Bed­ret­tin Ke­leş­te­mur

Manas'ta TRT GAP Radyo

Bed­ret­tin Ke­leş­te­mur

Manas Gönülevi’inde 12 Ocak 2023 tarihinde TRT GAP Radyosunun Başarılı Müdürü Fatih Yılmaz’ı konuşmacı olarak misafir ediyor. Fatih Yılmaz, TRT Diyarbakır GAP Radyosunda uzun soluklu meslek hayatını ce birikimlerini Manas’taki sohbetlerinde paylaşacaklar.
TRT GAP Radyosunun Elâzığ Şehrine katkıları da bu vesileyle anlatılacak. Bu sohbetin, ilk defa dışarıdan bir parçası olmak bile bizlere büyük bir heyecan verdiğini söyleyebilirim. TRT Diyarbakır GAP Radyosunun altını çizerek vurgulamak isterim, ‘Türk Basın Tarihinde önemli bir yere ve ufka sahiptir…”  bir ses dalgası gönül dünyalarımızda öylesine aşkla, coşkuyla, heyecanla yayıldı ki, “o seste birleşti bütün yürekler”  diyebilirim.
Bir gazeteci- yazar olarak, 1975’lerden günümüze basın hayatımı anlatırken, “TRT GAP Radyosu ile bütünleştiğimizi de…” şahsen belirtmek isterim. Basın hayatımızda bu kapıları bizlere açan isim, TRT GAP Müdürü Sn. Fatih Yılmaz oluyorlardı.
Bizim, Fatih Yılmaz ile birlikteliğimiz F.H.G.Cemiyeti yıllarında oldu…  Bizim birlikteliğimiz; Yunus diliyle tanış olmamız, rahmetli Şeref Tan, Şener Bulut, Günerkan Aydoğmuş ve Kültür- Sanat Camiasının birlikteliğinin olduğu yıllara kadar uzanır…
1990-1995 yılları arasında, rahmetli Şeref Tan’ın Cemiyet Başkanlığı Dönemi… Bu dönemde bizlerde Şeref Tan’ın Yönetim Kurulundayız… Şener Bulut’un sorumlu olduğu Kültür Bakanlığı Yayınevi… Günerkan Aydoğmuş’un Bölge Şefliğini yaptığı Devlet Kitapları Elâzığ Bölge Şefliği bir bakıma Sanat Camiasının uğrak yerleriydi. 1990’lı yıllarda Elâzığ Şehrinde; “Uluslararası Hazar Şiir Akşamları!” şehirde büyük bir enerji oluşturmuştu. 1990’lı yıllarda, “29 Yayınevi’nin katılımıyla gerçekleştirilen ilk Kitap Fuarı…” büyük bir ilgiyle karşılanacaktı. Elâzığ Şehrinde bir dönem başlıyordu. Tabi ki, yapılan bu faaliyetlerin yansımaları olacaktı. Bu bağlamda,  “TRT Diyarbakır GAP Radyosu…” Elâzığ Şehrini, Türkiye’mize/ Gönül Coğrafyamıza taşınmasında büyük hizmetleri olduğunu söylemek isterim. Kendileri de büyük bir özveriyle radyo haberciliğinde önemli bir birikime/ engin bir tecrübeye sahiptiler.
27 Ekim 1997 tarihinden 2002 Ocak ayına kadar F.H.G.Cemiyeti Başkanlığı döneminde, TRT Diyarbakır GAP Radyo Müdürü Fatih Yılmaz Bey’de, Cemiyetin bir mensubu oldular. Öyle ki, FHGC’nin, “Ödül Törenlerine aktif olarak katıldılar…”  Sürekli katkıları oldu. Cemiyetin, “Başarılı Gazeteciler Ödülünü aldılar…”  
O Yıllarda, Elâzığ 1. Ekonomi Kurultayı olmak üzere arkadaşlarımızla birlikte çok önemli faaliyetler gerçekleştirildi. Bu faaliyetler, TRT’de olsun, TRT GAP Radyosunda olsun, Ulusal Basında olsun,  ‘geniş yankı buluyordu…’
Yıllar itibariyle, NGK Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde; “7 yıl devam edecek Medya Tarihi Derslerimiz oldu…” Aynı yıllarda, Vehbi Coşkun’un, Kanal-23’te Genel Yayın Müdürlüğü yaptıkları dönem içerisinde, “Fikir Bahçesi…”  programını gerçekleştirdik. 
02 Mayıs 2012 tarihinde ve 06 Mayıs 2013 tarihlerinde; “Dünden Bugüne Türkiye’de ve Dünyada Radyonun Tarihi Gelişimi” panelini yapacaktık. Bu tarihi panelin paydaşları arasında; F.Ü. İletişim Fakültesi, TRT GAP Radyosu, NGK İletişim Meslek Lisesi yer alacaktı. Panelistler Arasında; “Fatih Yılmaz, Murat Çoküreten, Bedrettin Keleştimur, Öğr. Gör. Mustafa Demir, Halil İbrahim Şahin” isimleri yer alıyordu.  Fırat TV’de, Kanal-23’de, İletişim Lisesi Stüdyolarında birçok programlar gerçekleştiriliyordu. Tabi ki, burada İletişim Lisesi Müdürü Ali Canpolat’ı da yâd edeceğiz.
1964 (Diyarbakır Radyosu) olarak, 1 Ocak 1997 (TRT GADP Diyarbakır Radyosu) olarak; radyo alanında uzun bir geçmişe uzanan Diyarbakır İlimizde, ilk görev yapan Sunuculardan, “Rıdvan Çongur’u da…” burada birlikte yâd edelim. Birçok faaliyette aramızda oldular. 
2015-2016 ve 2017 yıllarında, TRT GAP Diyarbakır Radyosunda, “Yöremizden Programına…” sıklıkla katılımlarımız oldu. Bizleri en fazlada mutlu eden, “Ramazan Ayı Boyunca Sohbetlerimizin Canlı Yayında Okunmasıydı…” Takriben, “99 programda yer alan makalelerimiz” MANAS Yayınevi tarafından, “SOHBETLER” ismiyle yayınlandı. Bu eserde, Prof. Dr. Sadık Tural Hoca’nın, Fatih Yılmaz’ın; “Kitap Hakkında…” çok nezih ifadelerde bulunmuşlardı. Eğitimci- Yazar Yurdal Demirel ise “ailenin şeceresini ve bizim düşünce dünyamızı kaleme almışlardı!”
Şu anda yayına hazır halde, “Anadolu’nun Gökkuşağı Elâzığ Şehrimiz” eseri… Eserin içerisinde yer alan çalışmaların “yüze 80’leri TRT Diyarbakır GAP Radyosunda yer alan sohbetlerimizden oluşuyor!”  Eser tamamen tarih, kültür, sanat, edebiyat, musiki, folklor gibi şehrin bilumum değerlerini işlemekte…
Tabi ki, her makale ciddi bir çalışmayı gerektiriyor. Öyle ki, Devletin resmi kurumu! Hata yapma lüksünüz kesinlikle yok/ ve olamazda. O sebepledir ki, ‘her sohbete büyük bir dikkatle kendimizi hazırlıyorduk.’  Günümüzde, ‘güncelliğini koruyan farklı temalı çalışmalar’ bu sohbetlerde yer alıyordu.
TRT GAP Diyarbakır Radyosu, samimi hislerimle ifade etmeliyim ki, ‘bizlere çok şeyler kazandırdı’
Şunu hemen ifade etmeliyim; Elâzığ’da başarılı şekilde yayın yapan, ‘radyolarımız’ bulunuyor. Elâzığ Yerel Radyolarında, ‘sohbetimiz nasip olmadı’  O sebepledir ki, “Diyarbakır’la bütünleştiğimizi söyleyebilirim. 
Şunu da ifade etmeliyim, Elâzığ Şehrimizde yakınlığımız olmasına rağmen yayın yapan hiçbir radyoda, ‘katılımımız nasip olmadı’  
Diyarbakır TRT GAP Diyarbakır Radyosunun hizmetleri büyük… Diyarbakır ilimizle birlikte 15 ilimizdeki, ‘güncel gelişmeleri…’ takip etme fırsatımız oldu. 
Bizlerinde aşina olduğu, “Yöremizden Programı’nda konusunda uzman konuklarla söyleşiler eşliğinde; yörenin tarihi-turistik değerleri, spor gelişmeleri, dini sohbetler, kadın, çocuk ve gençlere yönelik etkinlikler, sağlık, hukuk, çevre, eğitim konuları, günlük hava ve yol durumu bilgileri, kültür – sanat etkinlikleri ve her türden müziğe yer veriliyordu…

RADYO İLE İLGİLİ BİRKAÇ ANKDOT;
Radyonun tarihi temelde üç döneme ayrılabilir:  1- İcatlar dönemi (1860–1920), 2- Radyonun altın çağı (1920–1945),  3- Televizyon sonrasında radyo (1945’den günümüze).
Düzenli radyo yayınları; İngiltere, Fransa ve Sovyetler Birliği’nde 1922,  Almanya’da 1923, Türkiye’de ise 1927’de başladı.
Radyo dalgalarını keşfeden;  İngiliz Maxwell, Bunu deneylerle ispatlayan Alman Hertz,  Alıcı cihazları üreten İtalyan Marconi Ve sesin daha kaliteli/kesintisiz aktarımını sağlayan Fransız Lee de Forest.
Radyo yayınlarının en hızlı geliştiği ülke ABD’ydi. 1927 yılına gelindiğinde bu ülkede 700 radyo istasyonu ve 7 milyon radyo alıcısı buluyordu. 
1935 yılında FM bandının bulunması ve kullanılmaya başlanması parazitsiz ve daha kaliteli ses yayını yapma imkânı verdi.
1948’de radyolarda tüplerin yerini alacak transistorların üretilmesi, çok daha küçük boyutlu ve daha az enerji harcayan radyoların üretilmesini sağladı.
19. yüzyılda yapılmış pek çok icat ve buluşun radyo yayınlarına katkısı olmuştur. Bunlar arasında elektrik, telgraf ve telefonun icadı ile radyo dalgalarının keşfini sayabiliriz.
19. yy icatlar çağıdır… Bu icatlarla dünya küçülmüş… Aradaki mesafeler kalkmış… Habercilik anlayışı insanı ve insanlığı kuşatıcı bir boyut kazanmıştır…
TÜRKİYE’DE RADYONUN GELİŞİMİ    
1.Telsiz Telefon Türk Anonim Şirketi (TTTAŞ) Dönemi (1927–1936 2.PTT Dönemi (1936–1940)
3. Matbuat Umum Müdürlüğü Yayınları (1940 – 1964) 4.TRT’nin Radyo Yayınları

Yazarın Diğer Yazıları