Yıllık enflasyon kiraları uçurdu

Aralık ayı enflasyon kira artış oranının yüzde 60,45 olarak açıklanmasının ardından bu rakamların Elazığ'da emlak piyasasını olumsuz etkilediğini ve şu anda yüzde 25-30 asgari ücret zammı üzerine görüşmeler yapılırken yüzde 60 enflasyonun kiracılar üzerinde olumsuz bir etki oluşturduğunu dile getiren Emlak Uzmanı İhsan Babürhan, Elazığ'da en fazla kira artışı olan bölgenin Çayda Çıra olduğunu ifade etti.

Yıllık enflasyon kiraları uçurdu

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Kasım ayı enflasyon rakamlarını açıklanmasının ardından Aralık 2024 kira artış oranı da belli olmuş oldu. Enflasyon (TÜFE) rakamlarının on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı Aralık ayı için yüzde 60,45 olarak gerçekleşti.

ARALIK 2024 KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA

Örnek Konut Kirası: 20.000 TL

Kira Artış Oranı: Yüzde 60,45

Aralık 2024 Kira Artış Tutarı: 12.090 TL

Aralık 2024 Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 32.090 TL

Açıklanan rakamlara göre kirası 20.000 TL olan bir kiracının Aralık ayında ödeyeceği kira zammı 12.090 TL olarak hesaplandı. Buna göre zamlı kira tutarı ise 32.090 TL olarak gerçekleşecek.

Yıllık enflasyon kiraları uçurdu

BU RAKAMLAR ELAZIĞ’DA EMLAK PİYASASINI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Aralık ayı enflasyon kira artış oranının yüzde 60,45 olarak açıklanmasının ardından Hakimiyet Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan Emlak Uzmanı İhsan Babürhan: “Aralık ayı enflasyon kira artış oranı yüzde 60,45 olarak açıklandı. Bu rakamlar Elazığ’da emlak piyasasını olumsuz etkiledi. Çünkü şu anda yüzde 25-30 asgari  ücret zammı üzerine görüşmeler yapılırken yüzde 60 enflasyonun tabii ki olumsuz bir etki oluşturdu. Bu şekilde baktığımızda bile yüzde otuz eksiye girmiş oluyor insanlar. Yani yüzde otuz bir zam alacak, yüzde altmış civarında bir gider olacak. Yani yüzde otuz gelir, yüzde altmış gider. Bu şekilde vatandaşlar yüzde 30 eksiye girmiş olacak.” dedi.

RAKAMLAR KİRACILAR İÇİN KÖTÜ BİR TABLO

Şu anki verilere baktığımızda yüzde 60 kira artışının güzel bir rakam olduğunu ama kiracı için bir avantaj olmadığını ifade eden Babürhan,“Bunun dışında değerlendirdiğimizde ev sahipleri için kira artış oranı elbette bir avantaj. Çünkü şu anki verilere baktığımızda yüzde 60 kira artışı güzel bir rakam. Kiracılar için avantaj değil çünkü geçim sıkıntısı, ekonomik sorunlar, mutfak giderleri, çocuk giderleri, elektrik, su doğalgaz zamlarının yanında bu şekilde bir kira artışının olması ister istemez kiracıları olumsuz etkiliyor.  Ama şöyle bir durum da var: diyelim ben evimi kiraya verdim. Kiralayan kişide yüksek fiyata tuttum gibi bir algı oluşuyor ve endişe duyuyor. Ama ikinci altı ay sonra, evi tuttuğu dönem pahalıya gelen ev enflasyonun yükselmesi ile düşük kalmış oluyor. Kiracı avantajlı, ev sahibi zarar etmiş oluyor. Yani enflasyon o derece fazla artıyor. İlk çeyrekte yüksek görünen şey ikinci çeyrekte düşük kalabiliyor.” dedi.

Yıllık enflasyon kiraları uçurdu

EN ÇOK KİRA ARTIŞI OLAN BÖLGE ÇAYDA ÇIRA MAHALLESİ

Babürhan sözlerine şöyle devam etti: “Elazığ’da kira artışlarının en çok görüldüğü bölgeler genelde yeni ve sağlam yapılar olduğu bilinen Çayda Çıra bölgesi. Konut tipi olarak değerlendirirsek, daha önce defalarca kez deprem yaşadığımız için yeni yapılan bulunduğu her yer büyük oranda talep görüyor, bu yüzden fiyat artışı o bölgelerde yoğunlaşıyor. Enflasyona yüksek seyretmesi konut kiralık taleplerini bir nebze olumsuz etkiledi. Çünkü enflasyon yükselince kira artış oranları da artınca vatandaşlar bu sefer kiralık evlerini değiştirmek istemiyor. Çünkü 10 bin liraya oturduğu evden çıkıp başka bir eve 20 bin lira vermek istemiyor, bir de bunun depozito ve taşınma maliyeti var. Nereden baksan bugün taşınmak 70-80 bin TL, hatta 100 bin TL’yi bile buluyor. Böyle değerlendirirsek, özellikle kış mevsimini de düşünürsek kimse evini boşaltmak istemiyor. Çünkü herkes evden çıktığı takdirde o evin iki katına, iki katı masrafla başka bir yere gideceğini biliyor.” dedi.

Yıllık enflasyon kiraları uçurdu

EVİ OLMAYANLARIN KISA VADEDE EV SAHİBİ OLMALARI GEREK

Babürhan son olarak, “Eskiden Elazığ’da ev sahipleri, kiracı evden çıkmasın diye her türlü olanağı sağlıyordu. Yeri geldiğinde yıllık zamları yapmıyordu, “yeter ki kiracım çıkmasın, başka kiracı bulamam, mağdur olurum” diyordu ve kiracıyla iyi geçiniyordu. Şu anki duruma bakalım, kiracıyı kısa vadede evden çıkarmak için mümkün olduğunca kısa vadeli kira sözleşmeleri yapılıyor. Sadece bu da değil, mümkün olduğunca kira gelirlerini altın, döviz gibi yatırımlara bağlayarak oradan da uzun vadede kazanma yönüne gidiyorlar. Bu vesileyle kira gelirlerini enflasyona karşı korumak istiyorlar.

Bu noktada nakit parası olan vatandaşların konut alması onlar için büyük avantaj sağlayacaktır. Evi olmayanların özellikle kısa vadede ev sahibi olmaları gerek. Artan enflasyon, kira artış oranları, geçim sıkıntısı derken başlarını sokabilecekleri bir ev onları bir nebze rahatlatacaktır ” dedi.