Uluova'da Hareketlilik mi var?

Şehrimizin en uzun süreli devam eden ve hala önemli bir adım atılmayan kadim sorunlarından biri olan Uluova Sulama projesinde fiili ve fiziki olarak ilk adım atılmış gibi gözüküyor.

Uluova'da Hareketlilik mi var?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu çerçevede Uluova sulaması 1. kısım çalışmaları başladı. Toplam 397 kilometre uzunluğa sahip şebeke hattının 40 kilometrelik kısmının montajı yapılarak toprak altına alındı.

Elazığ Uluova sulaması 1. kısım işinde boru montaj çalışmalarının devam ettiğini belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Toplam 397 kilometre uzunluğa sahip şebeke hattının 40 kilometrelik kısmının montajı yapılarak toprak altına alınmış olup çalışmalar aralıksız devam etmektedir. Uluova sulamasının 1. kısmın tamamlanmasıyla bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte hem tarladaki verim artacak hem de yörede ürün çeşitliliği sağlanacaktır. Bununla birlikte projenin tamamlanması ile bölgede tarımsal istihdama katkı sağlanacak ve yapılacak sulu tarım ile 143 bin 390 dekar tarım arazisinin sulanmasıyla birlikte 2024 yılı birim fiyatları ile milli ekonomiye yıllık 1,4 Milyar TL gelir artışı hedefleniyor" diye konuştu. 

1.kısım sulamadan faydalanacak yerleşim birimlerinin ise Yurtbaşı, Yünlüce, Yazıkonak, Akçakiraz, Çağlar, Yenikapı, Büyükkazanlı, Karşıbağ, Doğankuş, İkitepe, Güzelyurt, Yedigöze, Bahçekapı ve Kuyulu köyleri.

Haber ve bilgiler güzel. Lakin buna benzer haberleri bizler 20 yıldan beri hep okuruz ve yazarız. Bu tür haberlerin sonuç cümlesi genellikle sanki o proje tamamlanmış da ilimiz ve ülkemize bu kadar maddi kazanç sağlanmış gibi tamamlanır. Hani Nasrettin hocaya borcu olan çobanın borcunu tel örgülere takılan koyunlarının yünlerini biriktirip satmasıyla ödeyeceğini söylediği  fıkrasında olduğu gibi. 

Tabi o fıkra da tıpkı DSİ Genel Müdürünün haberdeki son cümlesi gibi “parayı peşin gördün tabi ki gülersin” cümlesiyle aynı  ironik anlamı içerdiği için bizler de Uluova’daki suyu görüp buradan 1,4 Milyar TL gelir elde etmenin huzur ve mutluluğunu  yaşadık bir an.Yok yok… Kimseye bir söz söylediğimiz yok. Kimse alınmasın. Hele siyasiler hiç alınmasın. Zira Uluova konusunda bir günah defteri çıkartılsa liste o kadar uzar ki hiçbir siyasi bunu kendine kondurmaz bile.

Tasarruf tedbirleri ile tüm yatırımların durdurulduğu bir dönemin başlangıcında olduğumuzu biliyoruz ve çok da ümit taşımıyoruz.  Hazinenin dolup taştığı dönemlerde dahi yapılmayan bu projelerin bugünden sonra da yapılacağına çok ihtimal vermiyoruz. Tek talebimiz şu, eğer ki Elazığ’a bir yatırım öngörülecekse  ki bu da çok zor  ve bunlar kamu binası, lojman, ikinci-üçüncü kat asfalt gibi acil projeler olacaksa lütfen bu parayı sulama projelerine kaydırmak için gayet gösterin. Başka bir talebimiz yok. Çünkü suya doyan ve suyla buluşan toprak, kendine yapılan yatırım bedelini 5 yıl içinde geri öder, köylü ve üreticiyi dolayısıyla şehri  kalkındırır.