Yerel İttifaklar

28 Haziran 2023 tarihinde yapılacak seçimler, partiler yerine ittifaklar arasında geçecek. Şimdilik iki ittifak siyasi arenada bulunuyor olsa da 20 güne kadar marjinal sol partilerden oluşacak üçüncü ittifak da sahneye çıkacak. İttifakların dördüncüsünün ise 6'lı masada aday konusunda çıkacak kavgadan sonra Saadet, Gelecek ve Deva Partisinden çıkacağı öngörülüyor.

Yerel İttifaklar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ulusal siyasette bu ittifaklar sandıkta yarışırken Elazığ özelinde partilerin ya da adayların nasıl bir ittifak oluşturacağı merak konusu oldu.

Her ne kadar mevcut iki ittifaka mensup partilere sempati duyan birçok hemşerimizin “adayları bir görelim” cümlesiyle kendi oyuna rezerv koyduğunu görmekteyiz.

Yıllardan beri kendi oy verdiği siyasi partiye geçmişte olduğu gibi sırf genel başkanın hatırına oy veren seçmenleri bu seçimlerde “önce aday, sonra parti” gibi bir değerlendirmeden sonra tercihini kullanacağı biliniyor.

İşte tam da burada isimlerin kim olacağı devreye giriyor. Adaylarını ilk açıklayacak partiden sonra şehirde bir toz-duman esecek, fırtınalar kopacak.  Dolayısıyla tüm partiler Ak Parti adaylarını açıklamadan önce herhangi bir aday açıklamasında bulunmayacak.

Ak Parti’nin aday listesinin zafiyetini ve kamuoyundaki tepkisini gören diğer partiler, başta coğrafi ve bölgesel seçmen kitlelerinin de beklentilerine karşılık gelebilecek güçlü isimleri listelerinde göstermek için yarışacaklar. Velev ki bu isim kendi parti tabanından olmasın.

Anlayacağınız seçimin anahtarı ve sonuca etki eden bir numaralı faktörü Ak Parti’nin milletvekili listesi. Diğer tüm partilerin listesi Ak Parti’nin liste eksiklikleri ve teknik hataları üzerine inşa edilecek.

Bu gerçeği bilen Ak Parti, tüm bölgelere hitap edecek, yıpranmamış, ismi ve yüzü eskimemiş, bazı   sebepler nedeniyle  en yakınları tarafından bile terk edilmiş isimler yerine,  hiçbir şöhreti, makamı ve unvanı olmasa da düzgün, şaibesiz ve temsil yeteneği olan isimleri listesinde yer vermenin gayretini gösterecek.

Bunu ne kadar başaracak ve toplumun beklentilerine karşılık gelen bir liste ile seçmenin karşısına çıkabilecek mi yakında göreceğiz.