Yüzde 25'i Yeterli Görmüyoruz'

TÜİK'in Aralık ayı enflasyonu %1.18, 2022 yılı için ise d.27 olarak açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memur zammının yüzde 25 olarak uygulanacağı açıklamasını Memur-Sen ve Kamu-Sen Başkanları Elazığ Hakimiyet Gazetesine yorumladılar.

Yüzde 25'i Yeterli Görmüyoruz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/TÜİK’in Aralık ayı enflasyonu %1.18, 2022 yılı için ise %64.27 olarak açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memur zammının yüzde 25 olarak uygulanacağını açıkladı. 

ENFLASYON KARŞISINDA EZİLMEK İSTEMİYORUZ

Konu ile ilgili Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulunan Memur-Sen Elazığ İl Başkanı İbrahim Bahşi yaptığı çıklamada,“Cumhurbaşkanımızın açıkladığı %25'lik zam oranını yeterli görmüyoruz. Çünkü bizim beklentimiz taban aylıklara zam yapılması yani seyyanen zam yapılmasıdır. Ve vergi diliminin %15'te sabitlenmesini istiyoruz. Açıklanan enflasyon oranlarına göre verilen zam düşük kalmıştır. Biz Memur-Sen olarak en kritik dönemlerde devletimizin yanında yer almış bir sendikayız. Asla 3 kuruş için devletimizi atmayız. Fakat büyüyen ekonomiden de payımızı istiyoruz. Enflasyon karşısında ezilmek istemiyoruz.”dedi.

Yüzde 25'i Yeterli Görmüyoruz'

YÜZDE 25'LİK ZAM ENFLASYON ORANINI KARŞILAMAMAKTADIR

Memur-Sen Elazığ İl Başkanı İbrahim Bahşi yaptığı açıklamada,“ Yıllık Enflasyonun %64 çıktığı bir ekonomide yapılan yüzde 25'lik zam enflasyon oranını karşılamamaktadır. Tüik verilerine göre Aralık ayı enflasyonu %1.18 olarak açıklandı. 2022 yılı için ise %64.27 oranında yıllık enflasyon açıklandı. Bizim başından beri talebimiz, bu oranlar belirlenirken sadece temel tüketim maddeleri baz alınmasıydı. Fakat TÜİK, pinpon topu ve toplu iğne gibi alakasız kalemleri de işin içerisine kattığı için oran bize düşük geliyor.” dedi.

Yüzde 25'i Yeterli Görmüyoruz'

CUMHURBAŞKANIMIZA GÜVENİYORUZ 

Bahşi, sözlerine şöyle devam etti:“ Devletimize güveniyoruz ve TÜİK'in güvenirliliğine de inanıyoruz. Fakat enflasyon verileri hesaplanırken kullandıkları sistem çok sağlıklı değil. Vatandaşın cebine yansıyan enflasyon ile TÜİK'in açıkladığı enflasyonun farklı olmasının nedeni budur. Enflasyonun düşüş eğilimde olduğunu görüyoruz. Cumhurbaşkanımızın son girişimleri ile tablonun olumlu ya döndüğünü görüyoruz. Yalnız şunu iyi ayırt etmeliyiz. Enflasyon düşmüyor, enflasyonun artış hızı düşüyor. Ortada enflasyon gerçeği duruyor. Önemli olan bu oranın tek haneli rakamlara çekilmesidir. Bu konuda cumhurbaşkanımıza güvenimiz tamdır.”dedi.

DEMOKRATİK YOLLARLA HAKKIMIZI İSTEMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Bahşi,“ Biz şimdiye kadar her alanda taleplerimizi dile getirdik. Gerek masa başında, gerek sosyal medyada gerekse de alanlara inerek zam talebimizi dile getirdik. Biz hep şunu söylüyoruz. "Devletten alacaklıyız ama millete de borçluyuz" Demokratik yollarla hakkımızı istemeye devam edeceğiz.” dedi.

Yüzde 25'i Yeterli Görmüyoruz'

KAMU-SEN BAŞKANI ÇERKEZ:”YÜZDE 25 YETERSİZ”

Kamu-Sen Elazığ İl Temsilcisi Atilla Çerkez ise yaptığı değerlendirmede,“ Memur zammının yüzde 25 olarak belirlenmesi bizler için yetersizdir. Bu zammı yetersiz buluyoruz. Bu enflasyon rakamları karşısında 2023 yılı zamlarının yeni ekonomik gerçekler ışığında belirlenmesi kaçınılmaz olmuştur. Bunu sağlamanın yolu memurlara ve emeklilere gerçek anlamda maaş artışı getirecek ek zam ve refah payı talebimizin hayat bulmasından geçmektedir.” dedi. 

“BU RAKAMLARLA MAĞDURİYET TELAFİ EDİLEMEZ”

Enflasyon farkı memur ve emeklilerin 2022 yılında eriyen maaşlarının geç kalmış ve yetersiz bir telafisidir diyen  Başkan Çerkez,“ Temmuz ayında memur ve emeklilerin maaşlarına %7 zam yapılmıştı. Buna göre memur maaşları geçen altı ayda verilen %7 zam düşüldüğünde resmi olarak %8,4 eridi. Böylece memur ve emeklilere ocak ayında %8,4 enflasyon farkı ortaya çıktı. Memur ve emekli maaşlarına ocak ayında yapılacak %8 artışla birlikte enflasyon farkı da eklendiğinde yalnızca %16,4 zam yapılması söz konusu oldu. Bilindiği üzere asgari ücrete %55; devletin tahsil edeceği vergi, ceza ve harçlara %122 zam yapılmıştı.” dedi.

MEMURLAR DESTEK BEKLİYOR 

Başkan Çerkez, “Yaşanan fiyat artışları karşısında sıkıntı yaşayan memur ve emeklinin, eriyen maaşlarına 6 ay önce yapılması gereken zammın gecikmiş bir telafisidir. Enflasyon farkı sıfır zam demektir. Bu ekonomik şartlar altında bu maaşlar hakkaniyet, adalet ve ekonomik gerçeklerle bağdaşmıyor. Birçok kesim için destekler getirildi, memurlar da kendileri için bir destek bekliyor.” dedi.

2023 YILI ZAMLARI’NIN REEL ENFLASYON IŞIĞINDA BELİRLENMESİ GEREKİYOR”

2023 yılı zamlarının yeni ekonomik gerçekler ışığında belirlenmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Başkan Çerkez,“Bu nedenle memur maaşlarına ek zam yapılarak geçmiş zararların telafi edilmesi, enflasyon farkının maaşlara aylık olarak yansıtılarak yıl içinde reel olarak erimesinin önüne geçilmesi ve refah payı verilerek maaşların reel olarak artmasının sağlanması zorunlu hale gelmiştir. Yetkililer taleplerimizi görmezden gelirse 2023, memur ve emekli için kayıp bir yıl olacak. Bu enflasyon rakamları karşısında 2023 yılı zamlarının yeni ekonomik gerçekler ışığında belirlenmesi kaçınılmaz olmuştur. Bunu sağlamanın yolu memurlara ve emeklilere gerçek anlamda maaş artışı getirecek ek zam ve refah payı talebimizin hayat bulmasından geçmektedir" dedi.