UFUKSUZLUK…

ELAZIĞ ORTAOKULU İLE ATATÜRK LİSESİNİN YERİNE DİŞ HASTANESİ YAPILMA GEREKÇESİ İLE İSTENEN ARAZİ, MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TARAFINDAN FIRAT ÜNİVERSİTESİNE DEVREDİLDİ

UFUKSUZLUK…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizde son günlerin en çok tartışılan konularından biri Atatürk Lisesi ile Elazığ Ortaokulu’nun yerine Üniversite tarafından diş hastanesi yapılması konusunda atılan adımlar oldu.

Fırat Üniversitesi yerleşkesi içinde yapılması planlanan ancak nasılsa dev arazi üzerinde yer yokmuşçasına depremde yıkılan iki okulun arazisi üzerinde daha büyük bir hastane yapmak amacıyla Fırat Üniversitesi, Atatürk Lisesi ile Elazığ Ortaokulu arazisine talip oldu.

MİLLİ EĞİTİM ETKİSİZ ELEMAN MI?

FÜ tarafından söz konusu okulların arazileri üzerinde Diş Hastanesi yapılması, buna karşın yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta 30 dönüm bir arazisinin Milli Eğitime tahsisini kapsayan resmi yazı İl Mili Eğitim Müdürlüğüne yazıldı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü gelen bu yazıyı İl Planlama Kurulu, Elazığ Valiliği, Maarif Müfettişliği, mahalle sakinleri, sendikalar ve öğrenci velileri ile görüşmek, bunlardan da öte kamuoyunda tartışılmasını sağlamak yerine kendisine FÜ tarafından yazılan  yazıyı acele ile  üst yazıyla Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdi.

Yazıyı inceleyen ve hangi arazi karşısında hangi arazinin verildiğine dair hiçbir bilgisi, bu proje hakkında halkın tepkisi, konu ile ilgili yapılan anketlerden çıkan sonuç ve halkın görüşlerinin ne olduğundan habersiz olan Bakanlık bürokratları da kendilerine daha çok arazi veriliyor düşüncesi ile olsa gerek ki yazıya olumlu görüş yazarak Elazığ’a gönderiyorlar.

HER AÇIDAN MAHSURLU

Şehrin en merkezi yerinde ve trafiğin en yoğun yaşandığı bölgede, gelen vatandaşın ulaşma güçlüğü ve otopark problemi düşünülmeden yapılan diş hastanesi projesinin yanlış yerde planlandığını belirten vatandaşlar, bu konuda ısrarın şehrin gelişim trendini görmeyen ve bunu anlayamayan dar görüşlü ve ufuksuz teknik adamlar  tarafından projelendiğini  ifade ettiler.

 

GECEKONDU PLANLAMASI

Düşünülen diş hastanesi projesinin üniversiteye ait daha elverişli ve ulaşılması çok kolay alanlar üzerine yapmak yerine yıkılan okulun arazisine zorla sıkıştırılacak, bölgede bir rahatlama yerine daha bir yoğunluk getireceğine dikkat çeken vatandaşlar, yapılan uygulama ile gecekondu mantığının modern bir versiyonu olacağını ifade ediyorlar.

 

OTOPARK HESAP EDİLDİ Mİ?

Yapılan projenin kendisinin bile alana sığmadığını bu sebeple eğitim yuvası okulların arazilerinin kullanılmak zorunda olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, hastanenin kendi binasına bile yer bulmakta zorlanılan bir projede vatandaşın rahatlıkla araçlarını park edip hastaneye  gelmelerinin hesabının bile yapılmadığını ifade ediyorlar.

Hastaneye gelen vatandaşlar için önerilen ve mecbur kalınarak park edilecek alanlar ise Yahya kemal Bulvarı ve Yunus Emre Bulvarı ile bölgedeki ara sokaklar olacak.

GEÇMİŞİN HATASIYMIŞ..

Üniversite yetkililerinin diş hastanesi için okul alanlarını alma gerekçesini eski rektör dönemlerindeki yanlış yapı planlamasının arkasına sığındıklarını ifade eden vatandaşlar, bu cümleyi iki açıdan önemli buluyorlar.

Birinci, bu ifade ile aslında bu projenin kendilerinin de içine sinmediğini ancak mecbur kaldıklarını itiraf ediyorlar. İkincisi ise geçmiş rektörler dönemindeki yapılaşma hatası olarak ifade ettikleri projelerin aslında bugün de bu projeyi rektörlüğe en iyi proje olarak sunan ekibin aynı yapı işleri ve aynı teknik ekip olduğunu kabul ediyorlar.

Geçmişte hata yapıldığını ifade edip buna mecbur ve mahkûm kaldıklarını ifade etmek hem yapılanın yanlışlığını itiraf hem de geçmiş rektörlerin hataları üzerinden projeyi savunmak anlamına geldiğini belirten vatandaşlar, son yapılan uygulamanın ise bugüne kadar yapıla gelmiş sakil bir düşüncenin en büyük hatası olacağını dile getiriyorlar.

TEKNİK OLARAK YANLIŞ

Elazığ’ın merkezden dışa doğru bir gelişme trendi gösterdiğini, şehir merkezinin mevcut yoğunluğunu artırmamak amacıyla tüm resmi kurum ve kuruluşların şehir dışına çıkmasına karşın halkın daha yoğun olarak gelecekleri hastane binalarını sırf ulaşılması kolay gerekçesi ile savunmak şehircilik gerçekleriyle de bağdaşmadığını ifade eden vatandaşlar, en yoğun kullanılan cadde ve bulvarlar üzerinden hastaneye ulaşmanın bir kolaylık değil zorluk ve zaman kaybı olacağını belirtiyorlar.

 

OKUL İÇİN ÖNERİLEN ARAZİ NEDEN DÜŞÜNÜLMÜYOR?

FÜ’nün okul arazilerine karşılık Milli Eğitime, eğitim kampüsü olarak verdiği 30 dönümlük arazinin hem ulaşım, hem çevre, hem otopark hem de manzara olarak daha elverişli konumda olduğunu, hastaneye gelen vatandaşların özel araç ya da toplu ulaşım araçları ile bu alana ulaşmasının daha kolay olacağını ifade eden öğrenci velileri, öğrencilerin ise mevcut okula yaya olarak ulaştığını, yeni alanda yapılacak okul için servise ihtiyaç duyulacağını ya da bu imkânı olmayan öğrencilerin yürümek zorunda kalacaklarını belirtiyorlar.

 

SİYASİLER SESSİZ

Yaşanan ve halkın tepkilerini en üst seviyede göstermelerine karşın bu konuda siyasilerin sessiz kalması da anlamlı bulunuyor.

İlimize yeni bir hastane kazandırılmasının önemli ve güzel bir hizmet olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, ancak bu hizmetin en elverişli ve şehircilik gerçeklerine uygun olarak yapılması gerektiğini bu hususta siyasilerin de görüş belirtmeleri gerektiğini ifade ediyorlar.