Ömer Enes YILAR

TOKİ Yine Unutmuş

Ömer Enes YILAR

CİMER’e bile bir sorun için yazdığınızda karşılığında sizi tatmin etsin ya da etmesin bir cevap alabiliyorsunuz.

Ancak bizim Elazığ’daki o erişilmez muazzam olağanüstü kurumlarımıza herhangi bir soru sorduğunuzda ne yazık ki cevap almak bu kadar kolay değil. Sonuçta çalışıyorlar, yoğunlar tabi.

Cevap alamasak da yine de vatandaşların mağduriyetlerinin çözümlerini ilgili kurumlardan talep edeceğiz bugün.

24 Ocak ve 27 Aralık depremlerinden sonra 3/1’i hasar alan Elazığ’da inşa edilen TOKİ’lere büyük bir göç başladı. Bu nedenle artık Elazığ’da neredeyse her 3 kişiden birinin TOKİ’de yaşadığı gerçeğiyle karşı karşıyayız.

Girdiğimiz her ortamda başlayan sohbetler de muhakkak bu konuya geliyor, bununla da kalmayıp sosyal medyadan veya bir şekilde numaralarımıza ulaşarak yaşanan sorunlar bizlere aktarılıyor.

Özellikle son günlerde bu seslerin ciddi bir şekilde yükseldiğini görüyoruz. İşte bu nedenle bugün mağduriyet yaşanan ve bizlere ulaşan bu sorunları maddeler halinde yazarak çözümünü isteyeceğiz.

TOKİ YİNE UNUTMUŞ!

Yapılan binlerce konutluk alanlara okul yapmayı unutan TOKİ aynı zamanda toplam 13’e yakın etabın olduğu Yemişlik, 5 etabın olduğu Çatalçeşme, 4 etabın olduğu Abdullahpaşa mahallelerinde inşa edilen konutlara bu etapları belirtecek bir tabela bile koyamamış.

Vatandaşlar ambulansların gelip uzun bir süre etap aradığını bildiriyor. Kurumlarımızın veya TOKİ’nin bu soruna ne kadar duyarlı olacağını bilmiyoruz ama biz sağlıkçılarımıza öneride bulunalım. Bu alanlara gittiğinizde yanınızda mutlaka bir pusula, AFAD ya da Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden temin edilebilecek bir kroki ve uzun geçecek yol bulma süresi içerisinde ihtiyacınız olacak temel gıda maddelerini yanınızdan eksik etmeyin.

Neyse gelelim diğer sorunlara;

  • Vatandaşlar müteahhit firmaların bakım ve onarımlarda artık eskisi kadar ilgili olmadığını, iletilen sorunların çok ağır bir şekilde ilerlediğinden dert yakınıyor.
  • Bu konuda yeterli denetim yapılıyor mu, vatandaşın kurumlara iletilen şikayetleri dikkate alınıyor mu?

Yoksa 24 bin ev yapılmış, evin tavanındaki sıva da çocuğunuz başına düşsün canım ve var (!) rahatlığı mı söz konusudur?

  • 11. Etap ve beraberinde teslim edilmeyen konutlar ne zaman teslim edilecek? Bu alanlardaki inşaat tamamlanma oranı yüzde kaç? Bu konularla ilgili en doğal hakkı olan bilgi edinme hakkını kullanmak isteyen vatandaşlar karşısında muhatap bulabiliyorlar mı?
  • Elazığ’daki Emlak Konut ve benzeri site yönetimleriyle ilgili şikayetlerden en yetkili düzeydeki isimlerin bilgi sahibi olduğunu bilmekteyiz. Bu sorunlarla ilgili aksiyon alınıyor mu? Bu konuda denetleme yapılıyor mu? 
  • Sorunlarla ilgili gerek sosyal medya gerekse de sokak aralarında birçok dedikodu dolaşırken neden kamuoyu yeterince bilgilendirilmiyor ve dezenformasyonun önüne geçilmiyor?
  • Bu alanları cazibe merkezi haline getirecek ve vatandaşların şehir merkezine gitme ihtiyacının önüne geçecek sosyal tesislerin yapımı neden sadece Elazığ Belediyesi’nden beklenmektedir? Diğer kurum ve yöneticiler bu konuda hangi adımları atmaktadır?

BÜFE SORUNU

Hem vatandaşın hem de bizlerin ilettiğimiz sorunlara ve eleştirilere en makul ve en hızlı yanıtı veren Elazığ Belediyesi’nden de vatandaşın özellikle yemişlikte büfe sayılarının artması konusunda talepler var. Bu konuda çalışmaların olduğunu bilmekle beraber yanlış anlaşılmaması adına buradan dile getirmek istiyorum.
 

Yazarın Diğer Yazıları