Yavuz: 'Saha Çalışmaları Başlatılmalı'

Yaklaşık bir yıldır Elazığ'da çalışmalarını sürdüren Maden Tetkik ve Arama (MTA) tarafından yapılan inceleme ve saha çalışmalarında, Cumhuriyet tarihinin en büyük maden rezervi bulunmuş, yapılan ihale Bölge İdari Mahkeme tarafından bozulmasına rağmen Danıştay'ın onayı ile yürürlüğe girmişti. Bu gelişmelere rağmen ilgili firmanın sahada başlattığı herhangi bir çalışma bulunmuyor.

Yavuz: 'Saha Çalışmaları Başlatılmalı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Türkiye Petrolleri tarafından Elazığ’da yapılan inceleme ve saha çalışmalarında, Maden ilçesi Sağrılı köyü Kısabekir ve Seterli mevkilerinde Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük maden rezervi bulunmuştu. 

Bölgede bakırın yanı sıra altın, çinko, kobalt ve birçok maden de bulunuyor. Kurtuluş Savaşı'nda Türkiye'nin mermi ihtiyacını karşılayan Maden ilçesinde bulunan yeni rezervler vatandaşları heyecanlandırmıştı.

İHALE PORT MADENCİLİK FİRMASINDA KALMIŞTI

Elazığ'da çalışma yapan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü önemli maden rezervlerine ulaştı. 3 ayrı bölgedeki rezerv sahalarında, bakırın yanı sıra altın, gümüş, çinko, kobalt ve kurşun madenlerinin de olduğu tespit edildi. Bu kapsamda Elazığ'ın Maden ilçesinde maden rezervlerinin çıkarılması ve işletilmesi için ihaleye çıkıldı. Cumhuriyet tarihinin en zengin rezervleri için 21 Nisan’da çıkılan ihaleye 2 firma katılmış, İhaleyi 2 milyar 205 milyon TL ile Port Madencilik Şirketi kazanmıştı.

Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği tarafından bölge idare mahkemesine taşınmış, mahkeme yapılan ihaleyi usulsüz bularak iptal etmişti.

MAPEG; bölge idare mahkemesinin iptal kararını Danıştay’a taşımış, Danıştay da idari mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını bozarak ihalenin Port madencilik uhdesinde kalmasına onay vermişti.

22 Ekim’de yaşanan bu gelişmenin ardından ilgili firmanın sahada çalışma yapması beklenirken geçen süre içerisinde herhangi bir çalışma olmamıştı.

Yavuz: 'Saha Çalışmaları Başlatılmalı'

YAVUZ: “TESİS BURADA KURULSUN İSTERİZ”

Konu ile ilgili Hakimiyet Gazetesine özel açıklamalarda bulunan Maden Belediye Başkanı Orhan Yavuz, “Şuan bizim bildiğimiz bir çalışma yok. Bizim beklentimiz ne yapılacaksa gelip en kısa sürede çalışmaların başlaması. Bizim gönlümüzden geçenleri uygulama imkânları yok. Biz isteriz ki tesis burada kurulsun. Üretim orada yapılsın. Onların da yapmayacaklarını biliyoruz.” dedi.

“YERELDEN YÜZDE 60 PERSONEL ALINACAK” 

 Şartname de yüzde 60 yerelden personel alınması ile ilgili madde olduğunu ifade eden Maden Belediye Başkanı Orhan Yavuz, “Yaklaşık 400-500 personel istihdam edilirse ilçemizdeki işsizliği sorununu da büyük bir şekilde çözer diye düşüyorum. Tek isteğimiz çalışmaların en kısa sürede başlamasıdır.” dedi.

Yavuz: 'Saha Çalışmaları Başlatılmalı'

“TOKİ KONUTLARI İHALESİ 2’NCİ KEZ İPTAL EDİLDİ” 

TOKİ konutları ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Başkan Yavuz, “TOKİ konutları 2. defa iptal edildi. 3’ncü ihale 30 Aralık tarihinde yapılacak. Bizim talebimiz öncelikle 2019 yılında kuraları çekilen sosyal konutların bir an önce ihaleye çıkılıp yapılmasıydı. Ama ne yazık ki 2.defa iptal edildi. Temennimiz 3’ncü ihalenin yapılmasıdır.” dedi.

BAŞKAN YAVUZ: “AFAD KONUTLARI 2023’ÜN SONUNDA TESLİM EDİLİR”

AFAD konutlarının ihalesinin yapıldığını ifade eden Başkan Yavuz,“112 konut ve 42’de iş yeri AFAD bölgesinde kalan vatandaşlar için yapıldı. Onların ihalesi yapıldı. Yüklenici firma çalışmalara başladı. En kısa zamanda başlayacaklar. Heyelan ile ilgili şu var, heyelan bölgesindeki vatandaşlara ve iş yerlerinin  tahliyesi için AFAD konutlarının ve iş yerlerinin yapılmasını bekliyoruz. Onun da ihalesi yapıldı. Şantiyeler kuruluyor. 400 gün bir süre var. Yani 2023’ün sonunda biter ve vatandaşa teslim ederler. Onlar bittikten sonra ve vatandaş oraya taşındıktan sonra da o heyelan bölgesi boşaltılacak ve tahliye edilecek.” dedi.

Yavuz: 'Saha Çalışmaları Başlatılmalı'

POLİS LOJMANI VE EMNİYET BİNASI 2023’DE YAPILACAK 

Başkan Yavuz, “Belediye olarak bizim GES projemiz onaylandı. Şuan ihale hazırlığı yapıyoruz. Ondan sonra rüzgar enerjisi ile ilgili bir çalışmamız var. Proje çalışması şuan devam ediyor. 2021 yılında yapılması gereken polis lojmanlarımız vardı. İnşallah 2023 yılında yapılacağına dair söz aldık. 2022 yılında yapılması planlanan ilçe emniyet müdürlüğü de 2023 yılında yapılacak.” dedi. 

“YENİ BELEDİYE BİNAMIZI İNŞA EDECEĞİZ” 

Başkan Yavuz, “Maden Belediyemizin binası heyelan bölgesinde bulunuyor. Dolayısıyla AFAD konut ve iş yerleri yapıldığı takdirde bizim de tahliye etmemiz gerekiyor. Belediyenin yeri için yeniden bir bina yapılması gerekiyor. Bunu da bizim heyelan bölgesinde kalan 83 tane iş yerimiz ve konutlarımızın bir bedeli var. O bedeli de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızdan aldığımız takdir de yeni bir belediye binası yapacağız. Yeni binamızın yeri belli ”diye ifade etti.