Hanifi Yavaş

İran İslam'a Dost mu Düşman mı?

Hanifi Yavaş

İran hakkında sağlıklı yorum yapabilmek için onların sahip olduğu inanç yapısını iyi bilmek gerekir. Bu bilgiye yeterince sahip olmadan yapılacak her yorum eksik kalacaktır.
İran'ın İslam anlayışının temeli Şia inancıdır.
Şia inancı, tarihi serüveni sürecinde, siyasal bir tercihten inanç yapısına dönüşen bir anlayıştır.
Bunun temelide Sünni İslam anlayışının karşısında olmasıdır.
İran İslam devletinin kurucusu Ayetullah Humeyni, İslam fıkıhında devlet adlı kitabında "peygamberin vefatından sonra halifeliğin Hz Ali'ye ait olması gerekirken, Ebubekir, Ömer ve Osman bu hakkı gasbederek zulmetmişlerdir."
Bir diğer sapkın anlayışları da "imamların masum olduğu" anlayışıdır.
Her ne kadar bu imamlar ehli beyt diye tarif edilenler olsada daha sonra İran'ın başına geçen Humeyni ve diğer ruhani liderlerin de aynı durumda olduğuna inanırlar.
Yine Şia'nın Mehdi inancıda İran'ı anlamak için önemlidir.
Peygamberin soyundan gelen ve beş yaşlarında iken kaybolan İmam Mehdi'nin ahir zamanda gelerek İslam'ı dünyaya hakim kılacağına iman edilir. Bu nedenle Şia olan İran kendini ayrıcalıklı ve üstün görür.
Yani şia İran'ın İslam siyaset tarihine bakışı bu sakat anlayış üzerine kurulduğu için takip ettikleri tüm davranışlar ve siyasal ilişkileride bu doğrultuda incelenmelidir.
Bu inanç yapısı üç temel çarpıklığı ön plana çıkarıyor.
Sünni İslam düşmanlığı ve imamların masum (günahsız) oldukları için hata yapmayacakları için sorgulamazlar anlayışı. Ve beklenen Mehdi'nin gelmesiyle birlikte İran'ın üstünlüğünün tüm dünyada kabul edileceğine, kendilerinin ayrıcalıklı ve diğer toplumlardan üstün olduklarını inanmaları, İran'ı tanımak için önemli kriterlerdir.
Bu katı Mezhepçi anlayış tarih boyunca İran’ın gözünü kör etmiştir.
Tarihteki varlığı süresince  hemen hemen hiçbir Müslüman olmayan devletle savaşmayıp,  defalarca, aynı dine sahip olan Osmanlı’ya karşı savaşma gafletine düşmüştür. Osmanlı’nın Batıda yaptığı her savaşı fırsat bilerek, sürekli olarak Osmanlı’ya kalleşçe saldırmıştır.
 Bugüne geldiğimizde ise,  İran’ın hem bölgesel hem de uluslararası alanda Türkiye ve diğer İslam ülkelerine karşı siyasetiyle tek taraflı bir düşmanlık politikası izlemektedir. 
 İran, bu tutumunu asırlar boyunca İslam âleminin lideri olmuş Türkiye’ye karşı olan bu kıskançlığını devlet siyaseti haline getirmek suretiyle devam ettirmektedir.
Diğer taraftan ise ABD ve İsrail, İran’la hiçbir zaman düşman olmamıştır.
Düşman görünerek İran’ın dünya Müslümanları ve özellikle Sünni dünya ya karşı Müslümanlar nezdinde itibar kazanmasını temin etmektedir. Yani emperyalist güçler İran’a, “Sürekli düşman görünelim ki sen yeni dostlar kazan.” demek sureti ile danışıklı bir kavga içindedirler.
Bunun en bariz örneği  İran’ın son yıllarda bölgede önemli bir güç kazanmasıdır.. ABD’nin Irak işgali sonrası kurulan Şii hükümetlerin her zaman İran ile yakın ilişkisi olmuştur.
Son günlerde İran'ın Pakistan ve Irak'a karşı tutumu bunun en bariz örneğidir.
İran, siyonist ABD ve İsrail'e çemkirip müslüman Pakistan'ı ve Irak'ı vuran, İslam'ın bedenine yerleşen mikrop gibi her tarafa yayılmaktadır.
Ama aynı İran Gazze'de Müslüman katliamı yaşanırken ne Amerika'yı nede İsrail'i rahatsız edecek hiçbir tavrı olmamıştır.
Azerbaycan, kendi topraklarını Ermeni işgalinden kurtarmak için başlattığı Karabağ savaşında Türkiye'den tam destek giderken İran ise Ermenistanın yanında yer almıştır.
Türk dünyasını birbirinde bağlayacak olan Zengezur koridorunun önündeki en büyük engelde yine irandır.
İran-Irak Ticaret Odası Başkanı Yahya Al İshak, İran'ın ABD yaptırımları nedeniyle bloke edilen Irak'taki 10 milyar dolarının serbest bırakılması,
İran pasaportu da bulunan dört erkek ve bir kadının, Güney Kore'de tutulan dondurulmuş İran fonlarından 6 milyar doların Doha'daki bankalara ulaştığı onaylandıktan sonra Tahran'dan ayrılmalarına izin verilmesi gibi olaylar danışıklı döğüşün göstergeleridir.
ABD'nin, Irak ve Suriye'de İran'a ait bazı yerleri bombalama haberlerinde hep bu açıdan bakmak gerekmektedir.
Kendi aralarında ki sözde çatışmaları büyük bir kavga gibi lanse eden siyonist medyanın yaydığı haberlerede itibar etmemek gerekmektedir.
Kasım Süleymani öldürüldüğünde intikam yeminleri ederek kitlesinin sadece gazını almıştır.
Yakın zamanda İsrail, Suriye'deki İran konsolosluğu ve büyükelçilik konutuna saldırı düzenledi. Saldırıda 13 kişinin hayatını kaybetti ve yine İran sadece tehditler savuruyor.
İran'ın İsrail'e yaptığı sözde saldırıda aynı senaryonun bir başka versiyonudur.
CNN Türk Washington temsilcisi Yunus Paksoy un yaptığı haber herşeyi çok net ortaya koymaktadır.
"Daha ay başında Kongre’de İsrail’e silah ambargosu imzaları toplanıyorken İran “gerilimi” sonrası 6 aydır geçmeyen 88 milyar $’lık Ukrayna ve İsrail yardımı apar topar Kongre’den geçirildi
Biden hemen açıklama yaptı:
“Bu paket, İsrail'in İran'ın benzeri görülmemiş saldırılarıyla karşı karşıya olduğu ve Ukrayna'nın Rusya'nın sürekli bombardımanı altında olduğu, ciddi bir aciliyet anında gerçekleşti.”
Durum bu kadar açık ve net.
Sözde devrim yaparak İslam Cumhuriyeti kuran İran'ın ABD ve Batı dünyasına karşı İslam'ın emrettiği birlik ve beraberliği sağlayarak kurumsal ittifak çabaları göstermesi gerekirken tam tersine İslam dünyasının her yerine mezhepçi politikalar ile fitne çıkararak Emperyalistlerin emellerine hizmet etmektedirler.
Belki kimileri için abartılı bir tespit olacak ama unutmayın ki, İslam dünyasının başına açtığı belalar ve ektiği fitne tohumları ile en büyük İslam düşmanı İran'dır.

Yazarın Diğer Yazıları