Servet Baş

Bu da Nereden Çıktı?

Servet Baş

24 Şubat tarihinden beri Rusya’nın Ukrayna’yı işgali devam etmektedir. Yer yer sıcak çatışmaların olduğu ve bombardımanların devam ettiği ve Rus ordusunu durduramayan NATO ve Avrupa birliğine karşı Türkiye tarafsız bir şekilde diplomatik çözümleri arayan devlet olarak tüm çabaları sarf etmeye kararlılıkla devam etmektedir.

Türkiye savaşın son bulması adına bu diplomatik çabaları harcarken, bir önceki yazımda belirtiğimiz gibi diğer yandan da önümüzdeki yılların jeopolitik güç ve bölgede ekonomik söz sahibi olma adına tüm adımları atmaya devam etmektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel’ de gerçekleşen NATO zirvesi dönüşü gazetecilere çarpıcı açıklamalarda bulunmuş, bölge ülkeleriyle oluşturulan yeni vizyonun Türkiye’nin önüne yeni kapılar açacağını belirterek, “ bunu duyduğunuzda bu da nereden çıktı diyeceksiniz” dedi.

İşte burada söz konusu olan konu hakkında birçok ekonomist ve yazaralar farklı görüşler belirttiler. Bize göre, önceki hafta Ülkemize gelen İsrail Cumhurbaşkanı ile Ankara’ da görüşmelerin sadece Rusya Ukrayna savaşı olmadığı ve ileriki yılların ekonomik ticaretin ele alındığı ve bu kapsamda İsrail doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa’ ya sevkiyatı konusunda görüşmelerin olduğu ve bunun kısa zamanda sonuç vereceği kanaatindeyim. Bu hat üzerinde sadece toprak ücreti ödenerek doğalgazın Avrupa’ ya sevkiyatının olmayacağı, ülkeye daha ucuz doğalgaz ithalatı, Karadeniz’ de üretimine başlayacağım gazın ise Avrupa’ya satılacağı gündemde olduğu belirtiliyor.

Türkiye’nin Kısa zamanda Rus-Ukrayna savaşının uzun soluklu ateşkesine garantör olacağı bu dönemde, ayrıca ileriki yıllar adına bölge ticaret ekonomisine yön verecek ülkelerin ana merkezi olması şahsım adına beni heyecanlandırmakta olup, gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz.

Yazarın Diğer Yazıları