YÖK Başkanının Diploma İtirafı

Diplomalı işsizlerin rekor seviyeye ulaştığı ülkemizde bu soruna ilk kez resmi ve yetkili bir isimden dikkat çeken bir itiraf geldi.

YÖK Başkanının Diploma İtirafı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Üniversite diplomalarının teoride kıymetli olduğunu söyleyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, diplomaların her kapıyı açmayacağını, üniversite eğitiminin doğrudan bir meslek kazandırmayacağını ifade ederek şu ifadeleri kullanmış: “Diploma evet kıymetlidir ama tek başına her kapıyı açabilecek bir anahtar değildir. Bir başka ifadeyle üniversite eğitimi bir diploma sağlar ama doğrudan bir meslek kazandırmaz. Bu gerçeğin bilincinde olarak hem veliler olarak hem öğrenciler olarak hareket etmek zorundayız.”

YÖK Başkanı doğru söylüyor ve gençlere tavsiyelerde bulunuyor ama siz herkesi üniversite mezunu yapar da diplomalarının gerektirdiği sektörlerde iş veremezseniz bu gençleri da tarım ve sanayide çalıştıramazsınız.

Her ile bir üniversite, büyük illere 50-60 üniversite açar ve öğretmen, mühendis ya da farklı bir mesleğe yönelik bölümlerden milyonları mezun ederseniz ve bunlara iş ortamı sunamazsanız,  bu konuda suçlu diplomalı fakat işsiz gençler değil, eğitim ve mezun patikaları yapmayan yönetimlerdir.

Ünlü tarihçi İlber Oltaylı yıllar önce “Lise açar gibi üniversite açıyor ve çok kalitesiz bir eğitim veriliyor. Bu politika yanlıştır” dediğinde “Türkiye’nin eğitim seviyesinin yükselmesinin ne zararı var” diyerek tepki gösteren çevrelerin şimdi çocukları da diplomalı işsiz.

Eğitim politikaları kadar üniversitelerden mezun politikaları da ihtiyaç çerçevesinde planlanmalı. Bu yapılmadığı için dilimize “atanamayan öğretmenler” diye bir kavram dahi girdi.

Yöneticiler, yeni ama birçok bölümleri öğrenci bulamayan üniversite açmak yerine, meslek liseleri ile sektörlerin ihtiyacı olan ve ciddi maaşlar kazanan kalifiye elaman yetiştirmek konusuna ciddi olarak bakmalı ve adım atmalı.