Yeni Trend 'Partisiz Muhalefet'

14 ve 28 Mayıs seçimlerinden zaferle çıkan Cumhur İttifakı ve Erdoğan'ın ardından muhalefette başlayan iç hesaplaşmalar önemli ve ilginç istifaları da beraberinde getirdi.

Yeni Trend 'Partisiz Muhalefet'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

14 ve 28 Mayıs seçimlerinden zaferle çıkan Cumhur İttifakı ve Erdoğan’ın  ardından muhalefette başlayan iç hesaplaşmalar önemli ve ilginç istifaları da beraberinde getirdi.

Bu konuda en yüksek ses, Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener'e yönelik istifa çağrıları olarak yükselmeye başladı. Parti tabanlarının değişim mesajı verdiği liderler, sanki yenilgiyi yaşatanlar kendileri değilmiş gibi bu çağrıya kulak tıkarken, İyi Parti'de istifalar yaşanmaya başladı.

Geçtiğimiz hafta İyi Parti 27. dönem İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, partisinden istifa ettiğini duyurmuştu.

Çıray'ın ardından bu kez de İyi Parti'nin kurucularından ve 27. dönem İstanbul Milletvekili Ahat Andican da partisinden istifa ettiğini açıkladı.

Muhalefet yapmaya partisiz şekilde devam edeceğini belirten Andican,"Partisiz muhalefet' saflarına katılmış bulunuyorum. Bugünden sonra sade bir vatandaş olarak bulabildiğim her mecrada yukarıda tanımladığım zihniyete karşı mücadeleyi sürdüreceğim." dedi.

Ahat Andican, Twitter hesabından duyurduğu istifa açıklamasında şunları söyledi:

“Daha önce iki dönem milletvekilliği, bir dönem bakanlık yapmış bir siyasetçi olarak, korku ve baskı ikliminin hâkim olduğu bir dönemde, Cumhuriyet değerleriyle ve Atatürk Türkiye’siyle kavgalı bir zihniyete karşı mücadele etmenin milli bir görev olduğu inancıyla elimi taşın altına koymuş, İyi Parti kurucusu olmuştum. Meclisin 27. Dönemi boyunca yüzlerce TV programına çıkmış, bazı meclis konuşmaları sosyal medyada bir milyondan fazla izlenmiş, seçim bölgelerinde cadde, mahalle, sokak ve ev düzeyinde saha çalışmaları yapmış bir milletvekili olarak İyi Parti’ye gerektiği şekilde hizmet etmiş olduğuma inanıyorum. Kuşkusuz takdir yüce milletimizindir. Ne yazık ki bugün geldiğimiz noktada İyi Parti Yönetimi ile siyasal ve yapısal açıdan uyumlu bir çalışma yürütme imkânı kalmamış durumdadır. Diğer taraftan oy için devletin tüm kurum ve kaynaklarını insafsızca kullanmaktan, din suistimali yapmaktan, vatandaşlık satmaktan, cumhuriyet düşmanlarını meclise taşımaktan, yalan sloganlar ve montaj videolarla halkı aldatmaktan çekinmeyen bu zihniyet küçük bir farkla da olsa seçimleri kazanmıştır ve iktidarını sürdürmektedir. Dolayısıyla mücadele devam etmelidir. Bu nedenle 'Partisiz Muhalefet' saflarına katılmış bulunuyorum. Bugünden sonra sade bir vatandaş olarak bulabildiğim her mecrada yukarıda tanımladığım zihniyete karşı mücadeleyi sürdüreceğim. Geçmiş yasama döneminde oylarıyla beni Meclis'e taşıyan, takdirleriyle cesaretlendiren, yapıcı eleştirileriyle yol gösteren güzel yurdumun tüm insanlarına teşekkür ediyor, en içten sevgi, saygı ve esenlik dileklerimi sunuyorum.“

Ahat  Andican’ı hem akademik kimliği hem de ANAP dönemindeki milletvekilliği, bakanlığı ve hükümet sözcülüğünden biliriz. İlkelerine bağlı, devleti ve vatanı önceleyen, konuşmalarıyla güven veren, ses tonuyla samimiyetini karşı insana gösteren   bir devlet ve siyaset adamıdır.

İstifa gerekçesi olarak İyi Parti ile uyum yakalayamamak gibi bir cümle kurmuşsa da hükümete yönelik daha çok eleştiri sıralamış ve bundan böyle “partisiz muhalefet” yapacağını ortaya koymuş.

Kararı hayırlı olsun. Aslında partisiz muhalefet hem iktidara hem de muhalefete gerekli olan ve özellikle son seçimlerden sonra daha bir önem kazanacak gibi görünen yeni bir müessese.

Devleti bilen, işleyişle ilgili deneyimleri ve birikimleri olan isimlerin, siyasi bir kimlik yerine bağımsız bir göz ve sıfatla olaylara bakması ve kendi doğrularını televizyonlar ya da başka STK platformlarında dile getirmeleri ülkemiz için önemli bir hizmet olur.

Dememiz o ki Ahat Andican gibi devlet adamları zor yetişiyor. Dinlemek ve önerilerini dikkate almak gerek.