Alparslan Kılınç

Putin Kısmi Seferberlik İlan Ederek Neyi Amaçlıyor?

Alparslan Kılınç

Putin çarşamba günü televizyonda yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında batı ülkelerinin “egemen, bağımsız kalkınma merkezlerini bastırmaya, Rusya'yı yok etmeye çalıştığını” öne sürdü. Putin, “Batı ülkemizi yıkmak istiyor. Rusya'yı ve sınırlarımızı koruyacağız. Bizim amacımız Donbass'ı özgürleştirmek” dedi. Putin, Ukrayna'nın Donbas, Zaporijya ve Herson bölgelerinin bağımsızlık kararlarını desteklediklerini söyledi. Putin, Ukrayna’daki savaş alanında yaşanan büyük gerilemenin ardından Rus güçlerini desteklemek için kısmi askeri seferberlik ilan etti.

            Rusya Ukrayna Savaşı başladığından bu zamana kadar Rusya buna savaş dahi demedi ve “savaş” kelimesini asla kullanmadı. Rusya’ya göre bu olay Rus askeri güçlerinin yapmış olduğu bir operasyondur. Savaş kelimesini bile kullanmamaya imtina eden Rusya’ya ne oldu da kısmi seferberlik ilan etti? Rusya neyin peşinde? Putin kısmi seferberlik ilanından sonra bu ve benzeri daha birçok soru herkesin zihninde var.

            Rusya geçtiğimiz şubatta Ukrayna’yı işgal ederken hızlı bir zafer alacağını düşünüyordu. İşlerin bu noktaya geleceğini hiç tahmin etmiyordu. Ama öngörülen hedefler ele geçirilemedi, bazı bölgelerde geri çekilmek zorunda kalındı. 80 yıl sonra kısmi de olsa seferberlik ilan edilmesi, Rusya’nın bunun bir operasyon olmadığı ve ‘savaş’ olduğunu kabul ettiği anlamına gelir.

            Putin daha önce yapmış olduğu açıklamalarda, Rusya’nın uzun sürecek bir savaşa hazır olduğunu söylemişti. Uzmanların yaptığı analizlere ve açıklamalara göre Rusya kısmi seferberlik kapsamında, savaş tecrübesi veya özel askeri becerilere sahip yaklaşık 300 bin yedek askeri göreve çağırmayı planlıyor. Rusya’nın teorik olarak da yaklaşık 25 milyon insanı askerlik hizmeti için seferber edebileceği de söyleniyor.

            Rus ordusu, sayıca Ukrayna ordusundan fazla olmasına rağmen Batıdan silah desteği alan Ukrayna’nın sahadaki taktikleri bu açığı kapatıyor.

            Rusya kısmi seferberlik kararını neden daha önce almadı? Rusya neden şimdi harekete geçme kararı aldı?

            Uzmanlar, Ukrayna’nın kuzeyinde bulunan Harkov bölgesinde gerçekleştirdiği büyük karşı saldırının Kremlin’i savunmasız bir konuma getirdiğini ve bunun üzerine Putin’in son hamlesini açıkladığını söylüyorlar.           

            Ayrıca Putin konuşmasında; “Ülkemizin toprak bütünlüğü tehdit edilirse şüphesiz Rusya ve halkımızı korumak için mevcut tüm araçları kullanacağız” diye bir ifade kullandı. Putin’in burada Batı ile savaşmayı göze aldığı mı, Batı’yı nükleer silahla mı tehdit ediyor gibi kafalarda soru işaretleri oluşmadı değil. Bütün bu soruların cevabının ne olduğunu zaman gösterecektir. Uzmanlar Rusya’nın Batı ile savaşı göze alamayacağını ifade ediyorlar. O zaman yapılan bu açıklamalar daha çok Rus halkına yönelik olduğunu söyleyebiliriz. Rus yönetimi bugüne kadar yoğun bir şekilde uyguladığı propaganda ile halkını Ukrayna işgali konusunda ikna etmeye çalıştı. Rusya bu açıklamalarla anlaşılan şimdilik kademeli ilerlemeye çalışacak ve bunu yaparken de bir yandan da halkının tepkisini ölçecek ve ona göre bir strateji uygulayacak.

            Bizim açımızdan olaya bakacak olursak, Türkiye bundan sonra da başlangıçtan beri izlemiş olduğu denge politikasını izlemeye devam etmelidir.

            Tekrar hatırlatmak da fayda var. Savaşın kazananı olmaz. Savaşın kazananı her zaman için silah tüccarlarıdır.

            Savaşsız bir dünyada yaşamak umuduyla sağlıcakla kalın.

Yorumlar 3
veysi mahir ekmen 30 Ekim 2022 22:59

keşke, savaşın kazanan tarafının silah tüccarları olduğu gerçeğini herkes anlayabilse.

Yadem 26 Eylül 2022 19:08

Kalemine sağlık üstad

Kemal 26 Eylül 2022 18:41

Allah ülkemizi böyle bir savaştan korusun umarım bir an evvel barış olur bizi aydınlattığıniz için teşekkürler kaleminize sağlık

Yazarın Diğer Yazıları