Yargıtay'dan emsal karar: İş yerinde öpüşene tazminatsız fesih
İzmir'de bir hastanede temizlik görevlisi olarak çalışan genç kadın, mesai arkadaşıyla iş yerinde sarmaş dolaş olup öpüştüğü gerekçesiyle tazminatsız işten çıkarıldı. İşçinin açtığı dava yerel mahkeme tarafından kabul edilse de Yargıtay, feshin haklı olduğuna hükmederek kararı bozdu.
Yargıtay'dan iş yerinde çalışma disiplini hakkında yeni bir emsal karar geldi. İzmir'de bir hastanede özel şirket elemanı olarak çalışan temizlik görevlisi genç kadın, mesai arkadaşıyla sarmaş dolaş gezip, öpüştüğü iddiasıyla 4857 Sayılı Kanun'un 25/II maddesinde düzenlenen “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller” kapsamında tazminatsız kovuldu.
İŞÇİ İDDİALARI KABUL ETMEDİ
İşçi, kendisine yöneltilen iddiaların gerçeği yansıtmadığını, olayların kurmaca ve iftira niteliğinde olduğunu ileri sürdü. İş sözleşmesinin fesih kodunun değiştirilmesini ve hak kazandığını belirttiği ihbar tazminatının kendisine ödenmesini talep etti.
KAMERA KAYITLARI GERÇEĞİ ORTAYA ÇIKARDI
Davalı şirket avukatı, davacının mesai saatleri içerisinde dava dışı Ü.G. ile birlikte uygunsuz davranışlar sergilediğini ve bu olayın kamera kayıtlarından tespit edildiğini belirtti. Kamera kayıtları ile tespit edilen husus üzerine davacı ve diğer personeller hakkında disiplin soruşturması başlatıldığı, davacının yazılı savunma vermekten imtina ettiği kaydedildi.
ŞİRKET: "MÜŞTERİ İMAJI VE TİCARİ İTİBAR ZEDELENDİ"
Davalı şirket avukatı, davacının feshe konu olan bu davranışlarının şirketin hizmet verdiği projedeki müşterisine karşı olan imajını ve ticari itibarını zedelediğini savunarak davanın reddini istedi.
İŞ MAHKEMESİ DAVAYI KABUL ETTİ
İş Mahkemesi davanın kabulüne hükmetti. Davalı şirket kararı istinafa taşıdı. Bölge Adliye Mahkemesi ise mesai arkadaşlarının öpüşmek için değil konuşmak amacıyla odaya girdikleri gerekçesiyle itirazı geri çevirdi.
YARGITAY SON NOKTAYI KOYDU
Yıllar süren davada son sözü Yargıtay 9. Hukuk Dairesi söyledi. Bilirkişi raporunda; davacı ile birlikte üç kişinin bayram arifesinde mesaiye kaldığı, davacının Ü.G. isimli çalışana sarıldığı, öptüğü, birbirlerine sarılmış bir şekilde koridorda ilerlerken odaların kapılarını yokladıklarının görüldüğü hatırlatıldı.
FESİH HAKLI BULUNDU
Davacının mesai saati içinde bu şekildeki eylemlerinin, çalıştığı yerin hastane olması da göz önüne alındığında; 4857 Sayılı Kanun'un 25/II-(e) hükmüne göre doğruluk ve bağlılığa uymayan davranış kapsamında kaldığı dile getirildi.
Yargıtay, davacının çıkış kodunun düzeltilmesi talebinin ve ihbar tazminatı alacağının reddi gerekirken kabulüne karar verilmesinin yasaya aykırı olduğuna dikkat çekerek, oy birliği ile mahkeme kararını bozdu.
Bu karar, iş yerinde ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışlarda bulunan çalışanların tazminatsız işten çıkarılabileceği yönünde emsal teşkil edecek nitelikte. Özellikle hastane gibi kamuya açık ve hassas çalışma alanlarında bu tür davranışların işveren açısından haklı fesih sebebi sayılabileceği vurgulanmış oldu.