'ÜNİVERSİTELERDE OY YOKSA HİZMET YOK ALGISI YIKILMALI'

Fırat Üniversitesi'nin tek kadın Rektör Adayı Prof

'ÜNİVERSİTELERDE OY YOKSA HİZMET YOK ALGISI YIKILMALI'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fırat Üniversitesi’nin tek kadın Rektör Adayı Prof. Dr. Berrin Tarakçı Gençer, Fırat Üniversitesi Devlet Konservatuvarının sıkıntılarını değerlendirerek, konservatuvarın uluslararası yapıya kavuşturulması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Gençer, Fırat Üniversitesinde Konservatuvar gibi oy potansiyeli düşük olan yüksek okul ve bölümlerin, yönetimin desteğinden mahrum kaldığına dikkat çekerek, üniversitelerde ‘oy yoksa, hizmet yok’ algısının yıkılması gerektiğini kaydetti.

F.Ü. DEVLET KONSERVATUVARI İMKÂNSIZLIKLARLA BOĞUŞUYOR

Fırat Üniversitesinin her geçen gün ayrı bir sorununu ele alarak, sorunların çözümüne yönelik projeler geliştiren Rektör Adayı Prof. Dr. Berrin Tarakçı Gençer, Fırat Üniversitesi Devlet Konservatuvarının 18 yıldır hizmet verdiğini, ancak bu süreçte hiçbir gelişme kaydedemediğini ifade etti. Prof. Dr. Gençer Devlet Konservatuvarının günümüz itibariyle dışlanmış ve sanata yakışmayan bir halde olduğuna dikkat çekerek, “Konservatuvar eğitimi ve yapılanması genel olarak müzik üzerine kuruludur. Ancak bazı konservatuvarlarda müzik dışında dans, drama ve müzikal gibi eğitimleri içeren çalışmalar da bulunmaktadır. Türkiye'de Devlet Konservatuvarlarında, dünyadaki eğitime benzer şekilde genelde Müzik, Müzikoloji ve Sahne Sanatları adı altındaki bölümlerde eğitimler verilmektedir. Sahne sanatlarının altında, bale, opera ve tiyatro gibi eğitimler de verilmektedir. Devlet Konservatuvarımızın Müzik Bölümlerinin çoğunluğu, kuruluşlarının üzerinden çok kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen nitelikleri ile ülkemizin en önde gelen müzik eğitim kurumlarından biri olma yolunda hızla ilerlemektedir. Sanat Kurumlarında eğitimin önemli olduğu ancak, içinde yaşanılan binalarında donanımlı ve ilham verici olması gerekir. Fırat Üniversitesi’ni bu hususta ele alacak olursak, yaklaşık 18 yıllık bir geçmişe sahip olan ve üniversite bünyesinde hizmet veren Devlet Konservatuvarı, günümüz itibariyle dışlanmış, sanata yakışmayan ve donanımsız bir binada, birçok sorun ve imkânsızlıklarla boğuşmak zorunda bırakılmıştır” dedi.

KÖKLÜ HARPUT MUSİKİSİ TEMSİL EDİLEMİYOR

Fırat Üniversitesi Konservatuvarının öğrenci tercihlerinde son sıralarda yer aldığının altını çizen Prof. Dr. Berrin Tarakçı Gençer, Konservatuvarın köklü Harput musikisine yakışır bir yapıda olmadığını ve Harput kültürünü bu bağlamda uluslararası boyuta taşıyamadığına vurgu yaptı. Prof. Dr. Gençer, “Fırat Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Üniversitemizin sanatsal alanda ulusal ve uluslararası boyutta görünen yüzü olması gerekirken, yenilikçi ve üretken bir yapıdan uzaklaşmış, şehrinin bile bihaber olduğu bir yapıya bürünmüştür. Olanaklarının yetersizliğinden dolayı eğitmenlerin gelmek istemediği, öğrencilerin ise tercihlerinde son sıralarda yer alan Fırat Üniversitesi Konservatuvarı, Elazığ ve Harput Musikisinin köklü kültürü göz önünde bulundurulduğunda hak ettiği yerde değildir. Tüm dünyaya musikisi ve kültürel değerleri ile nam salmış bir şehrin konservatuvarı, o şehrin temsilcisi ve kültürel elçisi olmalıdır. Bu bağlamda hak ettiği konumda olmayan ve olması için de kendisine uygun şartlar sağlanamayan Konservatuvarın aktif hale geçmesi, koşulların iyileştirilmesi ve bu sayede akademisyen ve öğrenci profilinin de iyileştirilmesine yönelik ivediyle çalışmalar yürütülmesi gerekmektedir. Bu bağlamda başlıca, Fırat Üniversitesi Devlet Konservatuvarının, içerisinde şef, kadın ve erkek soyunma odalarının bulunduğu iyi bir akustiğe sahip konser salonu, resital salonu, toplantı salonları, çalgı yapım ve onarım atölyeleri, kayıt stüdyosu, derslik, kütüphane vb. odaların olduğu bir binaya taşınması gerekmektedir. Ayrıca, köklü Harput Musikisi üzerine Konservatuvar bünyesinde kurulacak özel bir birim ile araştırma ve çalışmaların yapılması, bu noktada ulusal ve uluslararası bazda konser ve etkinliklerin düzenlenmesi, her yıl geleneksel olarak düzenlenmesi tarafımca planlanan Fırat Üniversitesi Müzik Günleri ile Konservatuvarımızın aktif olarak bu organizasyonu yürütmesi ve bu sayede yıl içerisindeki çalışmalarını halka taşımalarına olanak sağlanması şarttır” dedi.