Ulaş: Krediler Yaygınlaştırılmalı

6 Şubat depremlerinden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın  takdirleriyle deprem bölgesinde bulunan esnaflara faizsiz kredi verileceğini ifade eden Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Mitat Ulaş, kredilerin diğer esnaflara yönelik yaygınlaştırılması gerektiğini dile getirdi.

Ulaş: Krediler Yaygınlaştırılmalı

6 Şubat depremlerinde Malatya, Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Gaziantep’in Nurdağı ve Islahiye ilçeleri birinci kategoride; Elazığ, Diyarbakır, Kilis, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa ve Gaziantep illeri ikinci kategoride olduğunu ifade eden Başkan Ulaş, bu illerde bulunan depremzede esnafların, iş yerlerinin hasar durumuna göre alt sınırı 250 bin TL olan faizsiz kredisinden faydalandıklarını belirtti.

Krediden faydalanma koşullarını da açıklayan Başkan Ulaş; “İş yerinin hasar tespit raporu olması, bu raporun da belli bir oranda olması gerek. Bu şartlarla birlikte 2022 mali verilerdeki net satışın 75 bin TL ve üzeri olması lazım. Bununla beraber o tablodaki dağılıma göre bölge olarak 3 ölçek belirlendi; makro, küçük ve orta ölçekte olmak üzere. Bir de bizi hasar oranımıza göre gruplara ayırdılar. Bütün şartları taşıyan esnaflarımız bu krediye başvurabiliyorlar.” dedi.

Ulaş: Krediler Yaygınlaştırılmalı

ELAZIĞ İÇİN CAN SUYU 

Başvurular hakkında da bilgiler veren Başkan Ulaş,“Başvuru süreci iki aşama şeklinde ilerliyor. İlk aşamada istenen belgeleri ve bilgileri sisteme bireysel olarak yüklüyoruz, esnaflarımız isterlerse muhasebecileri ya da esnaf odaları da başvuru konusunda yardımcı olabilirler, bizler de yardımcı oluruz. İlk aşama tamamlandığında, başvurular incelenir ve sistem sizi ikinci aşamaya aktarır. İkinci aşama para talebidir. Bunlara baktığımız zaman Elazığ için de diğer iller için de bir can suyu niteliğinde bir çalışma olduğunu görüyoruz. Ancak yeterli olmadığını düşünüyorum. Çünkü 2020 Elazığ depreminde Elazığ’da hasar alan binaların büyük bir kısmı yıkılmış, yeni binalar yapılmıştır.”dedi.

DİĞER ESNAFLARIMIZIN DA BU KREDİYE İHTİYACI VAR

Bu haktan yararlanacak esnaf sayısının az olacağını ifade eden Başkan Ulaş,“Şehrimizde bu haktan faydalanacak olan esnaf sayısı çok az olacaktır. 6 Şubat depremlerinden sonra iş yeri hasar alan esnaflardan ziyade diğer esnaflarımızın da bu krediye ihtiyacı var.  Sayın Bakanımız Elazığ’a geldiğinde söz alarak, şehrimizin geçmişte yaşamış olduğu o ağır depremden sonra hasar alan iş yerlerimizin yıkıldığını ve Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen iş yeri sayısının iki elin parmaklarını geçmeyecek şekilde olduğunu söyledim. Kahramanmaraş depremlerinden fiziki olarak çok da etkilenmemiş olabiliriz ama hem vatandaşlarımız hem de esnafımız maddi, manevi olarak oldukça kötü etkilendi. Esnaflarımız yara aldı, bu yaranın iyileşebilmesi için bu şehrin kesinlikle yeniden gözden geçirilip bütün raporların yeniden hazırlanması lazım.”dedi.  

Ulaş: Krediler Yaygınlaştırılmalı

ELAZIĞ’DAKİ ESNAFLARIMIZIN KREDİDEN FAYDALANMA ORANI YÜKSELTİLMELİ 

Yeniden değerlendirilmesi ve limit dağılımının tekrar yapılması gerektiğini ifade eden Başkan Ulaş,“ Ayrıca alt limitin 150 bin TL olduğu söyleniyordu o dönem. Ben de dedim ki en alt limitten bütün esnaflarımız faydalansın. Tabi bunun yanında hasarlı olan yapılar için yine üst limit kullanılsın hasar durumuna göre. Yeniden değerlendirme yapılıp limit dağılımı yapılmalı. Bu haktan bütün esnafımız faydalanmalı. Sayın Bakanımız da bu talebimin değerlendirmeye alınacağını ve eğer bütçeyi çok zorlamazsa konuyla alakalı çalışma yapılacağını söyledi. Bizim Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Bakanlarımızdan ve bütün bürokrasiden talebimiz Elazığ’daki esnaflarımızın krediden faydalanma oranının yükseltilmesidir.”dedi. 

Ulaş: Krediler Yaygınlaştırılmalı

ELAZIĞ, ÜLKENİN LOKOMOTİFİDİR

Bu kredilerin şehrin ekonomisi için can suyu niteliğinde olduğunu ifade eden Başkan Ulaş, “Bu krediler şehrin ekonomisi için can suyu niteliğinde, çok önemli. Şehri kalkındıran, bir şehri şehir yapan en önemli faktör o şehrin esnafıdır. Esnaflar iyiyse şehirde her şey yolunda olur. Bizim esnafımız maddi olarak rahatlamak istiyor, bizler de bu konuda üzerimize düşeni yapmakla mükellefiz. Ayrıca baktığımız zaman Elazığ’da bu kredinin kullanılmasını istemeyen kötü niyetli kişilerin beyanları kulağımıza geliyor. Bu şehir bu ifadeleri hak etmiyor. Dr. Cihat Yaycı Bey’in söylediği gibi, ‘Elazığ ülkenin lokomotifidir’ Elazığ kaledir, Elazığ milliyetçi bir şehirdir, Elazığ devletini bayrağını seven bir şehirdir. Bu yüzden inanıyorum ki bu şehrin insanları da esnafı da şehre katkı sunacak olan her şeyi hak ediyor.”  dedi.