Yollar Yeni, Zihniyet Eski…

Ak Parti hükümetinin en çok övündüğü ve her rakam verdiklerinde geçmişle mukayese yapıp farklarla gurur duydukları konulardan biri de bölünmüş yollar ve otobanlar.

Yollar Yeni, Zihniyet Eski…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ak Parti’nin böylesine önemli ve hemen herkesi yakından ilgilendiren böylesine bir hizmetle övünme ve gurur duyması doğal ve en tabii hakkı.

Geçmişin geliş-gidişli iki şeritli şehirlerarası yollarımız artık tümüyle bölünmüş yollar ve otobanlarla örüldü. Bu yolların yapımında Ulaştırma bakanı ve başbakanlık görevleri sebebiyle önemli bir payı ve emeği olan Binali Yıldırım, biz yolları böldük ama ülkeyi böldürmeyeceğiz  sloganını da çok doğru ve haklı görürüz.

Ak Parti’nin zamandan, yakıttan tasarruf ve konforlu bir yolculuk amacıyla hayata geçirdiği şehirlerarası bölünmüş yolların bu güzelliğini ne yazık ki neredeyse kesintisiz halde bu yollara konulan EDS’lerle gölgeleniyor.

Şehirlerarası yol güzergahları üzerinde bulunan en küçük yerleşim birimi ya da okul, cami ya da farklı bir tesisi “meskûn mahal” kategorisinde görüp sürücüleri kilometrelerce 50 ya da 60 süratine mahkum etmek tam bir eziyet ve işkence halini almış durumda.

Bir EBS’den çıkıyor ve tam oh çekecekken 10 kilometre  sonra yeni bir denetime düşüyorsunuz ve doğal olarak moraliniz bozuluyor ve seyahat çekilmez bir hal alıyor.

Elektronik Denetimlerle kalsa iyi. Hemen her 60 kilometrede bir radarla karşı karşıya geliyorsunuz ve süratinizi 90’a hatta zaman zaman 50’ye düşürmek zorunda kalıyorsunuz.

Bunları söylerken;  “Sürat yapalım, 180’le gidelim” demiyoruz. Elbette süratin felaket olduğunu da biliyoruz. Ancak Elazığ’a son model bir araçla gelen gurbetçimiz ya da bir iş gereği Ankara ya da İstanbul’a giden bir hemşerimizin bu bölünmüş ve kaza riski asgari düzeye indirilmiş bu mükemmel ve konforlu yolları,  aşırı sıcaklarda 50-60 süratle gitmesi hangi mantığa, gerçekliğe ve Ak Parti’nin hizmet anlayışına sığar. Kim tahammül eder bu ağır-aksaklığa ve zorluğa. 

Ak Parti belki yolları duble yaptı, genişletti ve konforlu hale getirip önemli bir devrim ve yenilik yaptı ama bu yollardaki sürat limiti eski zihniyet olarak kaldı.

Yol güzergâhlarındaki belde ve ilçe belediyelerinin yazılacak cezadan pay alma uğruna sürücüleri, yolların hakkını vermekten alıkoyan ve Ak Parti’ye dua yerine kızgınlığa sebep olan bu uygulama bir an önce ıslah edilmeli veya esnetilmeli. Yoksa bu güzelim yollar, konfor ve lüks olmaktan eziyet olmaya devam eder.