Vali Toraman: '2022, Hamle Yılımız Olsun'

Merkez köy muhtarları ve kurum müdürleri ile bir araya gelen Elazığ Valisi Ömer Toraman, 2022 yılının kırsal kesim altyapısında bir hamle yılı olması için kamu kurum yetkililerine çağrıda bulundu.

Vali Toraman: '2022, Hamle Yılımız Olsun'

Elazığ Valisi Ömer Toraman, merkez köy muhtarları ve kurum müdürleri ile hizmette verimliliğin artması ve koordinasyonun sağlanması amacıyla bir toplantı düzenledi. 

Muhtarların taleplerini de dinleyen Vali Toraman, İl Genel Meclis Üyeleri, Kurum Müdürleri ve Muhtarlara 2022 yılının kırsal kesim altyapısında bir hamle yılı olması için çağrıda bulundu.

“2022 HAMLE YILI OLSUN”
Kış aylarında 2022 döneminde yapılacak çalışmalar için etüt ve proje çalışmalarının yapıldığını bu dönemin bir hamle dönemi olması gerektiğini belirten Vali Ömer Toraman, şunları kaydetti: “2022 yılı İl Özel İdare için kırsal kesim altyapısında bir hamle yılı olsun. Özellikle kış döneminde gerekli etüt ve proje çalışmaları yapıldı. Kırsal altyapıyı güçlendirmek için gayret göstereceğiz.” 

Vali Toraman: '2022, Hamle Yılımız Olsun'

“KUZOVA SULAMA SORUNU ÇÖZÜLDÜ”
Kuzova’daki sulama sorunun şehrin tüm dinamiklerinin seferber olmasıyla çözüldüğünü aktaran Vali Toraman, bakanlığın güneş enerji santraline onay verdiğini kısa süre sonra enerji ihtiyacının bu projeyle karşılanacağını belirterek şunları söyledi: “Tarım Bakanlığımız, bakan yardımcılarımız, milletvekillerimiz herkes seferber oldu ve şuanda Kuzova’da sulama birliği eliyle sulama yapılmaya başlandı. Bunlara biz İl Özel İdaresi olarak araç desteği, personel desteği verdik. Ayrıca oranın şaft sahasının hizmet alımını yaptık. Dolayısıyla o sulama birliğinde biz vatandaşlarımızdan şunu istedik: “Tükettiğiniz elektriğin bedelini siz yatıracaksınız.” Onlar da kabul ettiler. Ama diğer bütün destekleri biz verdik.”

“2 MEGAVATLIK GES KURULUYOR”
 Kuzova sulaması için önemli bir gelişmenin de  2 megavatlık güneş enerjisi santralinin ihale sürecinin başlaması olduğuna dikkat çeken Vali Toraman; “Sayın bakanımız onayı verdi. İnşallah kısa sürede inşa edildiğinde artık orası sulama olmayan 8 aylık dönemde ürettiği enerjiyle gelir elde edecek ve sulama yaptığı dönemdeki gideri de oradan karşılayacak” dedi.

Vali Toraman: '2022, Hamle Yılımız Olsun'

“ULUOVA İÇİN YENİ UMUT”
Uluova’daki sulama sorunun TOKİ marifetiyle ve özel bir yatırım programı dahilinde önemli bir bütçe ayrılarak 2 yıl içerisinde tamamlanacağını belirten Vali Toraman: “Uluova sulama sorunu, özel bir yatırım programına dahil etmek suretiyle TOKİ marifetiyle burada ihtiyaç duyulan boru gibi malzemeleri temin etmek suretiyle çok büyük bir meblağı bulan katkıyla bu projeye destek olacak. Altyapısını maksimum 2 yıllık süre içerisinde tamamlamayı öngörüyoruz. İnşallah Uluova’nın da kapalı sisteme şebekesi dönüşmüş olacak” şeklinde konuştu.

100 MİLYONLUK KAYNAK
Kırsal kesim altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini belirten Vali Toraman, bu çalışmalar için ek bir kaynak oluşturduklarını ifade ederek şu bilgileri verdi: “Mevcut iki kaynak bizi rahatlatmadığından üçüncü bir kaynak için gayret gösterdik. İçişleri Bakanlığı’na bir borçlandırma talebinde bulunduk. İller Bankası üzerinden gerekli işlemleri yürüttük ve şimdi üçüncü bir imkânımız daha oldu.”

İL ÖZEL İDARESİNE BORÇLANMA YETKİSİ
15 Mart 2022 tarihinde İl Genel Meclisi, olağanüstü toplanmış ve toplantıda İl Özel İdaresi’nin çeşitli hizmet ve mal alımı işlerinde kullanmak üzere 100 milyon liralık borçlanma için Genel Sekreter Ali Şiş’e oy birliği ile yetki verilmişti. Bu borçlanmadan elde edilecek gelirin ise İl Özel İdaresi araç parkının yenilenmesi, tarımsal sulama ve kanalizasyon şebekesi yapımı, BSK yol yapımı ile hizmet ve mal alımı işlerinde kullanılacağı açıklanmıştı.

Vali Toraman: '2022, Hamle Yılımız Olsun'

KANYONLARDA HÜSRANI YAŞADIK
İl Özel İdaresine tahsis edilen yeni kaynaklarla, başta sulama olmak üzere turizm, köy yolları, köy altyapıları ve kilitli parke çalışmalarının artarak devam etmesi bekleniyor.

Bilindiği gibi Geçtiğimiz sezon yapılan tanıtım kampanyaları ile tüm ülkeye adları duyurulan kanyonların büyük bir turizm potansiyelinin olduğu da daha yolu olmadan turistlerin gelmesiyle ortaya çıkmıştı. Ancak yalnız 6-7 km’lik bir yol ve temel insanı ihtiyaçların karşılanacağı bir tesisin bulunmaması durumu traktörle yolcu taşıma gibi sarsıcı bir hadisenin yaşanmasına neden olmuştu. Bu hadiseler sonucunda kanyonlarla ilgili olumlu imaj, burayı ziyaret edenlerin başta sosyal medya, blog ve forumlarda olumsuz yorumlarıyla tersine dönmüştü.

KAYNAKLAR VERİMLİ KULLANILMALI
 Kanyonlar örneğinde olduğu aslında çok basit çalışmalarla çözülebilecek onlarca hatta yüzlerce sorun olduğunu belirten vatandaşlar ise Vali Toraman’ın çağrısının karşılık bulmasını ve başta Saklıkapı ve Karaleylek Kanyonları gibi altyapı yetersizliği nedeniyle hak ettiği değeri bulamayan alanların turizme kazandırılmasını istiyorlar.

ASFALT PLENTİ NEDEN ÇALIŞMIYOR?
İl Özel İdaresi, genel bütçeden aldığı aylık paylar dışında İller Bankasından kredi kullanarak hizmetlerini artırmaya çalışırken, 2017 yılında kurulan ve törenle açılan asfalt plenti ve kilitli parke üretim tesisinin atıl durumda olması tepkiyle karşılanıyor.

10 Ağustos 2017 tarihinde sıfır makinelerle kurulan ve dönemin Valisi Çetin Oktay Kaldırım ile AK Parti Elazığ Milletvekilleri Tahir Öztürk, Ömer Serdar ve Ejder Açıkkapı‘nın  da katılımlarıyla  törenle açılan asfalt  plenti ve kilitli parke üretim tesisi, aradan kısa bir süre geçmesinin ardından bilinmeyen bir sebeple üretimini  durdurmuştu.

Vali Toraman: '2022, Hamle Yılımız Olsun'

“ELAZIĞ İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”
Dönemin Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Sarıçubuk köyünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, yapılan yatırımların Elazığ için büyük önem taşıdığını şu cümlelerle ortaya koymuştu.

"Yapılan hizmetlere bütün olarak baktığımızda insanımıza ciddi katkısı olan, değer katan, yaşam kalitesini arttıran, ulaşımını, güvenliğini, huzurunu... Her şeye katkı veren önemli bir yatırım. Teknolojinin gelişmesiyle köy yollarımız dahi asfaltlanıyor. Yol yapımları, sadece vatandaşların ulaşımını kolaylaştırmak için yapılmıyor,  aynı zamanda onların sosyal ve ekonomik yönden kalkınmaları için de yol yapılıyor.”

MODERN TESİS ÇÜRÜMEYE Mİ TERK EDİLDİ?
Vali Toraman’ın 2022 yılının hizmette hamle yılı olarak ilan etmesine rağmen, köy yollarının asfaltlanması ve sokaklarının kilitli parke döşenmesi amacıyla 2017 yılında açılan ve çok kısa bir süre sonra üretimine ara veren asfalt plenti ve parke üretim tesisi şimdilerde kendi kaderine terk edilmiş olması, açıklanan hedef ile kaynakların verimli kullanılması noktasında  büyük bir çelişkiyi ortaya koyuyor. Tesisin korunması ve güvenliği için personel dahi tahsis edilmeyen asfalt plentinin çürümeye terk edilmesi kaynakların ne kadar verimli olarak kullanıldığını ortaya koyması açısından ilginç bir örnek ortaya çıkartıyor. 

ÇALIŞTIRAMIYORSANIZ KİRAYA VERİN
İl Özel İdaresinin asfalt plentini çalıştırma ve bol miktarda asfalt üretip köy yollarını asfaltlama noktasında başarı ortaya koyamadığını ifade eden vatandaşlar, bu yapılamıyorsa bile tesisin açık ihale ile üretilen asfalttan pay alma şeklinde kiraya verilebileceğini, böylelikle tesisin hem Özel İdare bütçesine hem de şehrimize hizmet edeceğini ifade ediyorlar.