Alparslan Kılınç

Bir Futbol Maçından Ötesi

Alparslan Kılınç

 ​14 Aralık Çarşamba akşamı oynanan Fransa-Fas Dünya Kupası yarı final maçı sadece bir futbol müsabakası değildi. Hepimiz saatler öncesinden, hatta yarı final eşleşmeleri belli olduğu günden itibaren bu maça kilitlendik. Fas’ın bu maçı kazanması için dualar etmeye başladık. Çünkü bu maç sadece bir futbol müsabakası veya dünya kupası şöleni değildi. Ezilen, sömürülmüş milletlerin Afrikalıların ve Müslüman milletlerin takımı 14 Aralık akşamı Fas’tı. Fransa milli takımındaki futbolcuların çoğu da Afrika kökenli. Hepsi sömürülmüş göçmen çocukları.

​Avrupalılar Sanayi devriminden sonra hızla sanayileşmeye başladı. Sanayileşmenin artmasıyla birlikte hammadde ve pazar arayışı başladı. Buna bağlı olarak da sömürgecilik faaliyetleri başlamıştır. İngiltere, Hindistan ve Uzak Doğu’da çok geniş bir alanda sömürgeler edinmişken Fransa ve İspanya’da Avrupa’ya en yakın yerlerden biri olan Fas'a göz dikmiştir. Fas’ın Fransa tarafından işgalinin evvelinde, Osmanlı Devleti’ndeki kapitülasyonlara benzer bir anlaşma da Fas ile imzalanmıştır. 1880 yılındaki Madrid Konferansı ve 1881 yılında Tanca düzenlemesiyle daha önce sadece İngiltere ve Fransa’nın sahip olduğu imtiyazlara neredeyse bütün Avrupa devletleri ve ABD de sahip oldu. Bu anlaşmalarla beraber Fas yalnızca ekonomik olarak değil siyasi anlamda da sömürgeci devletlerin etkisi altına girmiş oluyor ve bu devletlerin sık sık kendi hukuklarını bahane ederek Fas’ın içişlerine karışmasına neden oluyordu.

​Bu tarihten sonra Fas'ı işgal edip sömürgeleştirmeye hazırlanan Fransa, burada yoğun faaliyetlere girişti. İlk olarak 1830 yılında işgal ettiği Cezayir sınırından itibaren çeşitli bahanelerle Fas topraklarını parça parça işgale başladı. Ardından ekonomik imtiyazlar kullanmak suretiyle ülkenin ekonomisine ağır darbeler vurarak güçsüzleştirdi. Basın ve propaganda faaliyetleri ile Faslıları psikolojik olarak çaresizliğe alıştırıp diğer İslam ülkeleriyle bağlarının kesilmesi için hiçbir hukuk kuralına uymayacak uygulamalara başvurdu (Gökhan Yeşilmen, 19. Yüzyıl Osmanlı-Fas İlişkilerine Dair 1850 ve 1859 Tarihli İki Layiha).
​ 17 Nisan 1912'de Fez'deki Fransız garnizonunda isyan eden yüzlerce Fas askeri acımasızca katledildi. Fransa yüzlerce Faslının kafasını kesip posta pulu yaptı. Fas, 1956’da bağımsızlığını ilan edene kadar Fransa’nın sömürgesiydi.

​Bütün bu sebeplerden Fransa-Fas yarı final maçının önemi ve anlamı farklıydı. Fas’ın sömürgecilik geçmişine sahip olan Portekiz ve İspanya’ya karşı elde ettiği galibiyetten sonra Fransa’yı da yenerek bir nevi geçmişin hesabını Fransa’ya ödetmek istiyordu. Böylece Fransa ile hesaplaşmış olacaktı. ​

​Maçın sonucu istediğimiz gibi olmasa da Fas’ın 2022 Dünya Kupasındaki mücadelesi takdire şayandır. Fas, Dünya Kupasında yarı finale yükselen ilk Afrika ülkesi oldu. Kendisini yıllarca sömürmüş olan Fransa’ya karşı dimdik ayakta durdu.

Yorumlar 10
Bayram SEVİM 26 Aralık 2022 13:46

Fas milli takımını yürekten kutlarım. Sizin de kaleminize Sağlık Alparslan Bey.

Buğrahan 23 Aralık 2022 13:25

Bu dünyada bir nebze hakkını alamadı, ahirete kaldı. Gönüllerin takımı oldu. Kaleminize sağlık

Yadem 20 Aralık 2022 23:05

Sömürülmek, hem de iliklerine kadar. Hat da kanının son damlasına kadar sömürülmek. İşte gavurların hesabı... Uyan ey Müslüman, uyan ey Türk gardaşım bize de yapılmak istenen bundan daha beteri UYAN...

EBULFAS 20 Aralık 2022 22:08

Osmanlı'nın parlak denilen allayıp pulladiklari padişahlar döneminde buralar kaybedildi uyanış geç başlayınca sersemleme oluşur. Bugün geldiğimiz nokta inşallah erken uyanış olur. Kaleminize sağlık..

Omer karslar son durak 20 Aralık 2022 19:21

Fransa'da Fransız yoktu daha ne diyelim.

Murat Taşkesen 20 Aralık 2022 18:12

Ömrüne ve kalemine sağlık

Hüseyin ÇAHAN 20 Aralık 2022 15:26

Sömürgeciliğin ve emperyalizmin sona ermesine her türlü desteği vermeyi ahlaki görevimiz olarak kabul etmeliyiz.. Yüreğine sağlık dostum..

Kemal Nizihi 20 Aralık 2022 15:14

Güncel konulardaki yazılarınızı büyük bir zevkle okuyorum kaleminize emeğinize sağlık

Atilla 20 Aralık 2022 14:55

Aynen öyleydi. Hepimizin gönlü Fas'tan yanaydı. Kaleminize sağlık.

Mustafa DEMİRBAĞ 20 Aralık 2022 14:28

Elinize yüreğinize sağlık hocam

Yazarın Diğer Yazıları