Uzmanından Döviz ve Altın Fiyatları Konusunda Çarpıcı Tahminler!

Akaryakıt fiyatlarına rekor zamlar gelirken bugün de dolar kuru ve altın fiyatları tarihi zirveyi gördü. Yeni gelen zamlarla gözler Merkez Bankası'nın Perşembe günü açıklayacağı faiz kararlarına çevrildi. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın fiyatları ve dolar kuru için çarpıcı tahminlerde bulundu.

Uzmanından Döviz ve Altın Fiyatları Konusunda Çarpıcı Tahminler!

Türk lirası hızla değer kaybetmeye devam ediyor. Döviz kurları yükselirken euro, tarihinde ilk kez 30 TL'yi, dolar da 27 TL'yi aştı. Dolar/TL ve ons altında yaşanan yükselişin etkisiyle, gram altın da zirvesini yukarı çekti.

Altının gram fiyatı, 1.696 liradan işlem görüyor. Çeyrek altın 2.802 lira, Cumhuriyet altını da 11.158 liradan satılıyor.  Asgari ücretli, maaşının tamamıyla 1 tane cumhuriyet altını alamıyor.

Döviz kuru ve altın fiyatlarında yaşanan gelişmelerin ardından gözler perşembe günü Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararlarına çevrilmiş durumda. Yeni başkan Hafize Gaye Erkan başkanlığında ilk kez haziran ayında toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 650 baz puan artışla yüzde 15'e yükseltmişti.

Peki faiz kararlarının açıklanmasından sonra bu yükseliş devam edecek mi? TGRT Haber'e konuşan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, merak edilen soruları cevapladı.

"FAİZ BEKLENTİLERİ DÜŞÜK"

Para piyasasında doların başı çektiğini ve diğer yabancı para birimlerinin de doları takip ettiğini belirten Memiş, "MB'nin faiz kararından önce beklenti düşük olduğu için yüksek bir tansiyon var. Dolar kuru, serbest bırakıldığında dövize olan talep artiyor. TL'nin değer kaybı bu ölçüde daha da düşüyor" dedi. 

Kurdaki yükselmesinin sebeplerini açıklayan Memiş, "Yeni ÖTV zamlarının enflasyonu tetikliyor. Ticari pazarda durgunluk yaşanması ve alım gücünün azalmasıyla ilgili riskler daha da arttı. Bu da kur ataklarını beraberinde getirdi" diye konuştu.

KÖRFEZ ANLAŞMALARI KURU NASIL ETKİLEYECEK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Körfez ziyaretlerindeki anlaşmaların kurdaki durumu nasıl etkileyeceğiyle ilgili soruyu cevaplayan Memiş, "Körfez ziyaretlerindeki anlaşmalar ve sıcak para akışındaki sunumlar etkili olacaktır ancak kısa vadede kurların düşmesinde etkisi olacağını düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

KUR ARTIŞI VE ALTIN FİYATLARI YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK Mİ?

Son olarak kur artışı ve altın fiyatlarındaki yükselişin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya cevap veren Memiş, "Derin işsizlikler var. Yeni ÖTV zamları da enflasyonu tetikliyor, ticari pazarda durgunluk yaşanması ve alım gücünün azalmasıyla ilgili riskler oluştu. Bu süreçte kur artışının devam edeceğini söyleyebilirim.  Ama çok keskin artışlar olduğu için belli sürelerde bu hızlanma duracaktır" dedi.