Uzmanından Sınava Girecek Öğrencilere Altın Tavsiyeler: İyi Hazırlanan Her Zaman Kazanır

YKS'ye 1 ay gibi kısa bir süre kaldığını belirten Eğitim ve Aile Danışmanı Kurtuluş ÇAKICI: 'Konularını bitiren öğrenciler günde en az bir deneme çözmeli son 15 gün kala ise çözülen deneme sayıları 2'ye çıkarılmalıdır' dedi.

Uzmanından Sınava Girecek Öğrencilere Altın Tavsiyeler: İyi Hazırlanan Her Zaman Kazanır

Eğitim ve Aile Danışmanı Kurtuluş ÇAKICI, YKS sınavına kısa bir süre kaldığını hatırlatarak gazetemiz aracılığıyla sınava hazırlanan öğrencilere altın değerinde tavsiyelerde bulundu. ÇAKICI yaptığı açıklamada “Bu yıl deprem dolayısıyla  AYT sınavında 12 sınıf konuları çıkarıldı. Bu  öğrencilerimiz için hem avantaj hem de dezavantaj. Konuların azaltılmasından dolayı diğer konularda soruları yapma olasılığını artıracaktır. Bu da aynı zamanda yığılmaların artmasına neden olacaktır. Düşük sıraların gelmesine sebep olacaktır. Sınavların tek değişmeyen kuralı şudur “İyi hazırlanan her zaman kazanır” dedi.

“HER GÜN EN AZ BİR  DENEME ÇÖZÜLMELİ”

Sınav öncesi konuları biten öğrencilere neleri yapması gerektiğini sıralayan ÇAKICI “ Son 10 yılın YKS sorularının çözülmesi gerekiyor.  Bu sorular incelenerek dikkatli bir şekilde çözülmeli. Son 1 kez konularda genel tekrar yapılmalı, 2 günde bir TYT 2 günde bir AYT  olmak üzere günde az 1 deneme çözülmeli. Sınava 15 gün kala günde 1 TYT,  1 AYT  2 deneme çözülebilir.  Akşam saatlerinde  analiz yapılarak çözüm üretilmeli. Yanlış sorular çözdürülmeli ve onların nedenleri tespit edilerek çözüm yolu araştırmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu 3 adım deneme sınav kitaplarının mutlaka temin edilerek sınav öncesi çözülmesi gerekir. ALES’in son 3 yıl yapılan sınavlarının sözel soruları çözülmelidir. Yine Milli Savunma Bakanlığı’nın yapmış olduğu sınavların çözülmesi öğrencilerimiz için faydalı olacağını düşünüyorum.  Konuları bitmeyip az kalanlar bir taraftan eksik konularını bitirmeye çalışılmalı diğer taraftan tekrarlar yapılmalıdır. Çok fazla konusu kalanlar ise geçmiş yıllarda çıkan konuların tekrarı yapılarak buna göre program yapılmalıdır” diye kaydetti. 

VAZGEÇMEK YOK 

 Başladıkları  yolun sonunu getirmeden asla pes etmelerini öğrencilerden isteyen ÇAKICI “ Kendinize inanıp güvenin. Asla vazgeçmeyin. Zaman çalışma, emek verme zamanıdır.  Sınava kadar elinizden gelenin en iyisini yapın. Sınavdan sonra tercih zamanı bir karar verirsiniz. Hiçbir şey için geç kalmadınız. Bir şeyi değiştirebilirsiniz.  Örneğin; Einstien’ın zekasıyla dalga geçenler oldu ve ona geri zekalı muamelesi yaptılar. O ise atom parçalayarak umutsuzluğa kapılanlara şöyle seslendi. “Sana sakın kötüsün diyenlere aldırma bana da geri zekalı dediler atomu parçalayıp ellerine verdim” demiştir.  Genç kardeşlerime hala hiçbir şey için geç kalmadığını  hatırlatmak adına  hala hayattasınız ve sınava bir aydan fazla bir süre var. Şimdi bir nefes al ve henüz bir şeyleri değiştirmek için vaktin olduğunun farkına var. Sonra da kendini bunlar için harekete geçir” diye belirtti. 

 YENİDEN BAŞLAMAKTAN ASLA KORKMA

ÇAKICI son olarak öğrencilerin sınava hazırlanmak için hala vakitleri olduğunu ifade ederek “Kendine yeni bir sayfa aç gerekirse kendine yeni bir defter al. İnsanların söylediklerine kulağını kapat. Yeniden başlamaktan asla korkma . İnsanların seninle ilgili söylediklerini umursama. Sadece yapman gerekenlere odaklan o zaman başaracaksın. İnsanların değil hayallerinin peşinden koş. Gerçekleştirmek istediğin ne amacın varsa gerçekleştir. Yapmak istediğin ne varsa yap. Mark Twain’ın söylediği gibi “Bundan 20 yıl sonra yaptıkların için değil yapamadıkların için üzüleceksin.  Dolayısıyla halatlarını çöz güvenli limandan ayrıl. Rüzgarı yakala bundan sonra yapamadıkların için keşke deme” diyerek açıklamasını sonlandırdı.