Ocak tarihinden itibaren ekmeğin 1 Lira 25 Kuruş olacağını duyurduklarını ancak fırıncılar arasında uyuşmazlıklar yaşandığını kaydederek şöyle konuştu: “ İlk gün fırıncıların yaklaşık yüzde 30’u yeni fiyattan ekmek satışı yaptı ancak diğer fırınların zamlı fiyatı uygulamaması nedeniyle 1 Lira 25 Kuruş’a satış yapan esnaflar da geri adım attı. Fırıncılar arasında yaşanan rekabet nedeniyle fiyat uygulanamadı. Bizim oda olarak bu yönde bir yaptırımımız söz konusu değil. Bize üyelerden gelen talepleri değerlendirir ve gereken kararı alırız. Bu fiyatı uygulamak fırıncıların kendi inisiyatifindedir. Ama fırıncının artık zarar etme lüksü kalmadı. Bizler elbette ekmeğin zamlanması taraftarı değiliz ama fırıncı esnafının da mağdur olmasının önüne geçmeliyiz.”