Velev Ki Algı…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'ne katılması ve ardından yayınlanan bir resim değişik yorumlara sebep oldu.

Velev Ki Algı…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ak Parti cenahında bu resim, Erdoğan’ın dünya liderliğinin tescili olarak yorumlandı. Muhalefet ise bir resim üzerinden algı oluşturulmaya çalışıldığını ve konunun çok da abartılmaması gerektiğine dikkat çektiler.

Peki, ülkede bu resme verilen değişik tepkilere karşın dünya basını olayı nasıl gördü?

İşte bu yorumlar:

Fransız LCI televizyonu, Erdoğan'ın, Ebedi Şehir Kompleksi’ni ziyareti sırasında zirveye katılan diğer ülkelerin liderleriyle gerçekleştirdiği sohbete ilişkin fotoğrafa vurgu yaptı.

Yayına katılanlar, liderlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı dinlediğine dair kareyi yorumladı. Konuklar, "Erdoğan'ın üstünlüğünü empoze edişinin kanıtı " ifadesini kullandı.

Liderlerin beden dillerinin analiz edildiği yayında, "Putin, artık talep eden pozisyonda " şeklindeki görüş paylaşıldı.

Associated Press, ikili görüşmeyle ilgili haberinin ayrıntısında, "Ekonomik iş birliğini geliştirmeyi ve bölgesel sorunları görüştüler " diye yazdı.

Görüşmede, Türkiye'nin öncülüğünde imzalanan tahıl anlaşmasının da gündeme geldiği kaydedildi.

Reuters, Erdoğan-Putin görüşmesinde gündeme gelen doğalgaz sevkiyatına dikkat çekti.

Putin'in, yaptığı açıklamada, Rusya'nın Türkiye'ye sağladığı doğalgazın yüzde 25'inin ruble olarak ödeneceğini söylediği aktarıldı.

Haberde, "Türkiye, Rusya ile Avrupa Birliği ülkelerine göre daha sıcak ilişkiler sürdürüyor." denildi.

Rus TASS haber ajansı, iki liderin Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi kapsamında buluştuğunu duyurdu.

Küresel ve bölgesel meselelerin ele alındığının belirtildiği görüşmede, İstanbul'da varılan tahıl anlaşmasının da konuşulduğu ifade edildi.

Dünya basınının  yorum ve görüşleri de böyle. Bu resmin çok da önemli olmadığını ve buradan bir algı yapıldığını dile getiren muhalif kanat şunu da bilmeli ki algı denilen olayı çok küçümsememek gerekir. Dünya artık olgu ile değil algı ile yönetiliyor. Küresel savaşlar algı ile kazanılıyor, ekonomik kalkınma algı ile gerçekleşiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünya lideri algısının oluşmasına katkı sunan bu resim, bu ülkede yaşayan bir insanı neden rahatsız etsin ki? Her bir vatandaşın, kendi Cumhurbaşkanının bu konum ve duruşundan memnun olması lazım gelmez mi?

Siyasi muhaliflik ülkenin çıkarlarının başladığı yerde biter.   Şanghay beşlisi, bugün dünyanın en büyük doğalgaz, petrol, kömür, tahıl ve teknoloji üreticileri. Ve tüm bu ülkelere,  Avrupa kadar ABD’de de muhtaç.

Böyle bir oluşum da Türkiye’nin yer alması, sadece Ak Partililerin değil tüm siyasi partilere mensup vatandaşlarımızın da lehine olan bir gelişmedir.

Erdoğan’ın tüm dünyada ilgi gören resmi velev ki algı olsun. Bunun faydasını da yine Türkiye görecek.

Bu ülkede muhalif olmakla memleket severlik arasında çizgi net olarak ortaya çıkmadığı sürece başarılı  olamayız vesselam…