Yine Yıkımcılar!

24 Ocak 2020 depreminden sonra en çok konuşulan ve bir valinin görevden alınmasına sebep olan en önemli konulardan biri de usulsüz yıkımlar olmuştu.

Yine Yıkımcılar!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Siyasi ya da farklı statülerini şantaj aracı olarak kullanıp ihalesiz ve usulsüz yıkım yapan bir çok firma daha sonra soruşturma geçirmekle kalmadı bu durumlar nedeniyle de  dönemin valisi Erkaya Yırık merkeze alındı.

6 Şubatta gerçekleşen depremde de ilimizde çok sayıda bina ağır hasarlı duruma geldi ve boşaltılması istendi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne bağlı teknik ekipler sahadaki incelemelerini sürdürüyor.

Binaların kontrolleri yapılarak “hasarsız” ve “ağır hasar” denilen binaların şimdiki durumunun ön hasar tespiti olduğu ve ikinci kontrollerin ardından binaların durumunun kesinleşeceği biliniyor.

Ön hasar tespiti yapıldıktan sonra ikinci kontrolleri yapılıp ağır hasar kesinleşmeden yıkılan  ile yıkılan binalardan vatandaşlar hak sahipliği elde edemeyecek.

Ne demek istiyoruz. Binaya gelen yetkililer ilk inceleme yaptılar ve ağır hasarlı dediler. Ancak bu kesin bir sonuç değil. Bu bina farklı bir ekip tarafından ikinci kez incelenecek ve onların da ağır hasarlı kaydı düştükten sonra yıkılması kesinleşmiş olacak.

İkinci denetim yapılmadan yıkılan binalardaki kat sakinleri hak sahipliğinden mahrum kalacak.

Bu uyarıyı neden yaptık? Malum deprem birileri için yıkım, acı, keder ve hüzünse birileri için de iş ve rant kapısı. 

Bazı yıkım firmaları mahalle mahalle gezerek ilk incelemede ağır hasarlı olarak tescil edilen binalarda bulunan herhangi bir konut sahibini buluyor ve “burayı biz yıkalım” diyerek kendi firmasının afişini asıyor. 

Oysa binanın yıkılması için ikinci bir inceleme yapılacak bir, yıkımı gerçekleştirilcekse de tüm kat sahiplerinin ortak kararı ile yapılacak iki.

Dememiz o ki fırsatçıların oyununa gelmesin hemşerilerimiz. Tehlikeli binalar zaten valilik tarafından bizzat yıktırılıyor. Ama diğer binaların yıkımı için ikinci raporu beklemek ve ardından tüm kat sahipleri olarak yıkım firmaları ile görüşmek gerek. Yoksa hep hak sahipliğinden hem de yıkımdan kaynaklı hurda bedelinden olunması söz konusu. Bizler uyaralım istedik hemşerilerimizi.