Ömer Enes YILAR

Dinlemeyeceksiniz Ama…

Ömer Enes YILAR

Dinlemeyeceksiniz ama biz yine de yazalım. Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir ekonomik durum ile karşı karşıyayız. ‘Ekonomik sıkıntı’ demediğime dikkatinizi çekmek istiyorum çünkü bu başka bir konuya giriyor. 

Uzmanlık alanımız ekonomi olmadığı için bizler sadece durum analizi yapabiliyoruz. Sorumlu bir gazeteci olarak bu durum analizini; bilirkişilerle yaptığımız söyleşilere, katıldığımız konferanslara ve vatandaşın sesine verdiğimiz kulağımıza dayandırıyoruz. Tüm bu bileşenlerden edindiğim bilgiler doğrultusunda ahlak sahibi bir gazeteci olarak, bu yazıda objektif bir değerlendirme imkanına kavuşmuş oluyorum tabi ki müsaadenizle…

Ekonomik durumumuz ne yazık ki bugünlerde bilen ile bilmeyen, doğru ile yanlış söyleyen, hakkını veren ile cukkayı götüren, ahlaklı ile ahlaksız, usta ile çırak ayrımları yapılmadan sadece siyaset eksenine sıkışmış vaziyette.

Normal pencereden bakıldığında bereketli toprakları ile bir tarım cenneti, otlak ve sulaklarıyla bir hayvancılık üssü, jeopolitik konumuyla bir ticaret merkezi, genç nüfusuyla bir sanayi cennetti, denizleri, gölleri, tarihi yapıları, mevsim koşulları ile bir turizm merkezi olması gereken ve bu kaynaklarla ekonomisi dünyayı imrendirecek bir konumda bulunması gereken Türkiye, bugün bir günde 1-1,50 TL civarında kur değişkenliklerinin yaşandığı bir memleket haline gelmiş durumda.

Tüm bu yaşananlara bakıldığında insanların mutsuz, umutsuz ve kaygılı olduğu gereceği de apaçık ortada. 

İşte ekonomik durumumuz bu!
Bu durumu şu anda düzeltmesi gerekenler, kendi politikalarında ısrar ediyor ve durum her geçen gün kötüye gidiyor.

Durumu gelecekte düzelteceğiz hedefine talip olanlar ise ortaya bir şey koyamıyor vatandaşa umut veremiyor.

Ekonomik durumu kip toparlayacak hiç kimse bilmiyor. İktidar biz düzelteceğiz derken muhalefet bize bırakın diyor ama kimse nasıl yapılacağını tam olarak söylemiyor. 

Hatta ekonomiyle ilgili en çok öneride bulunan özellikle Z kuşağının çok yakından takip ettiği Prof. Dr. Özgür Demirtaş,  bile bugünlerde herhangi bir çözüm önerisinde bulunmuyor, sadece eleştiri yapıyor. 
Aslında çözüm belli, her konuda olduğu gibi ekonomik durumun da çözümü istişareden geçiyor. Siyasetteki bu ayrışma ortadan kalksa, tıpkı pandemi durumunda olduğu gibi ekonomik durumda da hakkı verilerek bir bilim kurulu oluşturulsa, kararlar istişare ile alınsa, bağımsız olması gereken kuruluşlar rahat bırakılsa ve başlarına bilim kurulunun önereceği işi bilen insanlar oturtulsa ve her şeyden önemlisi mevcut durumun tam olarak ne olduğu ve yarın nasıl olabileceğine dair gerçek ve somut bilgiler kamuoyuyla paylaşılsa ve güven verse, belirsizlikler oradan kaldırılsa her şey tam olarak düzelirdi.

Biliyorum dinlemeyeceksiniz ama hem mevcut durumu ısrarla bizim dediğimiz doğru mantığıyla çözmeye çalışanlar hem de mevcut durumdan oylarımızı nasıl artırırız çabasına girişenler bilsinler ki büyük bir fedakarlığa göğüs geren gariban vatandaşın ahını çok feci bir şekilde alıyorsunuz.
***
Türkiye Gazetesi’nin haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Aralık'ta Antalya'da belediye başkanlarıyla kampa girecek. Kampta 2023 seçimleri için belediyelerin izleyeceği yeni yol haritası şekillendirilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu kampta vereceği ana mesaj ise 'Vatandaşla iç içe olun, kapılarınızı açık tutun' imiş.

Mesaj çok net ve sadece belediye başkanlarına değil valisinden kaymakamına, belediye başkanından il ve ilçe başkanlarına kadar ülkedeki tüm yöneticileri kapsıyor.

Çok net olan bu mesaj geçmişte de Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından defalarca verildi. Ben kendi izlenimimi söyleyeyim, mesajı alanlar refleksi gösterdi göstermesine ama altı doldurulmadı, sosyal medyaya yansıyan bir iki samimi fotoğraf karesi ve süslü cümlelerle hazırlanmış açıklama metinleri dışında kimse kapısını çalanın ve iç içe olmaları gereken vatandaşın sorunun çözme, derdine derman olma telaşına düşmedi. Ve dahi gerçek durum gerçek şekliyle aktarılması gereken yere aktarılmadı. Kulaktan kulağa A’nın son hali Z oldu. Gerçek sorun nedir tam algılanmadığı için de şu anki durum: Son dakika haberi, iktidara yakın anket firmasından şaşırtan sonuçlar!...
 

Yazarın Diğer Yazıları