Muhammed KURŞUN

Öğretmen Olabilmek

Muhammed KURŞUN

Geçtiğimiz günlerde katıldığım bir seminerde bazı öğretmenlerin ödenek derdiyle sözde siyaset yapma arzusu içerisinde olduklarını görmek inanın Diyarbakır’ın bir dağ köyünde ilköğretimde görev yapan Ahmet hocamı aklıma getirdi…

Aslında müfredatlar bazen yetersiz kalsa bile veya ödenekler zamanında ulaşmasa da çaresiz kalmak yakışık şey değil diye düşünüyorum. Yıllar önce yüz kişilik sınıflarda işlenen dersleri, kitap alamadığından dolayı okula gönderilmeyen öğrencileri, yakacak olmadığından ve köy yollarının kışın kapattığı yolları yeni nesil bilmezler ama gerçeği de inkâr etmenin kimseye faydası yoktur.

Elbette eksiklikler vardır ve yetersiz durumlarda söz konusudur lakin çaresiz olmak aslında yakışık olmayandır. Bakınız Diyarbakır’ın bir dağ köyünde ilköğretimde görev yapan Ahmet hocamıza…

Bir gün Matematik dersinde;
– Bir kasada şu kadar çilek varsa, 10 kasada kaç çilek vardır? Diye öğrencilerine bir soru soruyor.
Öğrenciler:
– Öğretmenim çilek ne? Diyorlar.
Çocuklar çileğin açıklamasını tam yapacakken
– Biz hiç çilek yemedik. diyorlar.
Bunun üzerine öğretmen pes etmiyor, oturup Bursa’daki tarım firmalarına toprak numunesi yolluyor ve diyor ki;
– Bu toprakta çilek yetişir mi ? diyor.
Bursa’daki firmalardan cevap geliyor.
– Evet, Diyarbakır şartlarında çilek yetişir.
Mektubun yanında çilek fideleri ve yetiştirme şeklini anlatan bir tarif yolluyorlar. Öğretmen öğrencilere okuyor nasıl yetiştirileceğini, çıkarıyor bahçeye ve diyor ki:
– Bu sene size matematikten sınav yok.
Öğrenciler:
– E nasıl not alacağız öğretmenim?
Hepsine bahçeyi kazdırıp, çilekleri diktirip, can sularını verdikten sonra her birine dörder çilek fidesi verip:
– Şimdi gideceksiniz evinize anne babanıza ben size nasıl öğrettimse sizde onlara öyle öğreteceksiniz.
Çocuklar gidiyorlar evlerine hepsi anlatıyorlar ve çilekleri dikiyorlar ve öğretmen diyor ki:
-Çilek mevsimi gelince getireceksiniz tabakta on tane çileğe bir not alacaksınız.
Çocuklar tabaklarla getiriyorlar çilekleri sayıyor öğretmen çilekleri eksik olanlara da tam not veriyor ve sonra diyor ki:
– Çocuklar nasılmış tadı?
Öğrenciler:
-Valla ucunda not vardı diye yiyemedik.
– Hadi bakalım yiyin. Diyor öğretmen.
Ve…aradan iki yıl geçtikten sonra çilek girmemiş o köyün halkı şu anda Diyarbakır'ın pazarında çilek satıyor...

Hülasa, öğretmen olmak tahtada müfredat anlatmak değildir. Bulunduğun yere bulunduğun ülkeye bir şeyler katabilmektir velhasılıkelam.. 

Yorumlar 3
Eğitimci 24 Mayıs 2024 16:17

Kıymetli zıraatçı kardeşim. Detaylı bilgileriniz için öncelikle teşekkür ederim. Elbette her bitki yüksek verim, düşük verim yada daha spesifik özelliklerine göre farklı topraklarda yetişir. Bunu bilmeyecek kadar cahil değiliz çok şükür. Siz meseleyi detaya almışsınız. Çilek hiç yetiştirmeyen bir kesimin yiyecek kadar çilek yetiştireceği kadar verim hemen hemen her toprakta yetişir. Kastım buydu. Ayrıca sizde anladığım kadarıyla molla Google'a sormuşsunuz ve arama motorunda çıkan cümlenin aynısını buraya yazmışsınız. Bu da düşündürücü. Öğretmenin görevi elbette birilerine dokunmaktır. Hayatına yön verecek hamleyi yapmaya çalışmaktır. Benim derdim, öğretmen eleştirecem diye 100 yıl öncesinin örneğini vermek sığ olmuştur. Ayrıca eleştirel olarak yaklaşınca her meslek için olumsuz yorumlar yapılabilir. Burada yazar köy enstitüsü yıllarında kaldığını gösteriyor. Öğretmeni ulu orta eleştirmek moda oldu. Eleştirenler bu ülke için ne yapmışlar argümanlarını belgeleri ile ortaya koyup öyle eleştirsinler.

ZİRAATÇI 23 Mayıs 2024 14:05

çilek her toprakta yetişmez siz eğitimci olduğunuzdan ötürüdür diye düşünüyorumki ziraat konusunda eksik olmanız normal çilek için süzek, kumlu-tınlı ve hafif topraklardır. Kireci fazla topraklar çilek için uygun değildir.

Eğitimci 22 Mayıs 2024 13:41

Komiksiniz. Örneğiniz de çok sığ. Gününüz gerçeklerini öğrenmenizi tavsiye ederim. Ahmet hocamın eline, emeğine sağlık ama taaa çilek firmasına ulaşmasına da gerek yokmuş. Su olan her toprakta çilek yetişir. Aklınızca öğretmen eleştirmek istemişsiniz onu anladık da siz ülke için ne yaptınız merak ettim şimdi.

Yazarın Diğer Yazıları