Alparslan Kılınç

Irak'ta Türkmenler Yok Mu Sayılmak İsteniyor?

Alparslan Kılınç

Irak Türkmenleri, ülkedeki demografik yapı nedeniyle Ekim 2021'de yapılan erken genel seçimlerde özellikle Kerkük'te sandalye kaybetmelerine neden olan; son seçim kanunu değişikliğine karşı çıkıyor.

Türkmenler, Kerkük'ün kuzeyinde yaşayan Kürtlerle, güneyinde yaşayan Araplar sandalyelerini garantiye alırken; kendi bölgelerinde sahip oldukları sandalyeleri kaybetmelerine yol açan değişikliğin gözden geçirilmesini istiyor.

Irak’ta uygulamaya konulan daraltılmış seçim bölgesi sistemi Iraklı Türkmenlerin siyasi temsilini ortadan kaldırıyor. Kerkük’ün bu yeni seçim kanunu ile üç bölgeye ayrılması Türkmenlerin aleyhine olmuştur. Kürtler ve Araplar kendi yoğun yaşadıkları yerde oylarını garantiye alırlarken şehir merkezinde ve dağınık yaşayan Türkmenler diğerleriyle yarışmak zorunda kalıyor.

Türkmen köylerinde uygulanan Kürtleştirme ve Araplaştırma politikaları neticesinde demografik yapı değiştirilmek istenmektedir. Türkmenlerin yoğun olduğu bölgelerdeki nüfus değişiminden sonra uygulamaya koyulan daraltılmış bölge seçimi Türkmen şehri Kerkük’ün Irak Meclisi’nde temsil edilmemesi üzerine kurgulanmıştır.

Irak’ta 10 Ekim 2021’de yapılan seçim için çıkarılan daraltılmış seçim kanunu ile Kerkük üç seçim bölgesine ayrılmıştı.

Kürtler Kerkük'ün kuzeyinde, Araplar güneyinde, yoğun oldukları bölgelerdeki sandalyeleri garantiye alırken; Türkmenler ikinci bölgede şehir merkezi için ayrılan 4 sandalye için yarışmıştı; ancak Türkmenler yeni sistem nedeniyle Kerkük'ten yalnızca 2 sandalye kazanabilmişti (Anadolu Ajansı).

Türkmenlerin aleyhine olan bu uygulamanın son bulması için Irak Türkmen Cephesi Kerkük Milletvekili Erşat Salih’in; Türkiye ve Türk devletlerinden destek istemesi Irak makamlarını rahatsız etti. Bu yapılanlar Kerkük’ün geleceğini tehlikeye düşürmektedir. Bunların amacı da bellidir. Kerkük’te Türkmenleri azınlık durumuna düşürmektir. 

Türkmenler, bin yılı aşkın bir süredir Irak topraklarında yaşamaktadır. Türkmenler Irak’ın 3. asli unsurudur. Irak yönetiminin insanlık dışı uygulamaları neticesinde binlerce Türkmen kurban olmuştur. Türkmenler bu haklı mücadeleleri ile gerek siyasi hayatta ve gerekse toplumsal ve sosyal hayatta varlıklarını devam ettirme mücadelesi vermektedirler.

Türkiye’nin ve Türk dünyasının Türkmenlerin bu haklı mücadelesine destek vermesi sadece Türkmenler açısından önemli değildir. Bölgede çeşitli hesaplar içerinde olanların hesapları bozulacaktır. Ayrıca yeni dünya düzeninde Türk Devletleri Teşkilatının gücünün de artırmasını sağlayacaktır.

 Al bayraktan, Türkmeneli bayrağına selam olsun.
 

Yorumlar 9
Mirzahan 15 Aralık 2022 00:16

Türkiye güçlenecek ki bu soysuzlar bunu yapmaya. Doğumun sancılarıdır bu, elbet karanlık günlerin aydınlığa kavuşacağı vakit gelecektir. Kızılelmaya selam olsun

Yadem 12 Aralık 2022 22:29

Selam Turk soyuna, selam Kerkük yoluna...

Vedat 12 Aralık 2022 17:27

Emeğine sağlık değerli müdürüm

Metehan 12 Aralık 2022 12:36

Kerkük Türk'tür, Türk kalacak. Oldu bittileri kabul etmeyiz. Kaleminize sağlık.

Kemal 12 Aralık 2022 12:10

Yazılarınızı büyük bir zevkle okuyorum güncel konuları çok güzel işliyorsunuz kaleminize sağlık

Ahmet 12 Aralık 2022 11:41

Kerkük Türkmen şehridir. ABD'nin oyunları ile Kuzey Irak bölgesel yönetimine bağlanmaya çalışılması kabul edilemez.

Mustafa D. 12 Aralık 2022 11:38

Kurtuluş Savaşı sonrası Türkmen bölgelerinin anavatana katılmaması için de aynı senaryo uygulanmıştı. 100 yıldır bunun için uğraşıyorlar.

Hüseyin ÇAHAN 12 Aralık 2022 11:32

Onların bir hesabı varsa Rabbimin de bir hesap günü olacaktır.. Aramıza fitne ateşi sokanlara Allah fırsat vermesin.. Yüreğine sağlık dostum...

Bayram SEVİM 12 Aralık 2022 11:31

Irak Türkmenlerini gündeminize aldığınız için teşekkür ederim

Yazarın Diğer Yazıları