Yerel İttifaklar ve Seçim Senaryoları

2023 seçimleri öncesi Cumhur ve Milet ittifaklarının ülke genelinde yaptıkları ittifakların illerde de yapılması söz konusu.

Yerel İttifaklar ve Seçim Senaryoları
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Özellikle seçim yasasında yapılan son değişiklik ile ittifaka mensup partilerin oyları geçen seçimde olduğu gibi birbirlerine eklenmeyecek. Her parti kendi adıyla aldığı oyla milletvekili çıkartabilecek ya da kaybedecek.

Bu durum, her iki ittifakta yerel ittifaklara ve ortak liste oluşturma yönünde arayışlara yöneltti.

Kulislere yansıyan bilgilere göre birçok ilde MHP ve Ak Parti ortak liste ile seçime giderken Millet ittifakına mensup partilerin de CHP ya da İyi Parti listelerinden seçimlere girmesi planlanıyor.

Ortak liste düşünülen illerden biri de Elazığ. İddiaya göre, Elazığ’da ‘artık’ oyların boşa gitmemesi için MHP adayı Ak Parti listesinden aday gösterilirken, İyi Parti de CHP listesinden adayını gösterecek.

Böylelikle ne MHP’nin ne de İyi parti ya da CHP’nin oyları boşa gitmemiş olacak.

6’lı masa üyesi genel başkanların da CHP ya da İyi Parti listelerinden seçilebilecek bir yerden aday gösterilerek meclise taşınması hedefleniyor.

Elazığ’da yapılacak bu yerel ittifak, Ak Parti ve MHP’nin şansını oldukça artıracak gibi görünüyor. Zira ortak liste ile girilen seçimlerde Ak Parti, MHP’li oylarla birlikte ne kadar çok oy alırsa, diğer partilerin milletvekili çıkarma ihtimali de düşmüş olacak. Örneğin Ak Parti, MHP’li adayın da içinde bulunduğu ortak listeli bir seçimde 220 bin oy aldığı takdirde, diğer partilerin milletvekili çıkarma ihtimali oldukça zorlanıyor ve hatta imkânsız hale gelebiliyor.

Bu durumda Millet ittifakı da CHP listesine İyi Parti adayını koyacak ve seçime ortak gidilecek.

Anlaşılan o ki 2023 seçimleri sadece ilke, vaat ve beyannamelerin değil, taktiklerin de yarıştığı bir seçim olacak.