Yaylacıların Zorlu Hayatı Başladı

Erkan BAY/Elazığ'da küçükbaş hayvancılıkla uğraşanların yayla hayatı başladı.

Yaylacıların Zorlu Hayatı Başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ’da başta Palu ve Kovancılar   ilçeleri olmak üzere küçükbaş hayvan sürüsü besleyenler, ilkbahar mevsimiyle birlikte  yaylalara teker teker çıkmaya başladı.Sonbahar mevsimine kadar yaylada kalacak olan yaylacılar, yaylalarda çadırlarını kurarak yerleşik düzene geçiyor. 

Yılın yarısını yaylalarda geçiren kadınlar daha çok ekmek pişirme, yemek hazırlama, süt sağımı ve peynir hazırlama işleriyle uğraşırken, erkekler de sürüleri otlatıyor. Yaylacılar, ulaşım, su başta olmak üzere çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını ama bu sorunları kendi imkanları ile giderdiklerini ifade ediyorlar.

Yaz boyunca yaylada teknolojiden uzak doğayla iç içe yaşam sürerek her türlü zorluğa göğüs geren yaylacılar, sabahın ilk ışıklarıyla uyanıp günlük işlerini yapmak için yoğun mesai harcıyor.

Erken saatlerde kolları sıvayan kadınlar, çadırlarının önündeki ağıllarda gece boyunca dinlenen onlarca yüzlerce  küçükbaş hayvanın  sağımını yapıyor. Kadınlara yardımcı olan erkekler de sağım işlemlerinin ardından hayvanlarını yayladaki meralara götürüp otlatıyor.

Elazığ’ın Palu ilçesine bağlı Güllüce köyü sınırlarında yer alan 2 bin 500 rakımlı Deşte Botan yaylasına çıkan sürü sahipleri, sonbahar mevsimine kadar yaylada zorlu şartlar da mücadele ederek hayatta kalma mücadelesi veriyor.
 

Yaylacıların Zorlu Hayatı Başladı
Yaylacıların Zorlu Hayatı Başladı