Yetiştirdiği Sebzeler Boyunu Geçti

Elazığ'da çiftçilik yapan Ahmet Kılıç yetiştirdiği sebzeler arasında gezinirken ortaya ilginç görüntüler çıktı. Sebzelerin boyunu geçtiğini gören Kılıç oğluyla fotoğraf çektirerek o anları ölümsüzleştirdi.

Yetiştirdiği Sebzeler Boyunu Geçti

Elazığ’ın Palu ilçesi Üçdeğirmenler köyünde yaşayan ve çiftçilik ile uğraşan Ahmet Kılıç  25 dönümlük tarlasının tamamına patlıcan ekti. Sebzelerin  boyları 1 metre 80 cm’yi aştığı gözlemlenirken  Kılıç, bir metre 70 cm’lik boyuyla yetiştirdiği patlıcanların içinden geçerken adeta kayboldu. Ektiği sebzelerin fiziksel olarak  karşılığını verdiğini ama geçen yıla göre yeteri kadar kazanamadığını söyleyen Kılıç “ Her yıl 20 ddönümün üzerinde patlıcan ekimi  yapıp civar illere satışını gerçekleştiriyorum. Bu yıl maalesef ürünümüz geçen yıla göre para kazandırmadı. Bunun da en önemli sebebi artan maliyetler oldu.  İşçi, fide, mazot ve gübre fiyatları neredeyse iki katına çıktı.  Maliyetler bu kadar arttığı halde geçen yıl sattığım fiyata bile patlıcanları satamadım. Geçen yıl 12- on üç liradan kilosunu satarken bu  yıl 8- dokuz lira civarında satılıyor. Sattığım ürün kaliteli olmasına rağmen biz bu fiyatlara satabildik. Zarar eden köylümüz bu yıl çok oldu. Patlıcan ekenler bu yıl beklediğini alamadılar.

Yetiştirdiği Sebzeler Boyunu Geçti

HAVA ŞARTLARI VERİMİ DÜŞÜRDÜ

İklim olaylarının anormal bir şekilde değişkenlk gösterdiği  bir yılı geride bıraktıklarını dile getiren Kılıç “ Aşılı (Sertifikalı) fide yetiştirmemize rağmen istediğimiz verimi alamadık. En büyük sebebi hava olayları ilkbaharın havalar çok soğuktu fideler istediğimiz gibi erken yetişmedi. Yazın çok sıcaktı fideleri olumsuz etkiledi. Şimdi eylül ayındayız havalar bu defa erken soğudu. Üç farklı mevsimde de patlıcanlarımız olumsuz etkilendi. Sezona geç girdik erken bitti. Zarar ettik dersek yalan olur  ama parada kazanamadık” diye belirtti.

Yetiştirdiği Sebzeler Boyunu Geçti

İŞÇİ ÇALIŞTIRMAYANLAR  EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALDI

İşçi maliyetlerinin bu yıl geçen yıla göre iki katına çıktığına dikkat çeken Kılıç “ Bizim tarlaya her defasında toplamak için en az 20 işçi birden giriyor. Yevmiyesi, yemeği, sebze verilmesi işçilerin evinden alınıp evine bırakılması  derken  sebze topladığımız günün bize maliyeti en az 12 bin lirayı buluyor.  İşçi parası vermeyen toplamayı kendi aile bireyleri yapan çiftçilerimiz emeğinin karşılığını aldı” diye konuştu.