Ulaş: 'Esnafın Yüzde 95'i Bankaya Borçlu'

Arasında, ekonomik zorluklar sebebiyle Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin 'kara liste' olarak bilinen kredi borçlularına sicil affının da yer aldığı esnaflarımıza yönelik destek paketini içeren Torba yasa meclise sunuldu. Esnaf Destek Paketi'nin kamuoyuna yansıtıldığı gibi esnafı rahatlatan bir çalışma olmadığını, zor şartlara rağmen borcunu yatıran esnafla yatırmayan esnaf arasında haksızlıklara sebep olduğunu ifade eden Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Mitat Ulaş, esnafların yüzde 95'inin bankalara borçlu hale geldiğini belirtti.

Ulaş: 'Esnafın Yüzde 95'i Bankaya Borçlu'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uzun süredir üzerinde çalışılan, ilk etapta 35 madde olacağı ifade edilen torba kanun teklifi 4’ü geçici madde olmak üzere 52 madde halinde, Cuma günü TBMM’ye sunuldu. 

1 TEMMUZ 2023’E KADAR ÖDEME 

Teklifte, ödenmemiş çek senet borçları ile kredi kartı borçları yüzünden kara listeye alınanlara, 1 Temmuz 2023’e kadar borçlarını ödeme veya yapılandırma şartıyla, kara listeden çıkarılmasını öngören bir hüküm yer alıyor.

Ulaş: 'Esnafın Yüzde 95'i Bankaya Borçlu'

52 MADDE’DEN OLUŞUYOR 

Torba teklif, kamuya olan ödenmeyen borçlardan 2 bin liranın altında olanların af edilmesini öngören, Kur Korumalı Mevduat uygulamasının süresini 1 yıl uzatan, çalışanlara verilen nakit yemek ücretine vergi istisnası getiren, KYK kredilerinin faizleriyle 2 bin liranın altındaki icralık borçların silinmesi hükümlerini de içeren 4’ü geçici olmak üzere toplam 52 maddeden oluşuyor.

KARA LİSTEDEN ÇIKARILACAK 

Torba teklif ile kredi, kredi kartı borçları, karşılıksız çek ve senet gibi konular yüzünden kara listeye alınanların, geciken kısmı 1 Temmuz 2023’e kadar ödemeleri şartıyla kara listeden çıkarılmasını içeren bir düzenleme geliyor. Borcunu yapılandıranlar da listeden çıkarılacak.

ULAŞ:“DURUM ANLATILDIĞI GİBİ DEĞİL”

Konu ile ilgili Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulunan Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Mitat Ulaş,”Bu konu ile ilgili olarak ben de haberleri okudum ve araştırdım. Sanki iyi bir tabloymuş, esnafın ve vatandaşın icralarının kaldırılacağı gibi bir ortam meydana geldi. Lakin durum öyle değil. Sadece örnek veriyorum; 1Temmuz 2023 tarihine kadar borcu olup da bu çerçevede borcunu yatıran ya da yapılandıranlara icralık bir durum gerçekleşmiyor.” dedi.

Ulaş: 'Esnafın Yüzde 95'i Bankaya Borçlu'

“İŞİ OLMAYAN ESNAF NASIL ÖDEYECEK?” 

Başkan Ulaş:“Vatandaşın kullandığı kredi kartı belki o kadar yüklü değil ama bazı esnafımızın 1 milyonluk kullandığı kredi kartı var. Ya da normal bir esnafımızın kullandığı kredi kartının limiti en az 100 bin liradır. Diyelim ki esnafımızın yüz bin liralık kredi kartı borcu var. İşi olmuyorsa, çarkı dönmüyorsa yapılandırmayı ödeyemiyorsa ne olacak? Yapılandırma tekrar bozulacak. Ondan sonraki süreç çok önemlidir.” dedi.

ULAŞ:“ESNAF ÖDEYEMEDİKTEN SONRA YAPILANDIRMANIN ANLAMI YOK”

Kredi kartlarından alınan kesintilere de bir çözümün bulunması gerektiğini ifade eden Başkan Ulaş,“Bu soruna genel bir çözüm bulunması lazım. Keyfi olarak kredi kartı kullananlar olabilir. Ama esnafımızın yüzde 99’u ihtiyaç gereği kullanıyor. Bu sevindirici bir durumdur ama başka sorunlar da var. Mesela kredi kartlarından kesinti oluyor. Birçok insan kredi kartlarından yapılan kesintilerin miktarını bile bilmiyor. Bunlara da bir çözümün getirilmesi gerekiyor. Esnaf kredi kartlarını ödeyemedikten sonra yapılandırmanın bir anlamı kalmaz.” dedi.

ULAŞ:“ESNAFIN İŞİ OLSA KREDİ KARTI İLE İŞİ OLMAZ” 

Başkan Ulaş, “Esnafımızın yüzde 95’i bankalara borçlu. Kredi kartlarının faizlerinin silinmesi ve bununla beraber uzun vadeli taksitlere bölünerek ödenmesi gerekiyor. Devletimiz istese yapar. Esnafımızın işi olsa kredi kartı ile işi olmaz. Esnaflarımızı  geziyoruz. Esnaflarımız kan ağlıyor. Bu zor durumda esnafımıza faizsiz kredi verilmesi gerekiyor. Gündem de var ama henüz sonuç çıkmadı.” dedi. 

ULAŞ:“ELAZIĞ’A POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMALI”

Elazığ esnafına pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini ifade eden Ulaş,“Deprem ve pandemi esnafımızı çok zor durumda bıraktı. Elazığ, depremin en az 10 yıl acısını çekecek. Ağır bir deprem atlattık. Sokaklarda yıkılan bina ve yapılmayan binalar var. O binalar yapılmazsa vatandaşlar ve esnaflar o binalara taşınmazsa nasıl esnaflarımız ayakta kalacak. Yakın bir zaman da asgari ücrete zam gelecek. Zam versinler ama bedelini esnafımız çekiyor. Bir personelin maliyeti en az 10 bin lira. Esnafımız zor durumda. Biz devletimizin yanındayız. Sorunlara çözüm bekliyoruz” dedi.