Ömer Enes YILAR

Neden Olmasın…

Ömer Enes YILAR

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Elazığ ile birlikte 10 ilimiz zarar gördü. On binlerce insanımız hayatını kaybetti, ve yüzbinlerce insanımız yaralandı. 
Depremin yıkıcı etkisi sadece canlarımızı yitirmemize neden olmadı, illerimizin hem ekonomisini hem de sosyal yaşantısını  yerle  bir etti. Depremde zarar gören illerimiz de ekonomi durdu, ticaret hayatı bitti.

Devletimiz elinden geldiğince deprem bölgesinde bulunan illerin yarasını sarmak için her türlü tedbiri aldı ve almaya devam ediyor. Depremde en çok zarar gören illerimizden olan  Malatya'nın ve şehirdeki ticaretin tarihi merkezi Şire Pazarı ile çevresi de ağır hasar gördü. 

Yaşanan depremler sonrası Malatya'daki ticaret merkezinin ağır hasar alması, kayısı üreticilerini tedirgin etti. Baharın gelmesiyle birlikte ilaçlama ve gübreleme sezonunun açıldığı kayısı sektöründe, Baskil'de STK temsilcileri ve çiftçiler gerek Elazığ gerekse Malatya'daki üretimin devamının sağlanması için çağrıda bulundu. Bölgenin tekrar ayağa kalkabilmesi için ticaretin yapılabileceği Şire Pazarı'nın oluşturulması talep edildi.

Yaklaşık 1 milyon ağaç kayısının olduğu Elazığ'ın Baskil ilçesindeki STK temsilcileri ile çiftçiler ise bölgenin tekrar ayağa kalkabilmesi için Şire Pazarı'nın oluşturulmasını talep etti. 

Talep oldukça anlamı ve gerekli .Zira Baskil ilçesin de insanlarımızın tamamına yakını geçimini kayısı üretiminde sağlıyor. Baskil kayısısının lezzeti ve ünü tüm ülkede bilinmesine rağmen ilçe de bir şire pazarı olmaması ise yıllardır hissedilen bir eksiklik olarak dikkat çekiyor. 

En önemli konu, Malatya Kayısı Borsası depremde yıkıldı. Şu anda Şire Pazarı dediğimizi kayısı borsası yok. Çiftçiler elinde olan kayısıyı satacak bir yer yok. Kayısı denince Malatya akla gelir ama Baskil de ciddi bir kayısı üretim alanıdır.Bu nedenle ilgililerin taleplerinin dikkate alınması ve gerekli girişimlerin yapılması gerekiyor. 

Kayısı üreticisi son yıllar da gerek afetler gerekse mevsimsel sorunlar nedeniyle kayısı üretiminden istedikleri sonuçları alamadı. Kurulacak bir şire pazarı ile kayısı üreticileri kendilerine daha fazla satış alanı bulabilir ve kazançları daha fazla olur diye düşünüyoruz.  Baskil, Sivrice, Keban ve Elazığ'ın köylerinde ciddi bir şekilde kayısı üretiliyor. Elazığ'da kurulacak bir kayısı ticaret pazarının Elazığ'a olduğu gibi Malatya'ya da katkısı olacaktır. 

Yetkililerin mutlaka bu konuya yoğunlaşması gerekiyor…
 

Yazarın Diğer Yazıları