Usta Bir Fotoğrafçının Kızı: Foto Nur

Elazığ'da fotoğrafçılık dalında ilklerden olan Foto Nur, yıllardır hizmet vermeye devam ediyor. Yıllar öncesinde fotoğrafçılığın ilk adımlarının atıldığı zamanlardan bugüne kadar devam eden mesleğinde başarıdan başarıya koşuyor.

Usta Bir Fotoğrafçının Kızı: Foto Nur

Uzun yıllardır tanıdığım Elazığ’da mesleğine aşık,baba mesleğini büyük bir özveriyle devam ettiren Pınar Bayrak bugün Elazığ’ın en iyi fotoğrafçıları arasında yer alıyor. Babasının mesleğini severek yapan  Pınar Bayrak aynı yolda emin adımlarla ilerliyor. Profesyonel olarak yıllardır baba mesleğini devam ettiren Bayrak ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

BABAMI ÖRNEK ALARAK ONUN YOLUNDAN GİDİYORUM

Pınar Bayrak, ”Babam Nurettin Bayrak bu mesleğe yıllarını verdi ve halen devam etmekte kısaca mesleğine aşık ve oldukça başarılı bir insan. Ben de babamı örnek alarak onun yolundan gitmeye karar verdim.

İnsanların mutlu anlarını paylaşmak ve bu anlarını ölümsüzleştirmek, onların beğenisini kazanmak her zaman bize mutluluk vermiştir. Gelişen trendlerin sonucunda dış mekânda düğün, nişan, sünnet, mezuniyet, ayrıca kına geceleri fotoğraf ve kamera çekimi de yapmaya başlamış ve halen sizlerle beraber çekimlerini zevk ve heyecanla devam ettiriyoruz”dedi.

Gününüzün ne kadarını fotoğrafa ayırıyorsunuz?

Pınar Bayrak,”Tamamını desem  yalan olmaz. Fotoğraf çekmek değil sadece, çekilen fotoğrafların editlenmesi, kolajlanması, albüm tasarımı, slayt gösterisi derken kendimi ofisten çıkamaz buluyorum. Ama bu durumdan hiç şikayetçi değilim.

Genellikle biometrik resimlere ilgi çok oluyor.Anlık ulaşılabilir olması büyük önem taşıyor.Son zamanlarda Türkçede yaygın bir şekilde kullanılmaya başlayan biometrik kelimesi fotoğrafçılık ile yakından ilgilidir.

Size göre özetle fotoğraf nedir?

Bana göre fotoğraf, anı sonsuzluşturmak ölümsüzleştirmektir.

Fotoğrafa bir çok insan resim diyor. Sizin tepkiniz ne oluyor?

Hoşuma gitmiyor tabi ki. “Resim çizilir, fotoğraf çekilir” diyorum.Artık insanlar çok bilinçliler arada ki farkı çok iyi biliyorlar ama maalesef klişeleşmiş şeylerden vazgeçemiyoruz.

Çektiğiniz bir fotoğrafın ‘iyi’ olduğunu nasıl anlıyorsunuz?

İyi ya da güzellik göreceli birşeydir. Nasıl her insanın elinin lezzeti ayrı ise, bizim meslekte de herkesin göz lezzeti ayrı diye düşünüyorum. Bir fotoğraf net ve ışığı güzel ise o fotoğraf benim için “iyi” dir. Sonrası biraz sanata giriyor.

İnsanların en özel anlarına fotoğraflarınızla eşlik ediyorsunuz. Bu size neler hissettiriyor?

Mutluluk sebebim.. İnsanların mutluluğu ile mutlu olan, beslenen birisiyim. Onlarla heyecanlanıp, onlarla gülüp, onlarla duygulanıyorum. Her çekimden kendime bir paye alıyorum. Ufkumu açıyorum. Yeni insanlar tanıyıp, hayatıma sürekli yenilikler katıyorum.. Özetle; nefes alıyorum....

Fotoğrafçılıkta Para Kazanmayı İkinci Planda Tutmanız Gerekiyor

En başta söylemek istediğim tabi ki işinizi severek yapmanız gerekiyor. Hepimiz doğal olarak para kazanmak için çalışıyoruz. Ama fotoğrafçılıkta durum bence biraz farklı, fotoğrafçılıkta para kazanmayı ikinci planda tutmamız gerekiyor. Bunun yanında kalite malzeme ve ekipman kullanımı çok önemli. Ve kullandığımız bu malzemeleri de sürekli yenilemeye ve güncelleştirmeye açık olmalıyız. İşimizi ucuz yapmamalı ve kaliteden asla vazgeçmememiz lazım. Para kazanmak tabi ki önemli ama zaten işimizi severek yapar ve iyi kaliteli bir iş ortaya koyarsak gerisi zaten kendiliğinden gelecektir”dedi.