Alparslan Kılınç

Kalkınma Yolu Projesi Yeni İpek Yolu Mu?

Alparslan Kılınç

22 Nisan’da Irak, Türkiye, Katar ve BAE arasında Kalkınma Yolu Projesi’nde iş birliğine ilişkin 4’lü mutabakat zaptı imzalandı. Peki bu Kalkınma Yolu Projesi nedir? Bu proje ile ne amaçlanıyor?

Türkiye’nin "Kalkınma Yolu Projesi", Türkiye’nin aktif desteğiyle Asya, Avrupa ve Körfez bölgeleri arasında güçlü bağlantılar kurmayı amaçlayan kapsamlı ve iddialı bir altyapı girişimidir. Projenin stratejik hedefi, demir yollarını, kara yollarını, limanları ve şehir merkezlerini kapsayan, Irak ile Türkiye arasında bağlantı kuracak entegre bir ulaşım ağı oluşturmaktır. Proje ayrıca Büyük Faw Limanı’nı önemli bir geçiş merkezi olarak kurarak Asya ile Avrupa arasındaki seyahat süresini Türkiye üzerinden önemli ölçüde azaltmayı da amaçlıyor. Eş zamanlı olarak, Irak İpek Yolu’nun Süveyş Kanalı güzergahına uygun bir alternatif olarak geliştirilmesi ve ticaretin verimliliğinin artırılması yönünde çabalar da sürüyor. 54 kilometrekarelik geniş bir alana sahip olması ve önemli kargo gemilerini barındırabilmesiyle Büyük Faw Limanı’nın Orta Doğu’nun en büyük limanına dönüşmesi ve 1200 kilometre demir yolu ve otoyol ağına sorunsuz bir şekilde bağlanması öngörülüyor.  2025 yılına kadar projenin Türkiye sınırına kadar uzanan kısmının tamamlanması beklenirken tahmini maliyet yaklaşık 17 milyar dolar olarak hesaplanıyor. (Dr. Öğretim Üyesi Md. Nazmul İslam’ın Analizi)

Kalkınma Yolu Projesi yeni İpek Yolu olarak nitelendirilmektedir. Bu proje sayesinde Türkiye’nin ekonomik ve Jeopolitik statüsünün daha da güçleneceği yetkililer tarafından belirtilmektedir. Bunun sayesinde FAV Limanı’ndan Londra’ya kadar kara ve demir yolu ile Avrupa’nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlanacak.

Fav Limanı'nın inşası ile paralel olarak geliştirilmesi planlanan Basra'dan başlayıp Türkiye sınırına kadar uzanacak 1200 km'lik demir yolu ve kara yolu projeleri, Irak'ın Nasıriye, Divaniye, Necef, Hille, Kerbela, Bağdat, Selahaddin (Tikrit), Beyci ve Musul gibi önemli şehirlerinden geçerek bölgesel bağlantıyı güçlendirmeyi amaçlamaktadır.

Kalkınma Yolu Projesi, Basra Körfez’inden kara ve demir yolları ile Türkiye’ye ve Avrupa’ya uzanıyor. Irak ve Türkiye’yi birbirine bağlarken, küresel anlamda da önemli bir ticari koridor oluşmuş olacaktır.

Bu proje ile İran, Suriye, Irak, Körfez ülkeleri ve Türkiye Avrupa’ya birlikte yeni bir transit yol inşa edebilirler. Böylece bölgedeki terör örgütlerini birlikte zayıflatabilirler. Bu da ister istemez bölgeye istikrarın gelmesine neden olur.

Görünen o ki eğer istenilen amaçlara ulaşılırsa bu yol bölge ülkeleri için yeni bir fırsat penceresi olacak.

Sağlıcakla kalın.

Yorumlar 8
Neslihan 05 Mayıs 2024 22:10

Tam anlamıyla gerçekleşirse bölge ve ülkemiz için güzel olacak bir proje. Yazı için de teşekkürler. Emeğinize sağlık hocam

Hüseyin ÇAHAN 30 Nisan 2024 13:47

Ülkemiz için hayırlı olur inşallah.. Teşekkür ederim dostum..

Kazım 29 Nisan 2024 21:16

O ülkelerin hiç birine güven olmaz.

Irfan 29 Nisan 2024 20:21

Ülkemiz için de hayırlı olur inşallah, tebrik ederim güzel bir yazı olmus

Reşat Saydam 29 Nisan 2024 19:21

Türkiye'nin stratejik öneminin artması çok sevindirici bir durum. İnşallah bu bölgede de gücüne güç katacaktır.

Kemal 29 Nisan 2024 19:04

Gerçekleşirse çok iyi bir proje yazılarınızı ilgiyle okuyoruz kaleminize sağlık

Vedat 29 Nisan 2024 18:42

Bizleri aydınlattığınız için teşekkürlerimi sunar,Yeni yazılarınızda başarılar diliyorum.

MELEK 29 Nisan 2024 18:01

Hem bilgilendiren, hem de düşündüren bir yazı…yüreğinize sağlık.

Yazarın Diğer Yazıları