Semra Bakır

Daha Neler Göreceğiz!

Semra Bakır

          Size, iki meslek söyleyin ki istisnasız, doğru dürüst ve karakter sahibi insanların olması gerektiği desem, ne dersiniz?

          Durun ilkini ben söyleyeyim; eğitimciler ve diğeri üzerine tartışabiliriz elbette. İnsanoğlunun ana kucağından, aile sıcağından sonra emanet edildiği ilk dışsal fakat en güvenilir mekan okullarımız.

          Bu doğrultuda bugünkü yazımı velilere ithafen yazıyorum. En güvenilir yerleri insanları bile kontrole gerek vardır.  Küçük bir gözlem, tanıma - teşhis her zaman yerinde bir eylem olacaktır. En değerli varlıkları nereye kimlere emanet ettiğimizi artık bilmeli takip etmeliyiz. Çağımız psikolojisi ve alışılagelmişliğin dışında yaşanan olaylar artık bunu gerektiriyor.
Birinci sınıfa başlayan öğrenciyi nasıl ilk hafta bahçelerde gözlemliyorsanız, inanın yaş aralığı gözetmeden çocuğunuzun takipçisi olmalısınız. Dersine giren öğretmenlerden idarecisine, kantin işletmecisinden arkadaşlarına kadar bilmeli, tanımalı gözlem yapmalısınız.
Eskiden çoğumuzun anne babası okula hiç gelmedi ya da öğretmenimizi tanımadı bile belki de. Ama çağ o çağ değil, gözlerinizi dört açacağınız, yedirip içirip, okutmanın dışında kol kanat germeli gittiği yerleri bilmeli ve kurduğunuz sağlıklı diyaloglar ile çevresi hakkında detaylı bilgi edinmelisiniz. Bunu yaparken sıkıcı bunaltıcı olmamaya da özen göstermelisiniz.

      Zira olumsuz hatta inanması güç durumlarla karşılaşır olduk. Yazıya satırlara dökmekte güçlük çektiğim üstü kapalı, sadece uyarıda bulunabileceğim olaylar durumlar, hiç tezahür edemeyeceğimiz şekiller yüzeyde yaşanır gösterilir olmuştur artık. 

    Hayatı şüpheci bir yaklaşım ile kucaklamak elbette çok zor olsa gerek. Fakat tedbir bizden takdir Allah’tandır.

      Aldığınız kitaplar çok şey öğretir insana. Gönderdiğiniz okullar dershaneler soru çözmeyi belletir evet. İyi ve güzel yerler kötü ve ahlaksız insanların elinde bambaşka bir yere dönüşebilir. Gül bahçesinde karganın işi ne der gibisiniz. Gül bahçelerini de yoklayın, kargalar sadece çöplükte değil, en nadide bahçelerde bile rastlanır oldu. Adaletsiz yönetimler, göz yumulan hareketler, üstten gelen baskılar telefonlar kimi zaman kargaları da eşsiz mekânlara idareci ya da yönetici yapabiliyor veyahut hoca. Açıkçası öğretmen yazmaya elim gitmedi. 

      Eğitim, öğretmen neden önemlidir? Kadın erkek herkesin varıp varacağı yer orasıdır da ondan. İyi bir eğitim sadece iyi bir okul ile olmaz. İyi bir okul ne demek söyleyeyim size;
İyi, ahlaklı, yetenekli, adaletli, merhametli, değer yargıları olan, insana, yaşama sebebimize,  önde gelen vasfımıza öncelik veren, kendi çıkarlarını öteleyen idarecilerin ve onlarla işbirlikçi bir şekilde çalışan bu işe emeğini hakkını veren eğitimcilerin yer aldığı bir çatıdır.

    Böyle bir çatı altında eğitim alacak çocuklarımıza ne mutlu. Öğretim ne zaman ki eğitimin önüne geçti çokça değerimizi yitirdik ne yazık ki. Bu sebeple demek istediğim odur ki, sakın ha çocuğumuz bilmem ne okuluna gidiyor çok mutluyuz demeyin. Nice sokak arasında mahalle arasında okullar biliyorum, idarecileri güneş doğmadan sokaklarda öğrencilere önderlik edip okula yönlendiren. Nice çok iyi okullar biliyorum balığı baştan kokan…

   Geldiğimiz noktada görülen odur ki, ne gelinen mevki ne de tabelalar sizi aldatmasın.
Okullar eğitim yuvaları mutlaka diğer eviniz olmalıdır.  Bir öğrencinin en iyi şekli alması için okul - veli iletişimi ve işbirliği zaten elzemdir. Bu bağlamda görünür olup, mutlaka çocuklarınızın başında olunuz. Okuma yazma becerisi olmayan velilerimizin olduğunu da biliyorum. Sakın çekinmeyin. Yaşam tecrübeniz, size yapacağınız gözlemlerde yardımcı olacaktır. Sahiplenilen her şey değerlidir. Çocuğunuza sahip çıkın, neslimiz iyi bir yöne kıvrılsın. “Saldım çayıra Mevlam kayıra” demek için fazla yenilikçi bir çağ artık. Bu yenilik fazla serbestlik, fazla yanlış eğilimler ile sonuçlanmasın.

     Her öğrendiğimiz bir yaşanmışlığın sonucudur. Okumak iyi bir eğitim almak elbette önemlidir. Ahlaki değerlerimize katkı olarak ekleyebiliyorsak şahane. Yoksa bu ülkenin her alanda meslek dallarına ihtiyacı var. Kimi okur kimi oturur. Okuyan da bu millete vatana hayırlı ola, oturan da. Başta Allah’ın,  sonra siz velilerin bize emanet ettiği,  okuryazarlık çağında bulunan veyahut eğitim alan bireylere doğru yolla eğitim vermeyi biz kendimize ilke kıldık. Siz yine de yanımızda, başımızda hatta yanı başımızda olun. Devletin her kurumu halka açıktır. Şimdiden hoş geldiniz.
 

Yazarın Diğer Yazıları